Siirry pääsisältöön
Agriculture and rural development

Maatalouden ja maaseutualueiden digitalisointi EU:ssa

Maatalouden ja maaseudun digitalisaatiota säätelevät ja tukevat toimenpiteet

Yleistä

EU:n maatalouden ja maaseudun digitalisaatiolla tuetaan maatalouden nykyaikaistamista, kilpailukykyä ja kestävyyttä. Sillä edistetään digitaaliteknologian ja datavetoisten lähestymistapojen nivomista maatalouteen ja parannetaan samalla maaseutuyhteisöjen hyvinvointia.

Digitalisaatioon kuuluu digitaaliteknologian käyttöönotto viljelijöiden keskuudessa ja maaseutuyhteisöissä sekä tiedon ja koulutuksen saatavuuden parantaminen. Sillä pyritään myös nykyaikaistamaan alan infrastruktuuria ja hallintoa. 

Maatalous ja digitalisaatio

Digitalisaatio on yksi Euroopan komission keskeisistä painopisteistä. EU:n digitaalistrategian pyrkimyksenä on tuoda uuden sukupolven teknologiat kaikkien ulottuville, myös viljelijöiden ja maaseutuyhteisöjen.

EU:n maatalousalan digitalisaatio muuttaa merkittävästi sekä EU:n maatalousalaa että maaseutualueita. Digitaali- ja datateknologiat voivat mullistaa maatalouden antamalla viljelijöille välineitä tehokkaampiin ja kestävämpiin työskentelytapoihin.

Tiedon keräämisellä ja käsittelyllä, automaatioratkaisuilla ja robotisaatiolla voidaan edistää kestävämpää maataloustuotantoa. Näin voidaan kasvattaa maatalousalan tehokkuutta ja kilpailukykyä ja pienentää samalla sen ympäristöjalanjälkeä. Digitaaliteknologialla pystytään myös edistämään maaseutualueiden kehitystä parantamalla saavutettavuutta ja yhteyksiä EU:n pitkän aikavälin maaseutuvision mukaisesti.

Digitaaliteknologioilla voidaan mahdollistaa yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) kaikkien erityistavoitteiden, etenkin talouteen, ympäristöön, ilmastoon ja maaseutuun liittyvien tavoitteiden saavuttaminen.

Luomalla suotuisan ympäristön Euroopan unioni edistää ihmiskeskeistä digitalisaatiota. Näin kurotaan umpeen digitaalinen kuilu kaupunkien ja maaseudun välillä ja annetaan viljelijöille ja maaseutuyhteisöille mahdollisuus digitaaliteknologian omaksumiseen ja tehokkaaseen käyttöön.

Yhteinen maatalouspolitiikka ja digitalisaatio

Yksi vuosien 2023–2027 yhteisen maatalouspolitiikan keskeisistä tavoitteista on nykyaikaistaa maataloutta ja maaseutualueita tietämyksen, innovoinnin ja digitalisaation edistämisellä ja jakamisella.

YMP:llä edistetään kokonaisvaltaista lähestymistapaa maatalouden ja maaseudun digitalisaatioon, joka koskee yhtä lailla yksittäisiä tiloja kuin hallinnon nykyaikaistamistakin. EU-maat ovat ensimmäistä kertaa sisällyttäneet digitalisaatiostrategioita yhteisen maatalouspolitiikan strategiasuunnitelmiinsa. Strategioilla helpotetaan digitalisaation etenemistä maataloudessa ja maaseudulla. Strategiat on räätälöity kunkin maan ainutlaatuisen tilanteen mukaan. Niissä tarkastellaan mahdollisuuksia sovittaa digitaaliteknologioita YMP:n erityistavoitteisiin ja monialaisiin tavoitteisiin ja määritetään vaatimukset digitaaliteknologian käyttöönoton ja kestävän käytön edistämiseksi.

EU-maat pyrkivät myös löytämään yhteisiä hyötyjä muiden välineiden ja toimien kanssa, jotta lähestymistapa digitalisaatioon olisi kokonaisvaltainen. Ne edistävät digitalisaatiota strategisesti käytettävissään olevien YMP:n toimenpiteiden pohjalta keskittyen kriittisiin aloihin, kuten infrastruktuuriin, koulutukseen, osaamisen kehittämiseen ja kehittyneiden teknologioiden käyttöönottoon, täsmäviljely mukaan luettuna.

