Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

PAC, o politică sustenabilă din punct de vedere ecologic

PAC și sustenabilitatea din punct de vedere ecologic

Politica agricolă comună (PAC) are trei obiective clare în materie de mediu, fiecare dintre acestea regăsindu-se în Pactul verde european și în strategia „De la fermă la consumator”:

  • abordarea schimbărilor climatice;
  • protejarea resurselor naturale;
  • consolidarea biodiversității.

Fiecare din aceste obiective este susținut de promovarea, în cadrul PAC, a agriculturii ecologice și a unei gestionări responsabile a factorilor de producție, cum ar fi pesticidele și îngrășămintele.

PAC urmărește să își atingă obiectivele de mediu într-un mod sustenabil din punct de vedere social și economic, în beneficiul agricultorilor, al comunităților rurale și al UE în ansamblu.

Măsurile de mediu din cadrul PAC

Măsurile care încurajează agricultura ecologică și asigură respectarea normelor de mediu reprezintă elemente centrale ale PAC:

  • standardele de ecocondiționalitate leagă sprijinul financiar de normele UE privind mediul, sănătatea oamenilor, a plantelor și a animalelor;
  • plățile ecologice directe pun în aplicare acțiuni obligatorii (menținerea pășunilor permanente, diversitatea culturilor și zonele de interes ecologic), fiecare fiind orientată către protecția mediului și combaterea schimbărilor climatice;
  • politica de dezvoltare rurală sprijină investițiile și activitățile agricole care contribuie la combaterea schimbărilor climatice și la gestionarea durabilă a resurselor naturale.

PAC 2023-2027

PAC 2023-2027 a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023. Prevede măsuri suplimentare în vederea realizării unui sistem agricol ecologic și durabil în UE. Acțiunile includ:

  • o abordare mai simplă, mai flexibilă și mai specifică
  • o consolidare a condițiilor de mediu și a standardelor care trebuie respectate de către agricultori
  • un set extins de acțiuni voluntare de protecție a mediului puse la dispoziția agricultorilor prin programe de mediu și politici de dezvoltare rurală.

Pe aceeași temă

24 IANUARIE 2019
Brochure on the environmental benefits and simplification of the post-2020 CAP

Combaterea schimbărilor climatice

PAC este un instrument-cheie în valorificarea potențialului agriculturii de a combate schimbările climatice. O sumă totală de aproximativ 104 miliarde EUR (sau 25 % din fondurile PAC pentru perioada 2014-2020) va fi alocată pentru acțiuni relevante privind clima, cum ar fi:

  • reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin încurajarea îmbunătățirii gestionării șeptelului și a activității de creștere a animalelor, precum și prin investiții în depozitarea și tratarea gunoiului de grajd;
  • creșterea nivelului de sechestrare și stocare a carbonului prin măsuri și investiții în domenii precum protecția solului și refacerea pădurilor;
  • sprijinirea agricultorilor în vederea adaptării la provocările generate de schimbările climatice prin investiții și consiliere cu privire la noi metode și tehnologii.

Prin aceste măsuri, emisiile agricole au scăzut cu 21 % în perioada 1990-2017, fără a se reduce nivelurile de producție. Noua PAC 2023-2027 include un sprijin consolidat pentru atenuarea schimbărilor climatice, contribuind la obiectivul de combatere a schimbărilor climatice prevăzut de Pactul verde pentru ca UE să atingă, până în 2050, zero emisii de gaze cu efect de seră.

Informații suplimentare

Combaterea schimbărilor climatice

Protejarea resurselor naturale

Pentru a proteja resursele naturale esențiale pentru agricultură, PAC:

  • protejează atât cantitatea, cât și calitatea apei utilizate în agricultură prin stabilirea unor zone-tampon de-a lungul cursurilor de apă, prin sprijinirea unor sisteme de irigații mai eficiente și prin îmbunătățirea aplicării normelor în zonele vulnerabile la nitrați;
  • stabilește standarde obligatorii pentru acoperirea minimă a solului și încurajează continuarea practicilor care limitează eroziunea solului și mențin materia organică;
  • protejează calitatea aerului prin încurajarea reducerii emisiilor de amoniac, prin introducerea de restricții privind arderea reziduurilor și prin prevenirea pulverizării pesticidelor în condiții de vânt.

Prin intermediul politicii de dezvoltare rurală, PAC contribuie, de asemenea, la strategia UE pentru păduri, sprijinind protecția, plantarea, refacerea și gestionarea durabilă a pădurilor în întreaga Europă.

Prin protejarea resurselor naturale esențiale pentru agricultură și silvicultură, PAC contribuie la obiectivul prevăzut de Pactul verde privind eliminarea poluării în UE.

