Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Eco-schemele

Utilizarea durabilă a terenurilor, recompensarea agricultorilor care protejează clima, peisajele, mediul și bunăstarea animalelor.

Eco-schemele, pe scurt 

Eco-schemele, unul dintre elementele noi ale politicii agricole comune (PAC) 2023-2027, ajută agricultorii să adopte practici care reduc la minimum impactul negativ al agriculturii asupra mediului și climei și să evolueze către modele agricole mai durabile.  

Eco-schemele îi sprijină pe agricultorii care adoptă sau mențin practici agricole care contribuie la îndeplinirea obiectivelor UE în materie de mediu și climă. Prin intermediul eco-schemelor, UE îi răsplătește pe agricultori pentru conservarea resurselor naturale și furnizarea de bunuri publice care le aduc cetățenilor beneficii care nu se reflectă în prețurile de pe piață.

Acest nou mecanism se axează pe o listă comună de domenii de acțiune definite la nivelul UE și poate fi utilizat pentru a sprijini practici precum agricultura ecologică, practicile agroecologice, agricultura de precizie, agrosilvicultura sau agricultura carbonului, precum și sporirea bunăstării animalelor.

Pentru a fi sprijinite de eco-scheme, practicile agricole ar trebui:

  • să acopere activități legate de climă, mediu, bunăstarea animalelor și rezistența la antimicrobiene;

  • să fie definite pe baza nevoilor și priorităților identificate la nivel național/regional în planurile strategice PAC;

  • să aibă un nivel de ambiție care să depășească cerințele și obligațiile stabilite prin condiționalitate; 

  • să contribuie la atingerea obiectivelor Pactului verde european.

Alte informații 

Obiectivele eco-schemelor

Aproape jumătate din suprafața Uniunii Europene este constituită din terenuri agricole. Acționând ca gestionari ai spațiului rural, agricultorii modelează peisajele și, prin munca lor, furnizează bunuri publice de care beneficiem cu toții. Ei depind însă și de resurse naturale, precum apa și solurile. Activitățile agricole sunt afectate de fenomenele climatice, de starea mediului, de biodiversitate și de calitatea apei. 

PAC joacă un rol esențial în gestionarea tranziției către un sistem alimentar durabil și în sprijinirea agricultorilor europeni pe tot parcursul acestei tranziții. Eco-schemele își propun să contribuie în mod semnificativ la această tranziție și la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde. 

Alte informații 

Sustenabilitatea mediului

Planurile strategice PAC

Atunci când și-au elaborat planurile strategice PAC, țările UE au avut flexibilitatea de a adapta eco-schemele la nevoile naționale specifice în materie de mediu și climă. 

25 % din plățile directe urmează să fie alocate eco-schemelor în perioada 2023-2027, oferind stimulente mai puternice pentru practicile agricole favorabile climei și mediului. 

Eco-schemele sunt obligatorii pentru țările UE, dar voluntare pentru agricultori: 

  • angajamente anuale sau multianuale: eco-schemele vor sprijini angajamentele anuale, în funcție de nevoile identificate în planurile PAC. Totuși, țările UE pot decide să își asume și angajamente multianuale;

  • „perioadă de învățare” de doi ani: pe parcursul unei „perioade de învățare” de doi ani (2023 și 2024), o țară din UE poate cheltui mai puțin de 25 %, dacă în rândul agricultorilor absorbția este mai redusă decât se planificase, cu condiția ca cea mai mare parte a deficitului să se compenseze până la sfârșitul anului 2027. 

Temei juridic 

Eco-schemele sunt reglementate de: 

  • Normele privind sprijinul pentru planurile strategice elaborate de țările UE în cadrul politicii agricole comune (Regulamentul (UE) 2021/2115

Evenimente

  • Zile de informare
  • sâmbătă, 4 mai 2024, 10:00 - 18:00 (CEST)
  • Bruxelles / Brussel, Belgium