Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Agențiile de plăți (PAC)

Agențiile de plăți se asigură că plățile din fondurile politicii agricole comune sunt efectuate legal și regulat și sunt contabilizate în mod corespunzător, sub supravegherea Comisiei Europene și a țărilor UE

Rolul agențiilor de plăți

Agențiile de plăți sunt organisme sau servicii ale țărilor UE și, după caz, ale regiunilor lor, responsabile cu gestionarea și controlul cheltuielilor din cele două fonduri ale politicii agricole comune (PAC): Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR).

Aceste agenții trebuie să efectueze plăți către beneficiari și să ofere garanții suficiente că:

  • o cerere este autorizată pentru plată numai după efectuarea unui număr suficient de verificări care garantează conformitatea sa cu normele UE1;
  • plățile sunt înregistrate corect și integral în conturi;
  • documentația solicitată este depusă în termenele-limită și în conformitate cu normele UE.

În temeiul principiului de gestiune partajată, agențiile efectuează plățile sub supravegherea Comisiei. Toate elementele sistemelor de gestiune și control ale agențiilor de plăți fac obiectul controalelor și auditurilor efectuate de Comisie și de organismele de certificare în cadrul procedurii de asigurare.

1 Inclusiv normele stabilite în planul strategic PAC, după caz.

Efectuarea plăților

Deși agenția de plăți poate atribui organismelor delegate anumite aspecte ale activității sale, executarea plăților trebuie efectuată direct de agenția de plăți.

Pe scurt, plățile sunt efectuate după cum urmează:

  • fermierii și ceilalți beneficiari potențiali solicită sprijin din bugetul PAC, utilizând informațiile relevante și platformele online puse la dispoziție de administrațiile naționale
  • după efectuarea controalelor, agenția de plăți plătește sumele datorate beneficiarilor și declară sumele respective Comisiei
  • Comisia rambursează apoi sumele corespunzătoare țărilor UE, lunar pentru FEGA și trimestrial în cazul FEADR
  • toate cheltuielile sunt înregistrate în conturile anuale ale agențiilor de plăți și sunt supuse unor niveluri suplimentare de control, verificare și audit în cadrul procesului de verificare financiară.

Autorizarea agențiilor de plăți

Țările UE, prin intermediul unei autorități ministeriale, acordă acreditare unei agenții de plăți dacă aceasta îndeplinește anumite criterii minime stabilite la nivelul Uniunii. Deși țările UE sunt libere să stabilească criterii de acreditare suplimentare, acestea trebuie să respecte criteriile stabilite de Comisie, care se bazează pe cadrul COSO, după cum urmează:

  • mediul intern
  • activități de control
  • informare și comunicare
  • activități de monitorizare.

Autoritățile naționale, prin intermediul opiniilor de audit și al rapoartelor întocmite de organismul de certificare și de alte organisme, trebuie să supravegheze în mod constant activitățile agențiilor de plăți. În cazul în care se constată că o agenție nu respectă criteriile de acreditare, țările UE trebuie să ia măsuri în acest sens. Acest lucru poate implica plasarea agenției sub supraveghere sau retragerea acreditării. În cazul în care o țară din UE nu ia măsurile adecvate, Comisia poate impune corecții financiare.

O țară din UE poate acredita o singură agenție de plăți națională sau mai multe agenții de plăți regionale. În cazul în care sunt acreditate mai multe agenții de plăți, trebuie instituit un organism de coordonare care să asigure aplicarea armonizată a normelor UE și să acționeze ca punct de legătură cu Comisia, în special pentru transmiterea raportului anual privind performanța.

Declarația de gestiune

În conformitate cu criteriile de acreditare, structura organizatorică și sistemele de control intern ale agențiilor de plăți trebuie să respecte un set de principii de control intern, instituite de Comisie.

Agențiile de plăți păstrează evidențe detaliate și exacte ale activităților lor în cursul exercițiului financiar și le prezintă Comisiei până la data de 15 februarie a anului următor. Directorul agenției de plăți trebuie să prezinte:

  • situațiile financiare anuale conturile complete, exacte și reale ale cheltuielilor efectuate pentru îndeplinirea sarcinilor încredințate agenției de plăți, însoțite de informațiile necesare pentru verificarea lor de către Comisie
  • raportul anual privind performanța care prezintă principalele informații calitative și cantitative privind punerea în aplicare a planului strategic PAC și care arată că toate cheltuielile au fost efectuate în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) 2021/2116
  • rezumatul anual al rapoartelor finale de audit și al controalelor efectuate
  • o declarație de gestiune care să acopere exhaustivitatea, acuratețea și veridicitatea conturilor și a informațiilor, precum și buna funcționare a sistemelor de guvernanță instituite.

