Skip to main content
Agriculture and rural development

Economic sustainability in the CAP

A gazdasági fenntarthatóság elérése

Az EU mezőgazdaságának középpontjában az életképes gazdaságok állnak. Ha nem biztosíthatna stabil és kielégítő jövedelmet, a mezőgazdaság nem tudná ellátni a társadalmat alapvető termékeivel, és szolgáltatásainak is híján lennénk. A közös agrárpolitika ezért számos intézkedést tartalmaz a gazdaságok életképességének biztosítása érdekében. A közös agrárpolitika gazdasági intézkedéseinek is fenntarthatóknak kell lenniük, és arra kell összpontosítaniuk, hogyan lehet hatékonyan és felelősségteljesen úgy felhasználni a természeti erőforrásokat, hogy tisztességes megélhetést biztosítsanak, és kíméljék a környezetet.

A változó környezet gazdasági következményeit Európa-szerte egyre nyilvánvalóbbá tették a szokatlan és szélsőséges időjárási jelenségek. A többek között az aszályok és áradások okozta zavarok alacsonyabb terméshozamot és az agrárgazdaságok jövedelmének csökkenését eredményezték. A közös agrárpolitika környezetvédelemre irányuló intézkedései tehát a mezőgazdaság hosszú távú gazdasági életképességének védelmét is szolgálják.

Nincs fenntartható mezőgazdaság a munkájuk iránt elkötelezett, tevékeny gazdálkodók nélkül. Ezért elengedhetetlen, hogy a környezetbarát gazdálkodás rövid távon is gazdaságilag életképes és nyereséges legyen.

A közös agrárpolitika célja a gazdasági fenntarthatóság megteremtése a következők révén:

A mezőgazdaság tágabb értelemben azáltal is szerepet játszhat a fenntartható gazdaságban, hogy biomasszával látja el a biogazdaságot, csökkentve a szénalapú energiától való függőséget. A biomassza termelése pedig fenntartható gazdasági lehetőségeket kínál a mezőgazdasági termelők, az erdészek és a vidéki közösségek számára.

Az új közös agrárpolitika biztosítani fogja a zavartalan hozzáférést a jó minőségű élelmiszerekhez, és az európai mezőgazdasági modell fontos támasza lesz. A program kilenc fő célkitűzés köré szerveződik, amelyek közül három az uniós mezőgazdaság gazdasági fenntarthatóságára összpontosít:

  • a mezőgazdasági üzemek fennmaradását biztosító jövedelemnek és az üzemek rezilienciájának támogatása Unió-szerte, az élelmezésbiztonság fokozása céljából;
  • a piacorientáltság fokozása és a versenyképesség növelése, többek között a kutatás, a technológia és a digitalizáció előtérbe helyezésével;
  • a mezőgazdasági termelők értékláncon belüli helyzetének javítása.

További információk

Mezőgazdaság a biogazdaságban

A tudás és az innováció szerepe

A tudás és az innováció segíthet abban, hogy a mezőgazdaság nyereséges legyen, és az is maradjon:

Documents

EU Green Deal: benefits for farmers
English
(6.01 MB - PDF)
Letöltés

Események