
I mars 2021 antog EU-kommissionen handlingsplanen för utveckling av ekologisk produktion. En viktig grundtanke är att det behövs större efterfrågan på ekologiska produkter från konsumenterna för att främja ekologisk produktion. Detta kräver bland annat att allmänheten blir mer medveten om vad som avses med ekologisk produktion och om dess fördelar.
I handlingsplanen föreskrivs därför att årliga pris som belönar framstående insatser inom den ekologiska värdekedjan ska delas ut.
Här kan du se hela inspelningen av den första prisutdelningsceremonin för EU:s ekopris, som hölls i Bryssel den 23 september 2022 tillsammans med en rad andra aktiviteter och evenemang för att fira EU:s ekodag.
Möt vinnarna!
EU:s ekopris består av åtta pris inom sju olika kategorier. Prisen är till för att uppmärksamma olika aktörer längs den ekologiska värdekedjan som har utvecklat framstående, innovativa, hållbara och inspirerande projekt som tillför ett verkligt mervärde till produktionen och konsumtionen av ekoprodukter. Prisen ges inte i form av pengar.
Prisutdelningen hölls på EU:s ekodag den 23 september 2022, då vinnarna var inbjudna till ett evenemang i Bryssel för att ta emot sina pris. Vid evenemanget deltog företrädare för EU-kommissionen, Europaparlamentet, Europeiska unionens råd, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europeiska regionkommittén samt Copa-Cogeca och IFOAM Organics Europe (paraplyorganisationer för jordbruksorganisationer och jordbrukskooperativ respektive ekologiskt jordbruk). Vinnarna fick också chansen att berätta om sina projekt för den bredare allmänheten och lyfta fram exempel på bra metoder.

Nazaret Mateos Álvarez (Entresetas) – Paredes de Nava, Palencia, Spanien
Nazaret Mateos Álvarez driver en ekologisk svampodling, utan stöd från den gemensamma jordbrukspolitiken.
Hon har utvecklat en unik odlingsmetod som ger högsta möjliga produktkvalitet med minsta möjliga råvaruanvändning och drastiskt minskad vattenförbrukning.
Äldre personer från trakten hjälper till att plocka svampen mot skälig ersättning. Svampplockningen hjälper också de äldre att upprätthålla sociala kontakter trots att de bor i en avfolkningsbygd.
David Pejić (Zrno eko imanje) – Dubrava, distriktet Zagreb, Kroatien
David Pejić driver Kroatiens äldsta ekojordbruk.
Med hjälp av 39 anställda odlar han över 60 olika grödor på 22 hektar. På gården finns regionens största biointensiva grävnings- och plöjningsfria grönsaksodling och man månar om att vara självförsörjande på energi och att binda vatten i marken.
Pejić satsar även på initiativ inom utbildning och rådgivning, särskilt för småbrukare och unga jordbrukare. Dessutom har gården ett bageri och en egen ekologisk restaurang som bygger på konceptet ”från jord till bord”.
Occitanie, Frankrike
I den franska regionen Occitanie har man tagit fram en regional grön giv och ekologisk plan för att prioritera ekologiska livsmedel och ekologiskt jordbruk i samband med regionens utveckling.
För tillfället används 19 % av regionens jordbruksmark för ekologiskt jordbruk, med 13 265 jordbruksföretag på 608 285 hektar. Målet är att 30 % av all jordbruksmark ska brukas ekologiskt senast 2030.
Regionen har en övergripande strategi som omfattar en inkluderande regional styrning och hela värdekedjan från produktion till konsumtion. I nuläget går 33 % av regionalstödet till jordbruket till ekologiskt jordbruk. 8 % av alla livsmedel som köps in till regionens gymnasieskolor är ekologiska, och 6 % är både ekologiska och närproducerade. Regionen medverkar också i arbetet med ekomärket ”Territoire BIO engagé”.
Gemeinde Seeham am Obertrumer See, Salzburg, Österrike
Kommunen Seeham ingår i nätverket Organic Cities Network Europe. I ”Biodorf Seeham” (ekobyn Seeham) finns 33 ekologiska jordbruk, ekologiska lokala leverantörer, ekologiska producenter och ett ekologiskt mejeri.
Alla skolor och förskolor serverar ekologisk mat till lunch och i stadens offentliga matsalar är 100 % av maten ekologisk och 70 % närproducerad.
