Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Afrika

De EU is de belangrijkste partner van Afrika op het gebied van handel in landbouwproducten, buitenlandse investeringen en ontwikkelingshulp.

Samenwerking tussen de Afrikaanse Unie en de EU

Als bron van inkomsten voor 70 % van de Afrikaanse bevolking zijn de landbouw en de plattelandseconomie van cruciaal belang voor een vreedzame, welvarende en geïntegreerde toekomst voor Afrika.

Samen met de Afrikaanse Unie (AU) zet de Europese Unie (EU) zich in voor de duurzame ontwikkeling van de landbouwsector en de plattelandsgebieden in Afrika. Het partnerschap tussen de AU en de EU op het gebied van voeding en landbouw geeft via nauwe en strategische samenwerking een impuls aan overdracht van kennis, uitwisseling van goede praktijken en acties die bijdragen tot werkgelegenheid en inclusieve groei in de Afrikaanse plattelandseconomie.

Ursula von der Leyen

Ik zou willen dat Europa beschikte over een brede strategie inzake Afrika, onze nabije buur en meest natuurlijke partner.

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

Landbouw in het kader van het partnerschap Afrika-EU

Via het partnerschap Afrika-EU werken de AU en de EU samen om de economische samenwerking te versterken en duurzame ontwikkeling te bevorderen. Leidraad daarbij is de gemeenschappelijke strategie Afrika-EU.

Tijdens de zesde top EU-AU in februari 2022 is overeenstemming bereikt over het document A joint vision for 2030 (Een gezamenlijke visie voor 2030), waarin een hernieuwde focus voor het partnerschap Afrika-EU werd vastgelegd.

De landbouw speelt een sleutelrol in de toekomst van het partnerschap. Door samen te werken kunnen de AU en de EU de duurzame economische, sociale en ecologische ontwikkeling van het Afrikaanse continent bevorderen. Deze visie werd bekrachtigd in de Joint vision for 2030 van de zesde AU-EU-top.

Conferenties van de landbouwministers van de AU en de EU

In het partnerschap Afrika-EU op het gebied van landbouw staat de politieke dialoog tussen de ministers voorop.

  1. Juli 2016

    Tijdens de eerste conferentie van de landbouwministers van de AU en de EU, die in juli 2016 in Noordwijk plaatsvond, werden landbouw en agrovoedingsbedrijven aangemerkt als sleutelgebieden voor duurzame ontwikkeling en het scheppen van banen in Afrika.

  2. Juli 2017

    De tweede conferentie van de landbouwministers van de AU en de EU, die in juli 2017 in Rome werd gehouden, leverde tastbare en realistische resultaten op die als input dienden voor de vijfde AU-EU-top van november 2017 in Abidjan. De resultaten hadden betrekking op innovatieve financiering, partnerschappen op het gebied van onderzoek en onderwijs, de ontwikkeling van geografische aanduidingen, duurzame beheerspraktijken en maatregelen op het gebied van klimaatverandering en voedselverlies en ‑verspilling.

  3. Juni 2019

    Tijdens de derde ministeriële conferentie, die op 21 juni 2019 in Rome plaatsvond, hebben beide unies zich ertoe verbonden het partnerschap op het gebied van voeding en landbouw verder te versterken door middel van een gezamenlijke politieke verklaring en een actieagenda.

  4. Juni 2021

    De vierde ministeriële conferentie van 22 juni 2021 was gewijd aan investeringen en concurrentievermogen, onderzoek en innovatie, digitale oplossingen en regionale handelsintegratie.

  5. Juni 2023

    De vijfde conferentie van de landbouwministers van de AU en de EU werd op 30 juni 2023 gehouden in Rome (het FAO-gebouw). Er waren vier thematische sessies op hoog niveau: i) duurzame investeringen ter ondersteuning van de agrovoedingssector, ii) onderzoek en innovatie voor slimmer beleid en slimmere technologieën, iii) klimaatbestendigheid van agrovoedingssystemen, en iv) regionale handelsintegratie. Ook waren er nevenevenementen en vond er een plenaire ministeriële vergadering plaats.

Taskforce voor het Afrikaanse platteland

In 2018 heeft de Europese Commissie een taskforce voor het Afrikaanse platteland (TFRA) opgericht, met als taak het partnerschap tussen de EU en de AU op het gebied van voeding en landbouw te versterken. De TFRA geeft advies over de beste manier om bij te dragen aan duurzame ontwikkeling en het scheppen van banen in de Afrikaanse agrovoedingssector en plattelandseconomie.

De TFRA bestaat uit elf onafhankelijke deskundigen op het gebied van landbouw, agro-industrie, handel, ontwikkelingsbeleid en migratie.

De taskforce bracht in maart 2019 een verslag uit met strategieën en aanbevelingen voor de transformatie van de plattelandsgebieden in Afrika.

Die aanbevelingen vormden de basis voor de agenda voor de transformatie van het platteland waarover de landbouwcommissarissen en ‑ministers van de EU en de AU het eens werden tijdens de vierde conferentie van de landbouwministers van de AU en de EU.

Actieagenda Afrika-Europa voor de transformatie van het platteland

Op basis van de aanbevelingen in het verslag van de taskforce voor het Afrikaanse platteland hebben de AU en de EU tijdens de derde conferentie van de landbouwministers van de AU en de EU in juni 2019 een politieke verklaring goedgekeurd en de actieagenda voor de transformatie van het platteland gelanceerd.

Evenementen