Hur kan jordbruket bli ekonomiskt hållbart?
Ekonomiskt hållbart jordbruk är kärnan i EU:s jordbrukspolitik. Om inte jordbruket kan ge en stabil och tillfredsställande inkomst kan det inte leverera viktiga varor och tjänster till samhället. Den gemensamma jordbrukspolitiken omfattar därför flera åtgärder för att trygga jordbruksföretagens inkomster. De ekonomiska åtgärderna måste också vara hållbara och fokusera på hur naturtillgångarna kan användas effektivt och ansvarsfullt och samtidigt ge lantbrukarna en skälig levnadsstandard utan att skada miljön.
Klimatförändringarnas ekonomiska konsekvenser har blivit allt mer uppenbara i EU de senaste åren. Instabila väderförhållanden som t.ex. torka och översvämningar leder till sämre skördar och inkomstbortfall för lantbrukarna. Därför innehåller jordbrukspolitiken också miljöåtgärder som ska se till att jordbruket blir ekonomiskt hållbart på lång sikt.
Ett hållbart jordbrukssystem bygger på en aktiv och engagerad jordbrukssektor och därför måste vi se till att ett miljövänligt jordbruk också kan vara ekonomiskt hållbart och lönsamt på kort sikt.
Jordbrukspolitiken ska bidra till ekonomisk hållbarhet genom att
- stödja lantbrukarnas försörjningsmöjligheter i form av ett rättvist system med inkomststöd och verka för större jämlikhet i jordbruks- och livsmedelskedjan
- stärka kopplingen mellan inkomststöd och miljöåtgärder tack vare tvärvillkor och miljöanpassningsstöd;
- ge stöd till landsbygdsutveckling för att se till att miljövänliga metoder och investeringar är ekonomiskt hållbara för lantbrukarna.
I vidare mening kan jordbruket bidra till en hållbar ekonomi genom att leverera biomassa till bioekonomin och minska beroendet av kolbaserad energiproduktion. Produktionen av biomassa erbjuder i sin tur hållbara ekonomiska möjligheter för lantbrukare, skogsägare och landsbygdssamhällen.
Den nya jordbrukspolitiken ska säkerställa att vi har fortsatt tillgång till livsmedel av hög kvalitet och att EU:s jordbruksmodell får fortsatt stöd. Den är utformad runt nio viktiga mål, där tre gäller jordbrukets ekonomiska hållbarhet i EU:
- Jordbruksinkomster som det går att leva på för att trygga livsmedelsförsörjningen.
- Stärkt konkurrenskraft och ökad marknadsorientering, med ett större fokus på forskning, teknik och digitalisering.
- En starkare ställning för lantbrukarna i värdekedjan.
Läs mer
Vikten av kunskap och innovation
Kunskap och innovation kan hjälpa jordbruket att förbli lönsamt både nu och i framtiden:
- Forskning och innovation kan leda till ny teknik som kan höja produktiviteten utan att öka påfrestningarna på miljön, medan systemet för jordbruksrådgivning kan se till att lantbrukarna är informerade om de senaste rönen och förbättringarna.
- Det europeiska innovationspartnerskapet inom jordbruket främjar och sprider innovativa idéer och hjälper lantbrukarna att producera ”mer och bättre med mindre”.
Förklarande not om övervakning och utvärdering
Förklarande noten om övervakning och utvärdering för interventioner inom vissa sektorer innehåller de blanketter som medlemsstaternas behöriga myndigheter ska skicka till kommissionen i enlighet med kommissionens genomförandeförordning (EU) 2022/1475.
Fler länkar
Forskning och innovation
Forskning och innovation hjälper EU att utvecklas, hantera sina utmaningar och uppnå sina politiska mål.
Sammanfattning av utvärderingsrapporter om strategier för hållbara operativa program i frukt- och grönsakssektorn 2013–2018.
Reports and findings of evaluations and external studies completed on programmes, measures, and practices relating to rural areas.