Informații suplimentare

Protejarea resurselor naturale

Consolidarea biodiversității

Pentru a proteja ecosistemul terenurilor agricole, PAC este corelată cu directivele UE privind speciile sălbatice de faună și floră și depune eforturi în vederea realizării obiectivelor strategiei actualizate a Comisiei privind biodiversitatea, care face parte din Pactul verde.

PAC prevede protejarea biodiversității în mai multe moduri:

  • normele privind ecocondiționalitatea se referă atât la directivele privind păsările și habitatele, cât și la măsuri care vizează menținerea elementelor de peisaj și reducerea utilizării pesticidelor;
  • stabilirea unor zone de interes ecologic prin plăți ecologice directe a dus la păstrarea elementelor de peisaj și a mai multor terenuri lăsate în pârloagă, fiind în beneficiul biodiversității prin facilitarea polenizării și protejarea habitatelor;
  • politica de dezvoltare rurală încurajează acțiunile de conservare și consolidare a biodiversității, cum ar fi furnizarea de fonduri pentru crearea și menținerea de caracteristici ale peisajului și a unor „coridoare pentru fauna sălbatică” și sprijinirea unor sisteme agricole de mare valoare naturală și a unor planuri de gestionare a naturii care să întrețină zone favorabile faunei sălbatice.

Informații suplimentare

Consolidarea biodiversității
Raport al JRC privind clasificarea și cuantificarea elementelor de peisaj
Raport al JRC privind alegerile țărilor din UE cu privire la elementele de peisaj

Încurajarea agriculturii cu consum scăzut de factori de producție

Pesticidele, îngrășămintele și antibioticele sunt utilizate pe scară largă în UE pentru a ajuta agricultura să producă alimente și alte materiale esențiale pentru societate. Cu toate acestea, o utilizare excesivă și necorespunzătoare poate avea un impact negativ asupra mediului, precum și asupra sănătății plantelor, a animalelor și a oamenilor.

PAC urmărește să încurajeze o utilizare redusă și responsabilă a acestor factori de producție prin:

  • promovarea agriculturii ecologice;
  • sprijinirea agricultorilor în utilizarea responsabilă a pesticidelor și a îngrășămintelor și folosirea de tehnici de gestionare, de metode alternative și de noi tehnologii care respectă mediul;
  • reducerea utilizării de antibiotice prin investiții și consiliere, în favoarea sănătății și bunăstării animalelor.

Informații suplimentare

O agricultură cu consum scăzut de factori de producție

Evaluarea măsurilor de mediu

Comisia Europeană evaluează în mod constant eficacitatea PAC în ceea ce privește atingerea obiectivelor sale de mediu:

Datele colectate de Comisie oferă informații complete cu privire la:

  • starea mediului rural în UE și evoluțiile în timp;
  • impactul agriculturii asupra climei, resurselor naturale și biodiversității;
  • punerea în aplicare, la nivelul UE, a măsurilor de mediu prevăzute de PAC;
  • succesul măsurilor de mediu în ceea ce privește atingerea obiectivelor și impactul lor mai larg dincolo de obiectivele stabilite.

Evaluarea măsurilor de mediu prevăzute de PAC ține seama de legăturile complexe dintre măsurile de politică, de modificarea practicilor agricole și de îmbunătățirile aduse mediului, precum și de numeroși alți factori, cum ar fi evenimentele meteorologice, impactul tendințelor pieței și diferențele în ceea ce privește condițiile de mediu în țările și regiunile UE.

Rolul cunoașterii și al inovării

Cunoașterea, cercetarea și inovarea contribuie la definirea unei agriculturi durabile din punctul de vedere al mediului în UE:

  • cercetarea și inovarea propun noi tehnici și tehnologii ecologice pentru agricultură;
  • sistemul de consiliere agricolă va informa agricultorii cu privire la modul în care noi cercetări, metode și tehnologii pot fi utilizate pentru a trasa calea către o agricultură ecologică;
  • parteneriatul european pentru inovare în domeniul agriculturii (PEI-AGRI) promovează idei inovatoare menite să creeze condițiile necesare pentru o agricultură și silvicultură durabilă în UE;
  • proiectul iMAP urmărește să furnizeze dovezi științifice privind impactul practicilor agricole asupra mediului și climei pentru a sprijini implementarea, monitorizarea și evaluarea acestor obiective în planurile strategice PAC.
What science tells us about sustainable #FarmingPractices
Impactul practicilor agricole

Proiectul iMAP conține, de asemenea, studii de caz privind practicile agricole la nivel de fermă și la nivel teritorial, precum și informații suplimentare privind practicile agricole legate de bunăstarea animalelor și de utilizarea antimicrobienelor.

Aflați mai multe

Informații suplimentare

Modernizarea agriculturii

Evenimente