Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Sigla UE pentru produse ecologice

Sigla UE pentru produse ecologice oferă o identitate vizuală coerentă pentru produsele ecologice produse în Uniunea Europeană. Cu ajutorul ei, consumatorii pot identifica mai ușor produsele ecologice, iar fermierii și le pot promova și vinde pe întreg teritoriul UE.

Sigla poate fi utilizată numai pe produsele care au fost certificate ca fiind ecologice de către o agenție sau un organism autorizat de control. Pentru aceasta, ele trebuie să îndeplinească anumite condiții stricte de producție, prelucrare, transport și stocare. În același timp, sigla poate fi utilizată numai pe produse în compoziția cărora intră ingrediente ecologice în proporție de cel puțin 95 %, iar restul de 5 % respectă alte condiții stricte. Nu este permisă folosirea aceluiași ingredient în formă ecologică și neecologică.

Lângă sigla UE pentru produse ecologice trebuie afișat numărul de cod al organismului de control și locul în care au fost cultivate/crescute materiile prime agricole care compun produsul.

Logoul ecologic al UE
Logoul ecologic al UE

Când se utilizează sigla pentru produse ecologice

Sigla este obligatorie pentru majoritatea produselor ecologice și trebuie afișată respectând anumite reguli. Acest lucru este menit să prevină confuzia în rândul consumatorilor, să contribuie la menținerea încrederii în alimentele bio și să sprijine autoritățile în regimurile lor de control.

Sigla trebuie să fie utilizată pentru:

  • toate produsele alimentare preambalate din UE, obținute și vândute ca produse ecologice în UE.

În plus, sigla poate fi utilizată opțional pentru:

  • produsele importate care respectă normele UE privind importul produselor ecologice;
  • produsele ecologice care nu sunt preambalate;
  • produsele ecologice din UE introduse pe piețele țărilor terțe;
  • ca parte a campaniilor de informare destinate educării publicului cu privire la schema de desemnare a produselor ecologice (atâta timp cât campania nu este înșelătoare sau nu este utilizată pentru a pretinde că un produs neecologic îndeplinește cerințele unui produs ecologic).

Sigla nu poate fi utilizată pentru:

  • produse care conțin ingrediente ecologice în proporție mai mică de 95 %;
  • operațiuni de catering în masă, cum ar fi în restaurante sau spitale;
  • produse care nu intră în sfera de aplicare a normelor privind producția ecologică de alimente, cum ar fi produsele cosmetice sau produsele obținute prin vânătoare și pescuit;
  • produse în „conversie” (în cazul cărora metodele de producție ecologică sunt proaspăt introduse, iar substanțele neecologice pot persista în sol sau în corpul animalelor).

Sigla trebuie să fie afișată conform unor reguli stricte.

  • Ea nu trebuie să fie mai mică de 13,5 mm x 9 mm. În cazul ambalajelor foarte mici, sunt permise dimensiunile de 9 mm × 6 mm.
  • Sigla trebuie să fie afișată cu culorile standard, verde și alb, cu excepția cazului în care se folosesc imprimante monocolore.
  • Nu este permisă stilizarea (de exemplu, fundalul transparent sau efectele 3D).

Consultați manualul utilizatorului pentru informații suplimentare despre modul în care trebuie să fie afișată sigla pentru produse ecologice.

20 NOIEMBRIE 2018
EU organic farming logo user manual
20 NOIEMBRIE 2018
EU organic logo (JPEG)
20 NOIEMBRIE 2018
EU organic logo (PDF)
20 NOIEMBRIE 2018
EU organic logo (GIF)
20 NOIEMBRIE 2018
EU organic logo (EPS)
20 NOIEMBRIE 2018
EU organic logo (AI)
Premiile europene pentru producția ecologică 2024

7 categorii și 8 premii individuale pentru recunoașterea excelenței în lanțul valoric ecologic. Cererile sunt deschise până pe 12 mai.