Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Hamei

Protejarea agricultorilor din UE și a sectorului agricol prin politici privind intervenția pe piață, prin măsuri comerciale, legislație și monitorizarea pieței.

Prezentare generală

Termenul „hamei” înglobează următoarele trei grupe de produse:

  • conuri de hamei (proaspete sau uscate),
  • hamei sub formă de pudră sau de pelete,
  • extract de hamei.

Aproximativ 2 600 de ferme din Uniunea Europeană cultivă hamei pe o suprafață totală de 26 500 de hectare, reprezentând 60 % din suprafața totală a culturilor de hamei la nivel mondial.

Hameiul este cultivat în 14 țări din UE. În Germania această cultură se întinde pe aproximativ 17 000 de hectare, reprezentând 60 % din suprafața cultivată cu hamei din UE și aproximativ o treime din cea cultivată la nivel mondial. Ceilalți producători majori din UE sunt Cehia, Polonia și Slovenia.

În întreaga lume, dar în special în Europa, suprafața cultivată este în scădere, unul din motive fiind randamentul crescut al acidului alfa și utilizarea sa mai redusă în bere. Acidul alfa este componenta hameiului care îi dă berii gustul amar și alte arome.

Producția

Anual, UE produce aproximativ 50 000 de tone de hamei, iar producția de acid alfa este deseori de peste 5 000 de tone.

Producția anuală de hamei la nivel mondial variază între 80 000 și 100 000 de tone, ceea ce reprezintă între 8 000 și 10 000 de tone de acid alfa. Cererea de acid alfa este estimată la aproximativ 8 000 de tone, având în vedere că este nevoie în medie de 4,1 g pe hectolitru de bere. Cantitatea de hamei necesară pentru fabricarea berii variază în funcție de tipul de bere și, în special, de gustul amar și de soiul de hamei utilizat. Datorită progresului tehnologic și dat fiind faptul că se observă pe piață o preferință pentru berile mai puțin amare, conținutul de hamei din bere este în scădere de la an la an (în 1995 era de 6,3 g de acid alfa pe hectolitru). 

Deși producția mondială de bere este în creștere, cererea de acid alfa nu urmează aceeași tendință. Întrucât în prezent oferta depășește cererea, din 2009 prețurile medii de pe piața contractelor de hamei și de pe piața liberă au fost destul de scăzute.

Alte informații

Rapoarte privind recolta de hamei

1 APRILIE 2015
Recognised hop producer groups
1 IUNIE 2017
List of hop production areas
24 FEBRUARIE 2020
List of hop certification centres and their codes

Comerțul exterior

UE, în special Germania, este unul dintre cele mai importante centre de pe piața mondială a hameiului. În ceea ce privește comerțul exterior, UE a fost întotdeauna un exportator net. În ultimii ani, excedentul s-a ridicat la aproximativ 20 000 de tone de hamei în echivalent conuri. Principalul cumpărător este Rusia, urmată de Statele Unite și Japonia.

Toate țările producătoare de hamei din UE, cu excepția uneia, fac parte din convenția internațională a cultivatorilor de hamei, care urmărește să promoveze schimbul de informații, atât între producători, cât și între producători și alte părți implicate din sector (comercianți și producători de bere).

Hameiul și produsele din hamei pot fi importate în UE numai dacă sunt însoțite de un atestat de echivalență eliberat de o agenție autorizată din țara terță de origine sau, dacă aceasta nu există în țara de origine, de o agenție deja autorizată din afara țării de origine a produsului.

4 MARTIE 2024
Agencies authorised to issue an attestation of equivalence for products of the hop sector imported into the EU

Temei juridic

Organizarea comună a piețelor (Regulamentul (UE) nr. 1308/2013) stabilește principalele dispoziții legale privind sectorul hameiului: certificarea, grupurile de producători și importurile.

Alte informații

Legislația UE relevantă în domeniul hameiului

Comitetele

Diferite comitete, formate din reprezentanți guvernamentali și prezidate de un reprezentant al Comisiei Europene, se reunesc periodic pentru a garanta că responsabilitatea Comisiei privind adoptarea de acte de punere în aplicare se exercită sub controlul țărilor UE.

Comitetul pentru organizarea comună a piețelor agricole discută despre evoluția prețurilor pe piață, producția și comerțul în UE și în țările terțe.