Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών

Γεωργία της ΕΕ και στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης

Οι πολιτικές γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελούν σημαντικό μέρος της θετικής συμβολής της ΕΕ στην υλοποίηση της ατζέντας των Ηνωμένων Εθνών για τη βιώσιμη ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030.

Στον πυρήνα του θεματολογίου βρίσκονται οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης (ΣΒΑ), οι οποίοι συμφωνήθηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο και πρέπει να επιτευχθούν έως το 2030.

Ο στόχος 2 αφορά την εξάλειψη της πείνας στον κόσμο. Η συμβολή της γεωργίας της ΕΕ στην επίτευξη αυτού του στόχου είναι διττή. Η κοινή γεωργική πολιτική εγγυάται τη διαθεσιμότητα ασφαλών, θρεπτικών και βιώσιμα παραγόμενων τροφίμων για όλους τους Ευρωπαίους. Παράλληλα, οι εξαγωγές τροφίμων της ΕΕ συμβάλλουν στην επισιτιστική ασφάλεια τρίτων χωρών, καθώς παρέχονται σε αναπτυσσόμενες περιοχές εξαιρετικά ευνοϊκοί όροι εμπορίου μέσω των οποίων στηρίζεται η ανάπτυξη των εγχώριων αγροδιατροφικών βιομηχανιών τους.

Η πολιτική γεωργίας και αγροτικής ανάπτυξης της ΕΕ συμβάλλει επίσης στην επίτευξη πολλών άλλων ΣΒΑ, συμπεριλαμβανομένων των στόχων 1 (εξάλειψη της φτώχειας), 8 (αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη), 12 (υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση) και 15 (ζωή στη στεριά).

EU approach to sustainable development

Συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης

Οι δράσεις της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ επιδιώκουν πάντα τη συνοχή με την ατζέντα του 2030 για τη βιώσιμη ανάπτυξη, όπως μαρτυρούν διάφορες πρωτοβουλίες, μεταξύ των οποίων η συμμαχία Αφρικής-Ευρώπης για βιώσιμες επενδύσεις και θέσεις εργασίας. Η συμμαχία, που εγκαινιάστηκε το 2018, επιδιώκει να τονώσει την απασχόληση και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Αφρική μέσω των εξής:

  • αύξηση των στρατηγικών επενδύσεων και ενίσχυση του ρόλου του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας
  • επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό μέσω επενδύσεων στην εκπαίδευση και τις δεξιότητες
  • ενίσχυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και του επενδυτικού κλίματος
  • αξιοποίηση του πλήρους δυναμικού της οικονομικής ολοκλήρωσης και του εμπορίου.

Η συμμαχία συμπληρώνει τη μακρόχρονη πολιτική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο ηπείρων, εμβαθύνοντας τις σχέσεις και υπερβαίνοντας την προσέγγιση δωρητή-αποδέκτη με στόχο τη δημιουργία μιας συμμαχίας μεταξύ ίσων.

Παρακολούθηση της προόδου

Η Επιτροπή διαθέτει διάφορους ιστότοπους αφιερωμένους στη συμβολή της ΕΕ στην επίτευξη των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, και συγκεκριμένα τη σελίδα της Eurostat για τους ΣΒΑ όπου παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της ΕΕ μέσω δεικτών, οπτικών γραφημάτων και μιας λεπτομερούς ετήσιας έκθεσης.

Αναπτυξιακοί Στόχοι της Χιλιετίας

Οι ΣΒΑ βασίζονται στους Αναπτυξιακούς Στόχους της Χιλιετίας (ΑΣΧ) των Ηνωμένων Εθνών, που το 2000 έθεσαν στόχους για το 2015. Η Διακήρυξη της Χιλιετίας και οι ΑΣΧ συνέβαλαν σε τεράστιο βαθμό στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού, στην ενίσχυση της πολιτικής βούλησης και στην κινητοποίηση πόρων για την καταπολέμηση της φτώχειας. Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της περιόδου 2000-2015 ήταν ότι μειώθηκε στο μισό η φτώχεια παγκοσμίως. Με βάση αυτή την επιτυχία, οι ΣΒΑ πρόκειται να επεκταθούν καλύπτοντας και άλλους στόχους που έχουν τεθεί για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε και για τη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο βιώσιμου μέλλοντος για όλους μας.