Oversigt
I EU's rapport "Agricultural Outlook", der offentliggøres en gang om året, gennemgås udsigterne for EU's vigtigste landbrugsmarkeder, landbrugets indtjening og miljøet frem til 2032. Rapporten er baseret på en række antagelser vedrørende de makroøkonomiske forhold, det faste landbrugs- og handelspolitiske miljø samt udviklingen på de internationale markeder på baggrund af den seneste rapport fra OECD og FAO om udsigterne for landbruget
Disse antagelser forudsætter, at der vil være en forholdsvis stabil markedsudvikling, mens markederne i virkeligheden har en tendens til at være mere svingende. Derfor er udsigterne ikke en prognose. Fremskrivningerne forventes med andre ord at følge den gennemsnitlige udvikling på landbrugsmarkederne i et givet makroøkonomisk miljø, hvis politikkerne forbliver uændrede.
Seneste udgave
The Medium-term outlook report provides an overview of the medium-term prospects for major EU agricultural markets, income and environment until 2032.

Se også
Datavisualiseringer fra Europa-Kommissionens Fælles Forskningscenter
Oplysninger om rapporten

I rapporten beskrives udsigterne på mellemlang sigt for EU's landbrugsmarkeder, landbrugets indtjening og miljøet frem til 2032 på baggrund af en række sammenhængende makroøkonomiske antagelser, der ansås for de mest nøjagtige på tidspunktet for analysen.
Denne udgave er udarbejdet i en situation, der er under hastig forandring:
- I begyndelsen af 2022 førte genopretningen af økonomien efter covid-19 til forsynings- og handelsforstyrrelser og stigende råvarepriser og inputomkostninger.
- Med Ruslands invasion af Ukraine kom det næste alvorlige chok og med det yderligere usikkerhed på landbrugsmarkederne og i den globale fødevareforsyning.
- Alt dette er kommet oven i de forandringer, der skyldes ekstreme vejrforhold, som klimaændringerne har forårsaget, og udbrud af dyresygdomme.
Rapporten tager hensyn til de enkelte EU-landes strategiske planer under den fælles landbrugspolitik og de dermed forbundne mulige markedsudviklinger. Den opstiller også virkningerne af følgende faktorer:
- Den fælles landbrugspolitiks specifikke målsætninger
- Omfattende ændringer i forbindelse med indførelsen af bæredygtige produktionsmetoder
- Mindskelse af energiafhængigheden
- Styrkelse af sektorens modstandsdygtighed
- Ændrede kostvaner.
Samlet set er bæredygtig vækst fortsat en nøglefaktor, der påvirker den fremtidige udvikling i EU's landbrug. Foranstaltninger, der udspringer af jord til bord-strategien og biodiversitetsstrategien tages i betragtning, når den tilhørende lovgivning vedtages og gennemføres. I modsat fald vil ændringer i forbindelse med disse foranstaltninger kun blive taget i betragtning, hvis de kan observeres på de enkelte markeder.
Rapporten ledsages af en analyse af udvalgte markedsusikkerhedsfaktorer for at kunne kvantificere potentialet for variationer i resultaterne. Eventuelle variationer kan navnlig skyldes udsving i det makroøkonomiske miljø og i udbytterne for hovedafgrøderne og mælk. Særlige situationer som følge af ekstreme vejrforhold og en mulig lavere husdyrtæthed opstilles også på regionalt plan i forhold til den nuværende situation.
Denne rapport fra Kommissionen er resultatet af en fælles indsats mellem generaldirektoratet for Landbrug og Udvikling af Landdistrikter og Det Fælles Forskningscenter, hvor generaldirektoratet er ansvarlig for indholdet.