Yleistä
Kerran vuodessa julkaistavissa EU:n maatalouden tulevaisuudennäkymissä esitellään EU:n tärkeimpien maatalousmarkkinoiden, -tulojen ja -ympäristön näkymät vuoteen 2032 asti. Katsaus perustuu olettamiin makrotaloudellisista olosuhteista, maatalous- ja kauppapoliittisesta ympäristöstä ja kansainvälisten markkinoiden kehityksestä. Niiden taustalla ovat OECD:n/FAO:n viimeisimmät tulevaisuudennäkymät.
Näissä olettamissa markkinakehitys vaikuttaa suhteellisen tasaiselta, mutta todellisuudessa markkinat ovat yleensä paljon epävakaammat. Näkymät eivät siis ole tarkkoja ennusteita. Esitetyt arviot vastaavat keskimääräistä suuntausta, jota maatalousmarkkinoiden odotetaan noudattavan tietyssä makrotaloudellisessa ympäristössä, jos politiikka säilyy ennallaan.
Viimeisin katsaus
The Medium-term outlook report provides an overview of the medium-term prospects for major EU agricultural markets, income and environment until 2032.

Lisätietoa
Kaaviot (Euroopan komission Yhteinen tutkimuskeskus)
Tietoa katsauksesta

Katsauksessa esitetään EU:n maatalousmarkkinoiden, -tulojen ja -ympäristön keskipitkän aikavälin näkymät vuoteen 2032 asti. Se perustuu johdonmukaisiin makrotalouden olettamiin, joita on analyysin tekohetkellä pidetty tarkimpina arvioina.
Tämä katsaus laadittiin huomattavan muuttuvassa tilanteessa:
- Koronaviruspandemian jälkeinen elpyminen johti alkuvuodesta 2022 toimitusten ja kaupan häiriöihin sekä hyödykkeiden ja tuotantopanosten kallistumiseen.
- Venäjän hyökkäys Ukrainaan aiheutti uusia vakavia häiriöitä ja toi epävarmuutta maatalousmarkkinoille ja maailmanlaajuiseen ruokaturvaan.
- Muutoksia aiheuttivat myös ilmastonmuutokseen liittyvät äärimmäiset sääilmiöt ja eläintautiepidemiat.
Katsauksessa otetaan huomioon yhteiseen maatalouspolitiikkaan liittyvät yksittäisten EU-maiden strategiasuunnitelmat ja niiden mahdolliset seuraukset markkinoilla. Se sisältää myös havaintoja seuraavien tekijöiden vaikutuksista:
- YMP:n erityistavoitteet
- kestävien tuotantomenetelmien toteuttamisen aiheuttamat laajemmat muutokset
- energiariippuvuuden vähentäminen
- maatalousalan selviytymiskyvyn vahvistaminen
- ruokavalioiden muuttuminen.
Yleisellä tasolla yksi keskeisistä tekijöistä EU:n maaseudun tulevaisuuden kehittymisessä on kestävä kasvu. Pellolta pöytään- ja biodiversiteettistrategioiden toimet otetaan huomioon vastaavan lainsäädännön laatimisessa ja täytäntöönpanossa. Muilta osin näihin toimiin liittyvän muutoksen suunta otetaan huomioon vain siinä määrin kuin se on havaittavissa yksittäisillä markkinoilla.
Katsauksen liitteenä on valikoiduista markkinoiden epävarmuustekijöistä laadittu analyysi, joka auttaa arvioimaan tulosten mahdollisen vaihtelun määrää. Tulosten mahdolliset vaihtelut johtuvat erityisesti makrotaloudellisen ympäristön sekä tärkeimpien viljelykasvien satojen ja maidontuotannon vaihteluista. Mukana on myös skenaarioita, joissa muuttujina on äärimmäisiä sääilmiöitä ja mahdollisesti pieneneviä eläintiheyksiä nykyisiin alueellisiin tasoihin verrattuna.
Tämä Euroopan komission katsaus on maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston (AGRI) ja Yhteisen tutkimuskeskuksen yhteishanke. Sen sisällöstä vastaa AGRI-pääosasto.