Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Reseptejä suojatun maantieteellisen merkinnän saaneille tuotteille

Tässä keittokirjassa tunnetut eurooppalaiset kokit opastavat valmistamaan herkullisia aterioita käyttäen maantieteellisellä merkinnällä suojattuja laatuelintarvikkeita ja -juomia omista maistaan. Reseptien laatijat kertovat kirjassa lisäksi, miksi he suhtautuvat erityisellä intohimolla juuri näihin tuotteisiin, joilla on keskeinen sija heidän maansa ruokakulttuurissa ja myös heidän omalla kokinurallaan. Nämä laatutuotteet edustavat eri alueiden käsityöläistaitoa ja huippuosaamista. On tärkeää, että tuotteet säilyttävät suojatun alkuperänimityksensä, jotta niiden laatu voidaan säilyttää ja taata, nyt ja tulevaisuudessa.

all-sensational-400_en.jpg

Euroopan ruokahistoria ja -perintö on erittäin rikas ja monipuolinen. Tämä ei johdu pelkästään alueen laajuudesta, vaan se on myös sukupolvelta toiselle siirtyneiden perinteiden ansiota. Lisäksi Eurooppa on maantieteellisesti huomattavan monimuotoinen. Maisemat ja olosuhteet vaihtelevat Suomen Lapin tuntureilta Murcian aavikoille ja Alppien ylängöiltä Irlanninmerelle. Eri alueiden maaperän ja ilmaston eroista kumpuaa laaja ja monipuolinen ruokakulttuuri. Eurooppa houkuttelee matkailijoita eri puolilta maailmaa. He eivät tule tänne pelkästään rikkaan taide- ja kulttuuriperinnön vuoksi vaan myös nauttiakseen paikallisesta ruuasta.

Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden nimisuojajärjestelmä käynnistyi EU:ssa vuonna 1992. Tuotenimien suojaaminen alkoi, koska EU:ssa haluttiin säilyttää ruokaperinteitä ja tarjota viljelijöille ja tuottajille oikeudenmukaisemmat tulot. Laatumerkinnän saaminen edellyttää paitsi erinomaista laatua myös sitä, että tuotteella on viljely-, kasvatus- tai valmistusalueelle tyypillisiä ainutlaatuisia ominaisuuksia.

Mitä maantieteelliset merkinnät ovat?

EU:n maantieteellisten merkintöjen järjestelmillä suojataan elintarvikkeiden tuottajien erityisosaamista, tuotteiden aitoutta ja maatalousympäristöä.

Näihin merkintöihin kuuluvat suojatut maantieteelliset merkinnät (SMM) ja suojatut alkuperänimitykset (SAN). Merkintäjärjestelmillä suojataan tietyltä alueelta peräisin olevien, tiettyä perinteistä valmistusprosessia noudattaen tuotettujen tuotteiden nimiä.

Jotta tuote voisi saada suojatun alkuperänimityksen, sen raaka-aineiden on tultava tietyltä alueelta, jossa myös kaikki tuotantovaiheet on toteutettava. Suojatun maantieteellisen merkinnän saaminen taas edellyttää, että vähintään yksi tuotanto-, jalostus- tai käsittelyvaihe tapahtuu kyseisellä alueella.

Tietoa maantieteellisistä merkinnöistä ja laatujärjestelmistä