YMP:n välineet digitalisaatioon

  • Investoinnit esimerkiksi digitaaliteknologian käyttöönottoon maa- ja metsätaloudessa sekä maaseudulla, kuten investoinnit täsmäviljelyyn, älykkäisiin kyliin, maaseudun yritystoimintaan, sekä tieto- ja viestintätekniikan infrastruktuureihin, kuten laajakaistaan.
  • Ekojärjestelmät ja maatalouden ympäristö- ja ilmastositoumukset, joilla tuetaan täsmäviljelyteknologioita tuotantopanosten käytön optimoimiseksi.
  • Sektorikohtaiset interventiot, joilla tuetaan digitaaliteknologian hankkimista missä tahansa toimitusketjun vaiheessa sekä edistetään tietämyksen vaihtoa tai tuotteiden laadun seurantaa.
  • Maatalouden ja maaseudun digitaalisiin kysymyksiin keskittyvät maatilojen neuvontapalvelut sekä maatilojen kestävää ravinnehuoltoa koskevan välineen käyttö.
  • Yhteistyö eurooppalaisen innovaatiokumppanuuden toimijaryhmien, paikallisen kehittämisen ja älykkäitä kyliä koskevien strategioiden valmistelemiseksi ja toteuttamiseksi EU-maiden määrittelemällä tavalla.
  • Tiedonvaihto ja tiedottaminen, kuten digitaalisten taitojen koulutuksen tukeminen, digitaaliteknologioista tiedottaminen ja digitaaliteknologiasta saatujen kokemusten jakamisen edistäminen (esim. mallitilat).

Kaiken kaikkiaan yli 274 000 maatilan on tarkoitus hyötyä maatalouden digitaalisista teknologiosta ja pysyä paremmin uuden teknisen kehityksen vauhdissa.

Julkisten palvelujen digitalisointi

Julkisten palvelujen digitalisointi on ollut keskeinen painopiste Euroopan unionissa, ja koronapandemia on korostanut sen kiireellisyyttä.

YMP:n täytäntöönpanon ja hallintorakenteen nykyaikaistamisella pyritään tehostamaan maatalouspolitiikan hallinnointia ja seurantaa ja vähentämään lopullisten edunsaajien hallinnollista taakkaa.

Yhdennetty hallinto- ja valvontajärjestelmä (IACS-järjestelmä) on keskeinen tekninen väline, jonka avulla seurataan yhteisen maatalouspolitiikan varainhoitoa ja toteutumista. Verkossa saatavilla olevilla esitäytetyillä tukihakemuksilla yksinkertaistetaan viljelijöiden hakuprosessia, vähennetään hallinnollista monimutkaisuutta ja parannetaan tukimekanismien saatavuutta. Lisäksi satelliittikuvien ja paikkamerkittyjen valokuvien sisällyttäminen järjestelmään mahdollistaa tarkemman ja luotettavamman tiedonkeruun.

Euroopan datastrategia

Ihmisten digitaalisesta toiminnasta, myös maatalousalalla, tuotetaan päivittäin valtava määrä dataa. Sen avulla voidaan lisätä huomattavasti talouskasvua ja vastata yhteiskunnallisiin haasteisiin.

Euroopan datastrategian tavoitteena on luoda datan sisämarkkinat ja edistää kilpailukykyä ja datan suvereniteettia. Sillä kannustetaan data-altruismiin erityisesti kun on kyse esineiden internetin tuottamasta datasta, joka on ratkaisevan tärkeää edistyneiden maatalousteknologioiden, kuten täsmäviljelyn, kannalta. Myös avointa dataa koskevalla direktiivillä ja arvokkaita tietoaineistoja koskevalla asetuksella tuetaan datan uudelleenkäyttöä. Nämä säädökset vaikuttavat maatalousalan tietojen jakamiseen ja yhteisen maatalouden data-avaruuden kehittämiseen.

Yhteinen eurooppalainen maatalouden data-avaruus

Euroopan komissio ilmoitti Euroopan datastrategiassa pyrkivänsä luomaan yhteisen eurooppalaisen maatalouden data-avaruuden. Tämän data-avaruuden olisi helpotettava maatalousdatan luotettavaa kokoamista yhteen ja jakamista yksityisten sidosryhmien ja viranomaisten välillä.

Rahoitusmahdollisuudet

Tutkimus, innovointi ja valmiuksien kehittäminen

EU tukee maatalouden ja maaseudun digitalisaation tutkimusta ja innovointia.
Horisontti Eurooppa -puiteohjelma ja Digitaalinen Eurooppa -ohjelma ovat keskeisessä asemassa innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen tarjoamisessa ja kannustamassa viljelijöitä hyödyntämään näitä teknologioita tehokkaasti. EU:n maatalouden digitaalisen siirtymän kulmakivenä voidaan pitää käynnissä olevia tutkimushankkeita ja -aloitteita (PDF), joilla edistetään kestävyyttä, kilpailukykyä ja alan kehitystä.

Maatalouden tulevaisuus

Miten digitalisaatio tulee vaikuttamaan viljelijöiden ja maaseutuyhteisöjen elämään jatkossa? 
Euroopan komission yhteisen tutkimuskeskuksen kanssa tehdyssä tutkimuksessa ennakoidaan digitaalisen siirtymän pitkän aikavälin vaikutuksia maataloustuottajille ja maaseutuyhteisöille (Long-Term Implications of the Digital Transition for Farmers and Rural Communities). Tutkimuksen avulla voidaan muokata visiota digitaalisesta siirtymästä.

Loppuraportti julkaistaan EU Agri-Food Days -tapahtuman yhteydessä järjestettävässä maatalouden digitalisaatiokonferenssissa 8.12.2023.

Tapahtumat

  • Infopäivät
  • lauantai 4. toukokuuta 2024 klo 10:00 - 18:00 (CEST)
  • Bruxelles / Brussel, Belgium