Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

„Senzațional!”: o nouă carte de bucate pentru produse cu indicație geografică

Rețete cu produse europene de calitate

În această carte, câțiva bucătari europeni renumiți propun rețete pe bază de produse unice cu indicații geografice din țara. De asemenea, ei își împărtășesc dragostea și pasiunea pentru produsele cu care au crescut și cărora le datorează succesul de care se bucură. Este vorba de produse locale, care sunt exemple de meșteșug și excelență și pe care trebuie să le protejăm conferindu-le denumirea de origine protejată. Aceasta este singura modalitate de a le conserva și de a le garanta calitatea, atât în prezent, cât și în viitor.

all-sensational-400_en.jpg

Istoria și patrimoniul culinar al Europei sunt extrem de bogate și diverse. Și asta deoarece Europa este un continent atât de vast, cu tradiții transmise din generație în generație. De asemenea, în Europa este și o mare diversitate geografică: de la peisajele tipice („fell”) din Laponia la zonele deșertice din Murcia și de la platourile alpine până la Marea Irlandei. Toate aceste regiuni specifice au dat naștere unei culturi culinare ample și diverse. Oameni din întreaga lume călătoresc în Europa, nu numai pentru a admira numeroasele sale comori artistice și culturale, ci și pentru a savura gastronomia locală.

Încă din 1992, Uniunea Europeană a decis să protejeze mai multe denumiri de produse, pentru a conserva mai bine patrimoniul culinar și pentru a le oferi agricultorilor și producătorilor venituri mai echitabile. Toate produsele europene cărora li s-a acordat o etichetă de calitate prezintă caracteristici unice: sunt tipice pentru regiunea în care sunt cultivate sau preparate și, mai presus de toate, au o calitate excelentă.

Ce se înțelege prin indicații geografice?

Sistemele de indicații geografice ale UE protejează metodele de producție, autenticitatea și condițiile de agromediu specifice.

Aceste sisteme includ indicații geografice protejate (IGP) și denumiri de origine protejate (DOP). Ele protejează denumirea unui produs care provine dintr-o anumită regiune și care este realizat urmând o metodă de producție tradițională.

În cazul DOP, materiile prime trebuie să provină din regiunea de origine, unde trebuie să aibă loc toate etapele de producție. În ceea ce privește IGP, măcar una din trei etape (producție, prelucrare, fabricare) trebuie să aibă loc în regiunea respectivă.

Indicațiile geografice și sistemele de calitate, pe scurt