Den lokala ekobutiken är en viktig samarbetspartner som gör att kommunen kan köpa in regionala livsmedel som är i säsong. Varorna levereras med elfordon. I staden finns även en upplevelsestig med bin som tema, som går genom 3 000 kvadratmeter blomrika marker och en trädgård som är öppen för allmänheten. Viktiga mål är att öka medvetenheten om nyttiga livsmedel med hög kvalitet och att skapa lokala arbetstillfällen.
Kategori 4: Bästa ekodistrikt
Genom detta pris uppmärksammas ett ekodistrikt. Ett ekodistrikt är ett geografiskt område där jordbrukare, invånare, turistnäring, föreningar och myndigheter samarbetar för att förvalta områdets resurser på ett hållbart sätt, med ekologiska principer och metoder som grund. Priset anordnas av Europeiska regionkommittén.
Associazione Bio-Distretto Cilento – Kampanien, Italien
Ekodistriktet Cilento är en pionjär och ett internationellt föredöme för andra ekodistrikt. Här samarbetar ekologiska producenter och bearbetningsföretag, konsumenter, turismföretag och myndigheter kring gemensamma initiativ.
Ekodistriktet stöder korta leveranskedjor, lokala marknader och miljöanpassad offentlig upphandling för att öka konsumtionen av närproducerade livsmedel. Detta arbete sker i samklang med initiativ för att främja turism, såsom ekostränder och ekovandringsleder. Initiativen gynnar både kust- och inlandsområden, leder till nya arbetstillfällen och större social sammanhållning och väcker nytt liv i landsbygdsområden. Framgångarna i Cilento har varit en inspirationskälla för biodistriktnätverket INNER.
Goodvenience.bio GmbH – Magdala, Thüringen, Tyskland
Företaget Goodvenience.bio GmbH har tio anställda och tillverkar ekologiska och hantverksmässigt lagade buljonger, soppor, såser, kryddor och oljor. Hållbar, cirkulär och innovativ produktion är en hörnsten i verksamheten. Företaget eftersträvar energieffektivitet och koldioxidneutralitet, arbetar för att minska avfall, använder invasiva arter (t.ex. krabbor) och bidrar till korta leveranskedjor och hälsosamma matvanor.
Goodvenience.bio GmbH är dessutom ett socialt inkluderande företag som utbildar och anställer personer med särskilda behov och betalar löner som ligger över genomsnittet.
La ferme à l’arbre de Liège – Lantin, Liège, Belgien
Denna småskaliga livsmedelsaffär ligger på en gård och har sålt ekologiska produkter såsom kött och mjöl sedan 1978. Varorna kommer inte bara från den egna gården utan från ekologiska producenter i hela regionen.
Företaget har ett starkt fokus på hållbar och cirkulär produktion och bearbetning. Djurens foder kommer från gården och från det organiska avfall som uppkommer. I affären säljer man bland annat hemlagat kallskuret kött.
Affären sysselsätter 25 personer, använder grön energi, undviker förpackningar och begränsar utsläppen från transporter genom att satsa på lokal upphandling. Dessutom samarbetar man med skolor och universitet inom utbildning och forskning och utveckling.
Lilla Bjers HB – Visby, Gotland, Sverige
Lilla Bjers är en ekologisk gård och restaurang som drivs enligt konceptet ”från frö till fat”. På gården odlas 300 olika grödor, utan användning av fossila bränslen. Denna artrikedom bidrar till att bevara den biologiska mångfalden.
Restaurangen samarbetar med gårdar i trakten. På grund av överfiskningen i Östersjön serveras ingen fisk. I stället kan restaurangen bjuda på vinbergssnäckor från gården. Energin kommer från vindkraft och biogas och man undviker förpackningar och matsvinn.
Restaurangen har även blivit en viktig utbildningsplats för unga ekologiska jordbrukare och kockar. För gästerna finns omfattande information att få om grödorna, råvarorna och den ekologiska metoden.

- News article
EU Organic Day: the Commission celebrates the winners of the first ever EU organic awards
The Commission unveiled the eight winners of the first ever EU organic awards to celebrate excellence and innovation along the European organic value chain.
