Ugrás a fő tartalomra
Agriculture and rural development

Történet és származás

Amikor az ír szerzetesek meghonosították az égetett szeszes italokat Írországban, egy olyan folyamatot indítottak el, amely nemcsak a leghíresebb whiskeyt adta a világnak, hanem magát a nevet is. Az „Uisce Beatha” – vagyis az „élet vize” – eredetileg az alkoholpárlatok bármely formájának, még a parfümöknek vagy a gyógyszereknek a megnevezésére is szolgált, de végül a ma ismert ital szinonimájává vált.

Az ír whiskey előállítása hagyományosan helyi szintű, kisüzemi ágazat. A termelés eredetileg rejtve, családi keretek között folyt a magas adók elkerülése érdekében. A 19. században azonban a whiskeytermelés volumenében hatalmas növekedés következett be. Az iparosodás üteme olyan gyors volt, hogy az Írországban működő lepárlóüzemek száma 1827 és 1840 között megduplázódott. Azonban a kedvező 19. századi helyzet után a 20. század elején nehéz időszak köszöntött az ír lepárlókra.

Az 1. világháború által okozott gazdasági visszaesés, a húsvéti felkelés és az ír polgárháború súlyos károkat okozott az ágazatban. Az ír whiskeyt újabb csapás érte, amikor az Egyesült Államokban a 18. alkotmánymódosítással életbe lépett a szesztilalom. Ezzel egyik napról a másikra megszűnt az ír whiskey legnagyobb exportpiaca, ami tovább rontotta az ekkorra már egyébként is törékeny ágazat helyzetét.

Ügynökök szeszes italt öntenek ki a csatornába
New York City rendőrparancsnok-helyettese John A. Leach (jobbra) figyeli, ahogy az ügynökök egy rajtaütés során szeszes italt öntenek ki a csatornába a prohibíció legszigorúbb időszakában” - LC-USZ62-123257 (b&w film copy neg.)

A viszontagságok ellenére az ír whiskey megmaradt, újjáéledt és az 1980-as évek óta folyamatosan erősödik. Az 1990-es években több nemzetközi megállapodást írtak alá, amelyek elismerték egyedi jellegét, ideértve az EU és az Egyesült Államok közötti 1994. évi megállapodást, amely az elnevezés használatát az Ír-szigeten lepárolt whiskeyre korlátozta. 2013-ra világszerte több mint 6,2 millió 9 literes láda kivitelére került sor – ez egyértelműen jelzi, hogy világszerte mennyire kedvelt az ír whiskey.

Előállítási folyamat

Az előállítási folyamat a teljes gabonákkal kezdődik: a malátawhiskey 100%, a gabonawhiskey legalább 30% árpát tartalmaz, amelyet megőrölnek, majd összekevernek helyi vízzel. Az így kapott cukros malátalevet felhevítik, ennek során a cukor kioldódik a gabonából, a maradék malátalé pedig erjesztésre készen áll. Ez hozzáadott élesztővel történik, amely a lében a cukrokat alkohollá alakítja. Ekkor az erjesztett folyadék, a cefre lepárolható.

Az ír whiskey lepárlása során két különböző eljárást alkalmaznak: egy régebbi módszer a lepárlóüst és újabb a lepárlótorony használata. A lepárlóüstös eljárás karakteresebb, a lepárlótornyos könnyedebb ízű whiskeyt eredményez.

A lepárlás során a cefre a melegítés, a leválasztás és a kondenzáció folyamatán megy keresztül. A folyamatok eltérnek egymástól attól függően, hogy a whiskey lepárlása lepárlóüstben vagy lepárlótoronyban, illetve kétszer vagy háromszor történik-e, de a módszertől függetlenül jelentős szekértelem szükséges a megfelelő alkoholtartalmú párlatok kinyeréséhez. Ez a művelet, melynek angol elnevezése „making the cut”, kulcsfontosságú lépés a minőségi whiskey előállítási folyamatában.

Végül a whiskey érlelése az Ír-szigeten található raktárokban történik és legalább három éven át tart. A whiskey Írországon kívüli érlelésének tilalma olyan szigorú, hogy az ital hordóban nem, csak a sziget elhagyása előtt palackozva vagy inert edényben exportálható.

További információk

Irish Whiskey földrajzi árujelző – jogi eszköz

Földrajzi jelzése

Minőségi élelmiszerek az EU-ban