Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) is opgebouwd rond drie voorname doelstellingen die de EU op weg zetten naar een duurzaam landbouwsysteem:
- economische duurzaamheid,
- milieuduurzaamheid en
- sociale duurzaamheid van de landbouwbedrijven.
Voor de verwezenlijking van deze drie voorname doelstellingen maken de EU-landen gebruik van een breed scala aan gerichte acties waarmee de specifieke behoeften van elk land worden aangepakt. Dit geheel aan gerichte acties vormt de kern van de strategische GLB-plannen. Via deze plannen bieden EU-landen inkomenssteun aan boeren, ondersteunen ze hen in de transitie naar duurzame productie en dragen ze bij aan de ambities van de Green Deal van de EU.

Het GLB helpt plattelandsgemeenschappen en bevordert de onmisbare rol van de land- en bosbouw voor de samenleving als geheel.

Het gemeenschappelijk landbouwbeleid moet ook de klimaatverandering aanpakken, de natuurlijke hulpbronnen beschermen en de biodiversiteit in de EU vergroten.




Regels en maatregelen om de digitalisering van landbouw en plattelandsgebieden te regelen en te ondersteunen.
Visie voor landbouw en voeding
De visie erkent de essentiële rol van landbouwers in ons leven en heeft tot doel het concurrentievermogen en de aantrekkelijkheid van de agrovoedingssector te vergroten.
Het schetst de randvoorwaarden om ervoor te zorgen dat de sector gedijt, innoveert en de samenleving vandaag, morgen en in 2040 ten goede blijft komen.

Onderwerpen
Het GLB beoogt de biodiversiteit te beschermen door middel van duurzame landbouwmethoden.
Het GLB waarborgt dat bodem, water en lucht in de hele EU op verantwoorde wijze worden beheerd.
Met deze missie wordt het voortouw genomen bij de transitie naar gezondere bodems in de EU.
Links
De EU-voedselketen van boer tot bord duurzamer maken: voor een eerlijk, gezond en milieuvriendelijk voedselsysteem.
Verschillende actiegebieden zijn aangeduid om de visie van sterkere, meer verbonden, veerkrachtiger en welvarender plattelandsgebieden te realiseren.
Steun voor landbouwmethoden die helpen de EU-doelstellingen op het gebied van milieu en klimaat te bereiken.
In de biologische landbouw worden levensmiddelen geproduceerd op basis van natuurlijke stoffen en procedés die doorgaans slechts een beperkte impact op het milieu hebben.
