Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Árfigyelés

Az Európai Bizottság szorosan figyelemmel kíséri az mezőgazdasági árucikkek és élelmiszerek piacán végbemenő fejleményeket és e termékek árának alakulását, és évente több jelentést is közread a témában.

Az árak alakulásának nyomon követése

A mezőgazdasági árucikkek áráról havonta kiadott jelentés – uniós és világviszonylatban is – összefoglalja a legjellemzőbb mezőgazdasági termékekkel kapcsolatos nyersanyagárakra és a fogyasztói termékárakra vonatkozó adatokat. Noha nincs minden termék esetében lehetőség az uniós, illetve a világszintű összehasonlításra, a jelentés azt a célt szolgálja, hogy jelezze az árak alakulása terén tapasztalható legújabb fejleményeket.

2024. MÁRCIUS 1.
Price dashboard latest issue
English
(918.86 KB - PDF)
Letöltés

Kapcsolódó információk

Korábbi jelentések

Előrejelzések

Az évente három alkalommal (februárban, júniusban és szeptemberben) megjelenő rövid távú előrejelzés az Európai Unió szántóföldinövény-, hús- és tejtermékpiacain várható fejleményekről ad áttekintést. Az előrejelzés az Európai Bizottság Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Főigazgatóságánál dolgozó piaci szakértők következtetésein alapul, melyeket a szakemberek a legfrissebb rendelkezésre álló adatok figyelembevételével fogalmaztak meg.

Az évente egyszer – rendszerint decemberben – megjelenő középtávú előrejelzés a mezőgazdasági piacok és jövedelmek következő évtizedre prognosztizált alakulását vázolja fel. Az előrejelzés több szempontból vizsgálja a piacok és az ágazati jövedelmek várható alakulását. A prognózis a makrogazdasági viszonyokra, az agrár- és kereskedelempolitikai környezetre, az időjárási viszonyokra és a nemzetközi piaci fejleményekre vonatkozóan felállított hipotéziseken alapul.

Piaci tájékoztatók és jelentések

Számos tájékoztató és jelentés foglalkozik az európai uniós és a globális mezőgazdasági piacok témájával. A kiadványok többek között a globális élelmiszer-ellátással és -kereslettel, az ökológiai termékek behozatalával és a globális élelmezésbiztonsággal kapcsolatban szolgálnak áttekintéssel.

Események