Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Hop

Bescherming van de boeren en de landbouw in de EU door marktinterventiebeleid, handelsmaatregelen, wetgeving en marktmonitoring.

In het kort

Hop omvat de volgende drie productgroepen:

  • hopbellen, vers of gedroogd,
  • hop in de vorm van poeder of pellets,
  • hopextracten.

Ongeveer 2.600 bedrijven in de Europese Unie verbouwen hop op een oppervlakte van in totaal 26.500 ha. Dat is 60% van de wereldwijd voor hopteelt gebruikte grond.

Hop wordt in 14 EU-landen verbouwd. In Duitsland wordt zo’n 17.000 ha gebruikt voor de hopteelt. Dat is 60% van het hopareaal in de EU en ongeveer een derde van het wereldwijde hopareaal. Andere grote producenten in de EU zijn Tsjechië, Polen en Slovenië.

Over de hele wereld, maar vooral in Europa, wordt de oppervlakte kleiner. Dat komt onder meer omdat de hoeveelheid alfazuur in hop toeneemt, terwijl er voor bier steeds minder alfazuur wordt gebruikt. Alfazuur is de hopcomponent die het bier zijn bittere smaak en andere aroma’s geeft.

Productie

De EU produceert jaarlijks ongeveer 50.000 ton hop. Dat levert meestal meer dan 5.000 ton alfazuur op.

De wereldwijde jaarproductie varieert van 80.000 tot 100.000 ton, goed voor 8.000 tot 10.000 ton alfazuur. De vraag naar alfazuur wordt geraamd op ongeveer 8.000 ton, uitgaande van gemiddeld 4,1 gram per hectoliter bier. Het hopgehalte is afhankelijk van het soort bier, met name de gewenste bitterheid ervan, en het gebruikte hopras. Door de technologische vooruitgang en de groeiende voorkeur van de consument voor minder bittere bieren is het hopgehalte jaar na jaar gedaald (in 1995 werd er gemiddeld nog 6,3 gram alfazuur per hectoliter gebruikt). 

Hoewel de wereldwijde bierproductie toeneemt, neemt de vraag naar alfazuur nauwelijks toe. Omdat het aanbod de vraag overtreft, zijn de gemiddelde prijzen op de contractmarkt en de vrije markt voor hop sinds 2009 vrij laag.

Meer informatie

Hopoogstverslagen

  • 18 JULI 2024
Recognised hop producer groups
  • 18 JULI 2024
List of hop production areas
  • 5 AUGUSTUS 2024
List of hop certification centres and their codes

Buitenlandse handel

De EU, en vooral Duitsland, is een draaischijf voor de wereldwijde handel in hop. De EU is van oudsher een netto-exporteur. In de afgelopen jaren bedroeg het overschot ongeveer 20.000 ton bellenequivalent. De belangrijkste afnemer is Rusland, gevolgd door de Verenigde Staten en Japan.

Alle hopproducerende EU-landen zijn, op één na, aangesloten bij het Internationaal Comité voor de hopteelt, dat tot doel heeft de uitwisseling van informatie te bevorderen, zowel tussen producenten onderling als tussen producenten en andere marktpartijen (handelaren en brouwerijen).

Hop en hopproducten mogen alleen in de EU worden ingevoerd met een gelijkwaardigheidsverklaring. Die moet zijn afgegeven door een instantie die daartoe is gemachtigd door het derde land van oorsprong. Als er geen dergelijke instantie in het land van oorsprong is, mag die verklaring ook worden afgegeven door een reeds erkende instantie buiten het land van oorsprong.

  • 4 MAART 2024
Agencies authorised to issue an attestation of equivalence for products of the hop sector imported into the EU

Rechtsgrondslag

De gemeenschappelijke marktordening (EU-verordening 1308/2013) bevat de belangrijkste wettelijke bepalingen voor de hopsector: certificering, producentengroepen en invoer.

Meer informatie

Relevante EU-wetgeving

Comités

Diverse comités van regeringsvertegenwoordigers komen onder leiding van een vertegenwoordiger van de Europese Commissie regelmatig bijeen om ervoor te zorgen dat de bevoegdheid van de Commissie voor de vaststelling van uitvoeringshandelingen wordt uitgevoerd onder toezicht van de EU-landen.

Het Comité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten bespreekt onderwerpen als de ontwikkeling van de marktprijzen, productie en de handel in de EU en niet-EU-landen.