Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Az ökológiai logó

Az EU ökológiai logója koherens vizuális identitást biztosít az Európai Unióban előállított biotermékeknek. Megkönnyíti a fogyasztók számára az ökológiai termékek azonosítását, és segíti a mezőgazdasági termelőket ezen termékek Unió-szerte történő forgalmazásában.

Az ökológiai logó csak olyan termékeken használható, amelyeket engedéllyel rendelkező ellenőrző ügynökség vagy ellenőrző szervezet ökológiai termékként tanúsított. Ez azt jelenti, hogy megfeleltek az előállításuk, feldolgozásuk, szállításuk és tárolásuk módjára vonatkozó szigorú feltételeknek. A logó csak akkor használható a termékeken, ha azok legalább 95%-ban ökológiai összetevőket tartalmaznak, és emellett a fennmaradó 5 %-ra vonatkozóan további szigorú feltételeket is betartanak. Ugyanaz az összetevő nem lehet jelen a termékben ökológiai és nem ökológiai formában.

Az uniós ökológiai logó mellett fel kell tüntetni az ellenőrző szervezet kódszámát, valamint azt a helyet, ahol a terméket alkotó mezőgazdasági nyersanyagokat előállították.

Uniós ökológiai logó
Uniós ökológiai logó

Mikor kell használni az ökológiai logót?

A logó használata a legtöbb ökológiai termék esetében kötelező, és azt külön szabályok szerint kell feltüntetni. Ennek célja a fogyasztó megtévesztésének megelőzése, az ökológiai élelmiszerek iránti bizalom fenntartása, valamint a hatóságok ellenőrzési rendszereinek támogatása.

A logót a következőkön kell használni:

 • minden olyan előrecsomagolt uniós élelmiszeripari terméken, amelyet ökológiai termékként állítanak elő és értékesítenek az EU-ban.

Emellett a logót opcionálisan a következőkön is használhatják:

 • importált termékeken, amennyiben a termék megfelel az ökológiai termékek behozatalára vonatkozó uniós szabályoknak;
 • nem előrecsomagolt ökológiai termékeken;
 • harmadik országok piacán forgalomba hozott uniós ökológiai termékeken;
 • olyan tájékoztató kampányok részeként, amelyek célja tájékoztatni a nyilvánosságot az ökológiai rendszerekről (amennyiben a kampány nem megtévesztő vagy nem arra utal, hogy egy nem ökológiai termék megfelel az ökológiai termékekre vonatkozó követelményeknek).

A logó nem használható a következőkön:

 • 95%-nál kevesebb ökológiai összetevőt tartalmazó termékek;
 • közétkeztetési tevékenységek, például éttermek vagy kórházak;
 • az ökológiai szabályok hatálya alá nem tartozó termékek, mint például a kozmetikumok vagy a vadászatból és halászatból származó termékek;
 • az „átállás” szakaszában lévő termékek (ahol csak a közelmúltban vezettek be ökológiai módszereket, és előfordulhat, hogy a talajban vagy a táplálékláncban még mindig vannak nem ökológiai anyagok).

A logót szigorú szabályok szerint kell megjeleníteni.

 • A logó nem lehet kisebb, mint 13,5 × 9 mm. Ha ez a csomagolás nagyon kis mérete miatt nem lehetséges, 9 × 6 mm megengedett.
 • A logót a szabványos zöld-fehér színrendszerben kell feltüntetni, ez alól kivétel csak egyszínű nyomtató használata esetén megengedett.
 • A logót nem lehet stilizálni (például a háttér átlátszóvá tételével vagy 3D hatások hozzáadásával).

Az ökológiai logó megjelenítésének módjára vonatkozó további információk az ökológiai logóról szóló felhasználói kézikönyvben találhatók.

2018. NOVEMBER 20.
EU organic farming logo user manual
2018. NOVEMBER 20.
EU organic logo (JPEG)
2018. NOVEMBER 20.
EU organic logo (PDF)
2018. NOVEMBER 20.
EU organic logo (GIF)
2018. NOVEMBER 20.
EU organic logo (EPS)
2018. NOVEMBER 20.
EU organic logo (AI)