Bildgalleri från prisutdelningen
EU Commissioner for agriculture, Janusz Wojciechowski speaking at the EU Organic Awards ceremony Nazaret Mateos Álvarez with EU Commissioner for agriculture, Janusz Wojciechowski David Pejic receiving his award from EU Commissioner for agriculture, Janusz Wojciechowski The prize awarded to each EU Organic Awards winner David Pejic with EU Commissioner for agriculture, Janusz Wojciechowski eu-organic-awards-0J8A5719_230922.jpg Nazaret Mateos Álvarez receiving her award and certificate EU organic awards ceremony question and answer session 2022 EU Organic Awards winners with EU Commissioner for agriculture, Janusz Wojciechowski eu-organic-awards-0J8A5839_230922.jpg eu-organic-awards-0J8A5991_230922.jpg eu-organic-awards-0J8A6405_230922.jpg Emilio Buonomo, President of the Bio-Distretto Cilento Association with EU Commissioner for agriculture, Janusz Wojciechowski Peter Altendorfer, Mayor of Seeham with EU Commissioner for agriculture, Janusz Wojciechowski Peter Altendorfer, Mayor of Seeham am Obertrumer See, Austria – Best organic city Winner, Best SME: Goodvenience.bio with EU Commissioner for agriculture, Janusz Wojciechowski Winner, Best SME: Goodvenience.bio Michel Paque, manager of La ferme à l’arbre de Liège with EU Commissioner Janusz Wojciechowski Alex Wugk, Chef, Lilla Bjers HB Restaurant with EU Commissioner for agriculture, Janusz Wojciechowski EU Organic Awards winners with EU Commissioner Janusz Wojciechowski and Director-General Wolfgang Burtscher
Därför ska du ansöka
Vill du bidra till att öka allmänhetens medvetenhet om den ekologiska produktionen i EU? Vill du bidra till att göra ekologiska produkter billigare och/eller mer tillgängliga i EU? Har du utvecklat och genomfört, eller håller du på att genomföra ett framstående, innovativt och hållbart projekt för detta ändamål, och är det ett projekt som kan upprepas? Vill du att allmänheten ska få veta mer om projektet?
Om du har svarat ja på någon av dessa frågor så är deltagande i nästa års omgång av EU:s ekopris något för dig. Vinnarna får ett erkännande (inte i form av pengar) och projekten bättre synlighet. Pris delas ut till
- ekologiska jordbrukare,
- städer eller regioner som serverar ekologiska måltider till patienter eller elever eller på annat sätt främjar ekologisk produktion,
- ekologiska livsmedelsföretag med ett unikt upplägg.
Passar du, ditt företag eller din stad eller region in i någon av kategorierna? Då ska du fundera på att ansöka om EU:s ekopris!
Hur ansöker man?
Så här gick det till att ansöka om EU:s ekopris 2022:
- Läs igenom de olika avsnitten på webbplatsen om EU:s ekopris, särskilt urvals- och tilldelningskriterierna.
- Välj den kategori du vill tävla i.
- Ansök online tidigast den 25 mars och senast den 8 juni 2022.
- Besvara de slutna vägledande frågorna, som bland annat handlar om de fyra principerna för ekologisk produktion och olika hållbarhetsaspekter. Svaren hjälper juryn att få mer information om deltagarna.
Organisatörer, urvalskriterier och finalister
I det här avsnittet hittar du information om tilldelningen av EU:s ekopris 2022.
EU:s ekopris anordnas gemensamt av Europeiska kommissionen, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Europeiska regionkommittén, Copa-Cogeca och IFOAM Organics Europe.
Juryn som valde ut de slutliga vinnarna bestod av företrädare för
- Europeiska kommissionen,
- Europeiska ekonomiska och sociala kommittén,
- Europeiska regionkommittén,
- Copa-Cogeca,
- IFOAM Organics Europe,
- Europaparlamentet och
- Europeiska unionens råd.
Alla aktörer eller institutioner längs den ekologiska värdekedjan med ett anmärkningsvärt projekt som bidrar till att göra ekologiska produkter billigare och/eller mer tillgängliga i EU kan ansöka. De projektansvariga måste vara etablerade eller bosatta i EU. Ansökningarna måste lämnas in på ett officiellt EU-språk och projekten ska vara baserade i EU.
