Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Árfigyelés

Az Európai Bizottság szorosan figyelemmel kíséri az mezőgazdasági árucikkek és élelmiszerek piacán végbemenő fejleményeket és e termékek árának alakulását, és évente több jelentést is közread a témában.

Az árak alakulásának nyomon követése

A mezőgazdasági árucikkek áráról havonta kiadott jelentés – uniós és világviszonylatban is – összefoglalja a legjellemzőbb mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos nyersanyagárakra és a fogyasztói termékárakra vonatkozó adatokat. Noha nincs minden termék esetében lehetőség az uniós, illetve a világszintű összehasonlításra, a jelentés azt a célt szolgálja, hogy jelezze az árak alakulása terén tapasztalható legújabb fejleményeket.

2024. ÁPRILIS 25.
Price dashboard latest issue

Kapcsolódó információk

Korábbi jelentések

Előrejelzések

Az évente három alkalommal (februárban, júniusban és szeptemberben) megjelenő rövid távú előrejelzés az Európai Unió szántóföldinövény-, hús- és tejtermékpiacain várható fejleményekről ad áttekintést. Az előrejelzés az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságánál dolgozó piaci szakértők következtetésein alapul, melyeket a szakemberek a legfrissebb rendelkezésre álló adatok figyelembevételével fogalmaztak meg.

Az évente egyszer – rendszerint decemberben – megjelenő középtávú előrejelzés a mezőgazdasági piacok és jövedelmek következő évtizedre prognosztizált alakulását vázolja fel. Az előrejelzés több szempontból vizsgálja a piacok és az ágazati jövedelmek várható alakulását. A prognózis a makrogazdasági viszonyokra, az agrár- és kereskedelempolitikai környezetre, az időjárási viszonyokra és a nemzetközi piaci fejleményekre vonatkozóan felállított hipotéziseken alapul.

Piaci tájékoztatók és jelentések

Számos tájékoztató és jelentés foglalkozik az európai uniós és a globális mezőgazdasági piacok témájával. A kiadványok többek között a globális élelmiszer-ellátással és -kereslettel, az ökológiai termékek behozatalával és a globális élelmezésbiztonsággal kapcsolatban szolgálnak áttekintéssel.

Események