Skip to main content
Agriculture and rural development

Kereskedelmi és nemzetközi szakpolitikai elemzések

Információk a KAP-célkitűzések teljesítésének biztosítását szolgáló összesített statisztikákról, kereskedelmi és szakpolitikai elemzésekről, valamint agrár-élelmiszeripari nyomonkövetési jelentésekről és tanulmányokról

Áttekintés

A nemzetközi dimenzió szervesen beépül a közös agrárpolitikába (KAP), hiszen az import és az export egészséges egyensúlyának fenntartása kulcskérdés a belső piac stabilitásának megőrzése szempontjából.

A KAP-célkitűzések megvalósulásának biztosítása érdekében az Európai Bizottság statisztikai adatokat gyűjt és elemzéseket készít a mezőgazdasági kereskedelemről és a nemzetközi agrár-élelmiszeripari politika alakulásáról.

A legfrissebb információkat a havonta megjelenő Monitoring EU agri-food trade kiadványban, az uniós agrár-élelmiszeripari kereskedelmi forgalom elmúlt évi változásairól szóló mélyrehatóbb elemzéseket pedig az éves Monitoring Agri-trade Policy című jelentésben teszi közzé.

Mindkét kiadvány az agrár-élelmiszeripari kereskedelem trendjeit és fejleményeit vizsgálja, kitérve a legfontosabb szereplőkre és termékekre. Ezeket a kiadványokat ún. adatlapok egészítik ki, amelyek részletes áttekintést adnak az EU agrár-élelmiszeripari kereskedelmi kapcsolatairól és a nemzetközi agrár-élelmiszeripari piac jelentősebb fejleményeiről.

Az Európai Bizottság és partnerei különböző tanulmányokat és elemzéseket is készítenek a mezőgazdaságot érintő kereskedelempolitikákról.

A különféle statisztikák és elemzések összességükben arról tanúskodnak, hogy az EU versenyképes termékek széles skáláját kínálja a mezőgazdasági értéklánc minden szintjén, és központi szerepet játszik a nemzetközi agrárkereskedelemben.

Az uniós agrárkereskedelem alakulása

A Monitoring EU agri-food trade c. kiadvány a legfrissebb adatokat adja közre az uniós agrár-élelmiszeripari kereskedelemről. A sorozat bemutatja a kereskedelmi kapcsolatokkal és termékkategóriákkal kapcsolatos legfrissebb statisztikákat, kiemelve a figyelemreméltó fejleményeket és a kirajzolódó tendenciákat.

Monitoring EU agri-food trade: latest edition
English
(1.07 MB - PDF)
Letöltés

A sorozat korábbi kiadásai

Az agrárkereskedelmi politika alakulása

A Monitoring agri-trade policy (MAP) című éves kiadvány mélyreható elemzéseket közöl az agrár-élelmiszeripari politika és általában az agrárkereskedelem legnagyobb horderejű kérdéseiről. A sorozat részletes áttekintést nyújt a nemzetközi agrár-élelmiszeripari kereskedelmi környezetről, kiemelt figyelmet szentelve a legfontosabb termékeknek és partnereknek.

Monitoring agri-trade policy: agri-food trade in 2020
English
(2.6 MB - PDF)
Letöltés

2020-ban a Covid19-világjárvány olyan súlyos recessziót idézett elő a globális gazdasági tevékenységben és a világkereskedelemben, amilyen eddig ritkán fordult elő. Az EU gazdasága 6%-kal zsugorodott. Az export 9%-kal, az import pedig 12%-kal esett vissza. Ennek ellenére az uniós agrár-élelmiszeripari kereskedelem volumene 306 milliárd euróra nőtt. Az uniós agrár-élelmiszeripari termékek behozatala 0,5%-kal, a kivitelük pedig 1,4%-kal bővült. Ez azt jelenti, hogy az EU ebben az időszakban megerősítette vezető szerepét a nemzetközi agrár-élelmiszeripari kereskedelemben.

Monitoring agri-trade policy – 2021: EU poultry exports to West Africa
English
(1000.2 KB - PDF)
Letöltés

A nyugat-afrikai régió gyorsan fejlődik, és a térséget erőteljes demográfiai növekedés is jellemzi. A kiegyensúlyozott étrendet biztosító élelmiszer-ellátás terén jelentkező alapvető szükségletek kielégítése előfeltétele annak, hogy a régió országai megőrizzék stabilitásukat, további gazdasági növekedést érjenek el, és hosszú távon prosperáljanak. A kiadvány tényekkel és számadatokkal szolgál a Nyugat-Afrikába irányuló uniós baromfikivitelről, és áttekintést ad arról, melyek a legfőbb fejlemények a baromfiágazatban a nyugat-afrikai térségben.

Korábbi kiadások

Hírlevél

A legfrissebb információkért iratkozzon fel a hírlevélre.

Feliratkozás a hírlevélre

Kereskedelmi statisztikák

Az Európai Bizottság ország- és régióadatlapokat állít össze, melyek átfogó áttekintést nyújtanak az EU agrár-élelmiszeripari kereskedelmi tevékenységeiről a világban.

Az adatlapok az EU és az érintett országok és régiók közötti agrár-élelmiszeripari kereskedelmi kapcsolatok ismertetésekor a legfontosabb mezőgazdasági és kereskedelmi mutatókra, az export és az import mérlegére, valamint a kereskedelem termékkategóriák szerinti bontására összpontosítanak.

Tanulmányok

Az Európai Bizottság és partnerei rendszeresen készítenek tanulmányokat, hogy értékeljék a nemzetközi kereskedelmi megállapodások mezőgazdaságra gyakorolt hatását. A Bizottság minden kereskedelmi megállapodás kapcsán hatásvizsgálatokat végez a tárgyalások megkezdése előtt, illetve fenntarthatósági hatásvizsgálatokat a tárgyalások során. A Bizottság emellett kumulatív hatásvizsgálatokat is végez a tárgyalás alatt vagy aláírás előtt álló megállapodások összetett hatásainak értékelésére.