Ansökningar om EU:s ekopris ska uppfylla följande urvalskriterier:
a) Ansökningarna måste ha lämnats in under perioden 25 mars–8 juni 2022, senast kl. 23.59.59 svensk tid den sista dagen.
b) Ansökningarna måste lämnas in på något av EU:s officiella språk.
c) Sökandena måste vara juridiska eller fysiska personer som är etablerade eller bosatta i något av EU:s 27 medlemsländer.
d) Det inlämnade projektet måste vara EU-baserat och tydligt hänvisa till en av de sju priskategorierna/ett av de åtta prisen 2022. Samma projekt kan inte skickas in för flera pris eller priskategorier. Varje sökande kan endast ansöka om ett pris. Du får endast lämna in en ansökan per pris.
e) Projektet ska antingen ha slutförts eller ha genomförts i tillräckligt hög grad för att juryn ska kunna bedöma det (dvs. det fysiska genomförandet ska ha kommit tillräckligt långt för att visa att målen har uppnåtts).
f) Särskilda urvalskriterier för varje priskategori:
- Bästa kvinnliga ekojordbrukare och bästa manliga ekojordbrukare: Ska vara certifierad enligt förordning (EU) 2018/848 om ekologisk produktion och märkning av ekologiska produkter.
- Bästa ekoregion: Det finns inga särskilda urvalskriterier.
- Bästa ekostad: Det finns inga särskilda urvalskriterier.
- Bästa ekodistrikt: Ett ”ekodistrikt” definieras som ett geografiskt område där jordbrukare, allmänhet, turistnäring, sammanslutningar och myndigheter ingår avtal om hållbar förvaltning av lokala resurser på grundval av ekologiska principer och metoder.
- Bästa ekologiska SMF-företag: Ett företag som är certifierat i enlighet med förordning (EU) 2018/848 och som uppfyller definitionen av små och medelstora företag (ett företag som sysselsätter färre än 250 personer och vars årsomsättning inte överstiger 50 miljoner euro och/eller vars balansomslutning inte överstiger 43 miljoner euro per år), vars produktion är helt ekologisk (ekologiska produkter eller produkter som håller på att ställas om till att bli ekologiska).
- Bästa återförsäljare av ekolivsmedel: Ett företag som är certifierat i enlighet med förordning (EU) 2018/848 och som säljer certifierade och helt ekologiska produkter (ekologiska produkter eller produkter som håller på att ställas om till att bli ekologiska, med undantag för andra produkter än livsmedelsprodukter eller livsmedelsprodukter där ett ekologiskt utbud saknas).
- Bästa ekorestaurang: En restaurang som, där så är möjligt, har helt ekologiska certifierade ingredienser (här avses ekologiska produkter eller produkter som håller på att ställas om till att bli ekologiska) på sin meny (i enlighet med förordning (EU) 2018/848).
Alla godkända ansökningar bedömdes av juryn för EU:s ekopris baserat på följande övergripande tilldelningskriterier:
- Framstående insats: Pristagaren ska ha utvecklat ett framstående initiativ som har tillfört ett verkligt mervärde till den ekologiska produktionen. Detta innebär att projektet ska ha uppnått goda resultat och effekter i förhållande till sitt ursprungliga mål. Sökanden ska visa hur projektet har påverkat det berörda området och territoriet och visa vilka resultat som har uppnåtts sett till de mål och delmål som fastställdes när projektet startade.
- Projektet är innovativt inom den valda priskategorin: Projekten ska inte vara ”business as usual” utan bör visa prov på nya arbetssätt, nya organisatoriska metoder eller utveckling av nya (eller väsentligt förbättrade) ekologiska resultat. Kriterierna för hur den innovativa karaktären bedöms för varje kategori beskrivs närmare i respektive kategoriavsnitt.
- Projektets hållbarhetsaspekter (miljö, samhälle, ekonomi): Sökanden ska visa att projektet är hållbart och har en framtid som ett självständigt initiativ eller projekt.
- Överförbarhet och möjlighet att upprepa projektet på andra håll i EU: Sökanden ska visa att projektet representerar god praxis i ett bredare (EU-)sammanhang och att det inspirerar eller kan inspirera andra. Man bör också visa att projektets mål och resultat kan kommuniceras på ett bra sätt.