În cazul în care mai multe agenții de plăți sunt acreditate într-o țară din UE, raportul anual privind performanța va fi furnizat de un organism de coordonare și se transmite împreună cu o declarație de gestiune care acoperă întocmirea întregului raport.

Exactitatea acestor evidențe este verificată ulterior de organismul de certificare și de Comisie în cadrul procedurii de verificare și închidere a conturilor.

Protejarea intereselor financiare ale Uniunii

Protejarea intereselor financiare ale Uniunii este fundamentală și reprezintă o obligație pentru țările UE în temeiul articolului 59 din Regulamentul (UE) 2021/2116.

Țările UE au obligația de a adopta toate actele cu putere de lege și actele administrative și de a lua orice alte măsuri necesare pentru a asigura o protecție eficientă.

Acest obiectiv trebuie atins prin:

  • controale privind legalitatea și regularitatea operațiunilor finanțate prin FEGA și FEADR
  • prevenirea eficientă a fraudei prin prevenirea, detectarea și corectarea neregulilor și a fraudelor
  • sancțiuni eficace, proporționale și disuasive în conformitate cu dreptul Uniunii sau cu dreptul intern
  • recuperarea plăților necuvenite.

Protejarea intereselor financiare trebuie asigurată, de asemenea, prin instituirea unor sisteme eficiente de gestionare și control de către țările UE care funcționează în mod corespunzător.

Controale

Pentru fiecare schemă de sprijin finanțată din FEGA și FEADR, agențiile de plăți aplică un sistem riguros de control pentru a stabili conformitatea cu normele.

Sistemele de gestionare și control pentru fiecare schemă de sprijin au unele caracteristici comune, precum și norme specialeîn funcție de particularitățile schemei. Sistemele prevăd, în general, controale sistematice care vizează, printre altele, domeniile cu cel mai ridicat risc de eroare.

Agențiile de plăți gestionează majoritatea plăților și verificărilor prin intermediul sistemului integrat de administrare și control (IACS), un set interconectat de baze de date utilizate pentru evaluarea cererilor și urmărirea plăților. În exercițiul financiar 2022, IACS a acoperit 79,7 % din totalul cheltuielilor PAC. Pentru intervențiile IACS, țările UE trebuie să instituie un sistem de control și sancțiuni și trebuie să efectueze anual controale administrative cu privire la cererile de ajutor și de plată pentru a verifica legalitatea și regularitatea acestora. Pe lângă aceste controale, trebuie efectuate și controale la fața locului, care pot fi realizate la distanță cu ajutorul tehnologiei.

În plus, pentru cheltuielile IACS, informațiile conținute în bazele de date IT sunt utilizate pentru verificări încrucișate automate.

Atât controalele la distanță, cât și controalele la fața locului verifică dacă beneficiarii respectă toate normele aplicabile. Ciclul natural al activităților agricole determină adesea modul și momentul efectuării controalelor. De exemplu, multe din controalele la fața locului pentru verificarea condițiilor de eligibilitate pot avea loc numai în anumite perioade ale anului. Măsurile din afara IACS pot face, de asemenea, obiectul unor controale după plată (controale ex post), care sunt efectuate de un anumit organism de control (în cazul FEGA) sau de agenția de plăți (în cazul FEADR).

În cazul în care se constată o neconformitate gravă din partea unui beneficiar, trebuie aplicate sancțiuni disuasive.

Sistemul de monitorizare a suprafețelor

Sistemul de monitorizare a suprafețelor (AMS) este o parte obligatorie a sistemului integrat de administrare și control. Este o procedură de observare, urmărire și evaluare periodică și sistematică a activităților și practicilor agricole pe suprafețe prin satelit.

Începând cu 1 ianuarie 2023, țările UE trebuie să opereze sistemul obligatoriu de monitorizare a suprafețelor (AMS), care va acoperi intervențiile pe suprafețe în vederea prevenirii erorilor și a evaluării performanței politicilor axându-se pe activitățile agricole. Țările UE trebuie să evalueze anual calitatea AMS și, în cazul în care se constată deficiențe, să adopte măsuri de remediere adecvate.

Temei juridic

Regulamentul (UE) nr. 2021/2116 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune (articolul 9)

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/128 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea conturilor, controalele, garanțiile și transparența

Regulamentul delegat (UE) 2022/127 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului cu norme privind agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea conturilor, garanțiile și utilizarea monedei euro

Evenimente