Στήριξη της ΕΕ στις μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις
Πάνω από τα τρία τέταρτα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μικρές εκμεταλλεύσεις —κάτω των 10 εκταρίων— ενώ πολλές από αυτές είναι κάτω των πέντε εκταρίων. Το μικρό μέγεθος αυτών των γεωργικών εκμεταλλεύσεων συχνά αυξάνει τις σχετικές γραφειοκρατικές διαδικασίες που συνεπάγεται η υποβολή αίτησης για εισοδηματική ενίσχυση.
Οι χώρες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν το καθεστώς μικροκαλλιεργητών, δηλαδή, ένα απλουστευμένο καθεστώς εισοδηματικής στήριξης μέσω του οποίου χορηγείται μία εφάπαξ ενίσχυση στους γεωργούς που επιλέγουν να συμμετάσχουν σε αυτό. Αυτή η ενίσχυση αντικαθιστά όλες τις άλλες μορφές εισοδηματικής ενίσχυσης. Το ανώτατο ποσό της αποφασίζεται σε εθνικό επίπεδο, αλλά δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 1.250 ευρώ.
Το καθεστώς μικροκαλλιεργητών απαλλάσσει τους γεωργούς που συμμετέχουν σε αυτό από τις υποχρεώσεις οικολογικού προσανατολισμού, ενώ παράλληλα οι κυρώσεις που ισχύουν στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης δεν εφαρμόζονται στη χορηγούμενη εισοδηματική ενίσχυση. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να λάβετε από το υπουργείο Γεωργίας ή την αντίστοιχη υπηρεσία της χώρας σας.
Νέα ΚΓΠ: 2023-27
Τον Ιούνιο του 2021, μετά από εκτεταμένες διαπραγματεύσεις μεταξύ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με τη μεταρρύθμιση της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Η νέα ΚΓΠ θα αρχίσει να ισχύει την 1η Ιανουαρίου 2023.
Στο πλαίσιο της νέας ΚΓΠ θα γίνουν αλλαγές στο υφιστάμενο σύστημα εισοδηματικής στήριξης και θα ληφθούν μέτρα για την εξασφάλιση δικαιότερης κατανομής της οικονομικής στήριξης για γεωργούς και εργαζόμενους σε ολόκληρη την ΕΕ. Τα ισχύοντα μέτρα εισοδηματικής στήριξης θα συνεχιστούν μέχρι το 2023, σύμφωνα με τις διατάξεις του μεταβατικού κανονισμού για την ΚΓΠ.