Följande finalister valdes ut inför den första omgången av ekopriset:
Kategori 1: Bästa kvinnliga ekojordbrukare och bästa manliga ekojordbrukare
Kvinnliga finalister
- Katharina Lichtmannsperger (VLG Obervetterbachgut) – Thalgau, Salzburg, Österrike
- Sara Vezza (Azienda Agricola Sara Vezza) – Località Castelletto, Monforte d’Alba, Piemonte, Italien
Manliga finalister
- Gianpaolo Mancini (Il Sentiero del Riccio) – Sicignano degli Alburni, Salerno, Kampanien, Italien
- Tom Kass (Kass-Haff S.à r.l.) – Rollingen, Luxemburg
Kategori 2: Bästa ekoregion
Finalister
- Centre-Val de Loire, Frankrike
- Valencia, Spanien
Kategori 3: Bästa ekostad
Finalister
- Kommunen Trojan, Bulgarien
- Wien, Österrike
Kategori 4: Bästa ekodistrikt
Finalister
- Association Biovallée – Eurre, Frankrike
- Centro Municipal Cultura e Desenvolvimento de Ihanha-a-Nova – Mellersta Portugal, Portugal
Kategori 5: Bästa ekologiska SMF-företag
Finalister
- Gino Girolomoni Cooperativa Agricola – Isola del Piano, provinsen Pesaro e Urbino, Italien
- Labonca Biohof GmbH – Burgau, Steiermark, Österrike
Kategori 6: Bästa återförsäljare av ekolivsmedel
Finalister
- Ecoveritas SA – Barcelona, Spanien
- Bio MERCATO, seiVital GmbH – Kempten, Bayern, Tyskland
Kategori 7: Bästa ekorestaurang
Finalister
- Trattino – Lyon, Frankrike
- Kolariks Freizeitsbetriebe GesmbH Restaurant Luftburg – Prater, Wien, Österrike
Tidslinje
- 25.3.2022
Ansökningsomgången inleds
- 8.6.2022
Sista datum och klockslag för inlämning av ansökningar: 8 juni 2022, kl. 23.59.59 svensk tid.
- September 2022
Vinnarna utses
- 23.9.2022
Prisutdelning
Om EU:s ekopris
Ett ökat ekologiskt jordbruk och vattenbruk och fler ekolivsmedel bidrar i hög grad till att minska användningen av kemiska gödselmedel, bekämpningsmedel och antibiotika och har positiva effekter på vårt klimat, miljön, den biologiska mångfalden och djurskyddet. Den ekologiska produktionen spelar därmed en viktig roll för att vi ska lyckas uppnå målen i EU:s gröna giv, från jord till bord-strategin och strategin för biologisk mångfald. Kommissionen har därför fastställt ett mål på att 25 % av EU:s jordbruksmark ska användas för ekologiskt jordbruk senast 2030 och att det ekologiska vattenbruket ska öka avsevärt.
I mars 2021 antog kommissionen en handlingsplan för utvecklingen av ekologisk produktion, som bland annat omfattar lansering av ett årligt ekopris. Syftet är att belöna de bästa och mest innovativa ekologiska aktörerna som bidrar till att minska jordbrukets inverkan på miljön och klimatet.
Ekologiskt jordbruk, ekologiskt vattenbruk och ekolivsmedel i EU
I förordning (EU) 2018/848 anges i skäl 1 att ”[e]kologisk produktion är ett övergripande system för jordbruksverksamhet och livsmedelsproduktion, där man kombinerar bästa miljö- och klimatpraxis, hög grad av biologisk mångfald, bevarande av naturresurser och tillämpning av stränga djurvälfärdskrav och produktionsnormer som motsvarar en växande skara konsumenters efterfrågan på produkter som har framställts med användning av naturliga ämnen och processer”.
Den ekologiska produktionen är på uppgång i EU. År 2019 användes 8,5 % av EU:s jordbruksmark för ekologiskt jordbruk. Detta motsvarade 13,8 miljoner hektar, en ökning från 9,5 miljoner hektar 2012, dvs. 45,8 %. Följande länder stod för majoriteten av EU:s ekologiska jordbruksareal: Spanien (2,4 miljarder hektar, 17,4 % av EU:s totala areal), Frankrike (2,2 miljarder hektar, 16,2 % av EU:s totala areal), Italien (2,0 miljarder hektar, 14,5 % av den totala arealen) och Tyskland (1,3 miljarder hektar, 9,4 % av EU:s totala areal) enligt Eurostats statistik över ekologiskt jordbruk.
Nästan 344 000 ekologiska producenter och över 78 000 ekologiska bearbetningsföretag är verksamma i EU längs hela värdekedjan. Ekojordbrukare gynnas av de höga priser som ekoprodukter inhämtar på marknaden och slutkonsumenternas snabbt växande efterfrågan på ekoprodukter. År 2019 stod EU:s marknad för 38,8 miljarder euro av den globala marknaden, som uppgick till 106,4 miljarder euro, på andra plats efter den amerikanska marknaden (som stod för 48,2 miljarder euro). De största marknaderna i EU är Tyskland (12,0 miljarder euro) och Frankrike (11,3 miljarder euro) enligt FiBL Statistics.
Konsumenternas utgifter per capita för ekoprodukter är högst i Danmark (344 euro, motsvarande 12 % av matinköpen) och Luxemburg (264 euro, motsvarande 8 % av matinköpen), enligt FiBL Statistics.
Konsumenternas medvetenhet om EU:s ekomärke ökar. I Eurobarometerundersökningen 2020 svarade 56 % att de känner igen märket, jämfört med 27 % år 2017. Av deltagarna i undersökningen anser 80 % att ekoprodukter är mer miljövänliga och respekterar striktare djurskyddsnormer.
Dokument
- Ladda nerбългарски(683.03 KB - PDF)
- Ladda nerespañol(663.02 KB - PDF)
- Ladda nerčeština(672.33 KB - PDF)
- Ladda nerdansk(568.3 KB - PDF)
- Ladda nerDeutsch(571.21 KB - PDF)
- Ladda nereesti(557.55 KB - PDF)
- Ladda nerελληνικά(667.01 KB - PDF)
- Ladda nerEnglish(669.75 KB - PDF)
- Ladda nerfrançais(669.45 KB - PDF)
- Ladda nerhrvatski(569.1 KB - PDF)
- Ladda neritaliano(657.51 KB - PDF)
- Ladda nerlatviešu(568.18 KB - PDF)
- Ladda nerlietuvių(673.45 KB - PDF)
- Ladda nermagyar(672.24 KB - PDF)
- Ladda nerMalti(680.09 KB - PDF)
- Ladda nerNederlands(665.64 KB - PDF)
- Ladda nerpolski(674.8 KB - PDF)
- Ladda nerportuguês(668.78 KB - PDF)
- Ladda nerromână(565.61 KB - PDF)
- Ladda nerslovenčina(675.57 KB - PDF)
- Ladda nerslovenščina(565.16 KB - PDF)
- Ladda nersuomi(553.11 KB - PDF)
- Ladda nerбългарски(704.22 KB - PDF)
- Ladda nerespañol(690.21 KB - PDF)
- Ladda nerčeština(701.9 KB - PDF)
- Ladda nerdansk(695.78 KB - PDF)
- Ladda nerDeutsch(603.59 KB - PDF)
- Ladda nereesti(584.48 KB - PDF)
- Ladda nerελληνικά(690.53 KB - PDF)
- Ladda nerEnglish(693.64 KB - PDF)
- Ladda nerfrançais(697.68 KB - PDF)
- Ladda nerhrvatski(598.33 KB - PDF)
- Ladda neritaliano(583.42 KB - PDF)
- Ladda nerlatviešu(577.67 KB - PDF)
- Ladda nerlietuvių(602.14 KB - PDF)
- Ladda nermagyar(719.38 KB - PDF)
- Ladda nerMalti(711.22 KB - PDF)
- Ladda nerNederlands(697.48 KB - PDF)
- Ladda nerpolski(711.06 KB - PDF)
- Ladda nerportuguês(695.6 KB - PDF)
- Ladda nerromână(595.51 KB - PDF)
- Ladda nerslovenčina(706.51 KB - PDF)
- Ladda nerslovenščina(592.86 KB - PDF)
- Ladda nersuomi(576.44 KB - PDF)
Fler länkar
Ekologiskt jordbruk
Regler, policy, certifiering, bidrag och kriterier för ekologiskt jordbruk.
Ekologiskt jordbruk – översikt
Översikt över EU:s politik för ekologisk produktion, EU-lövet och lagstiftning om ekologisk produktion och vanliga frågor.
Organic action plan
The organic action plan will drive investment and innovation in organic farmingand boost demand for organic food.