Gå direkt till innehållet
Agriculture and rural development

EU:s södra grannländer

EU:s jordbrukshandel med de södra grannländer som omfattas av den europeiska grannskapspolitiken.

Jordbrukshandeln med EU:s södra grannländer

EU:s grannskapspolitik gäller förbindelserna med sexton av EU:s södra och östra grannländer.

De södra grannländerna är Algeriet, Egypten, Israel, Jordanien, Libanon, Libyen, Marocko, Palestina, Syrien och Tunisien.

De södra grannländerna omfattas av Europa-Medelhavsavtal om associering som i huvudsak gäller handeln med varor. Efter den arabiska våren antog rådet 2011 direktiv för att omvandla associeringsavtalen till djupgående och omfattande frihandelsavtal för Egypten, Marocko, Jordanien och Tunisien, men förhandlingarna har inte gått som väntat.

EU är i princip nettoexportör till dessa länder och exporterar främst nöt- och fårkött, spannmål och mejeriprodukter. EU:s import från länderna består framför allt av frukt, grönsaker och olivolja.

Länder

Algeriet

Förbindelserna mellan EU och Algeriet regleras av ett associeringsavtal som trädde i kraft 2005.

Algeriet är nettoimportör av jordbruksprodukter från EU, främst vete, mejeriprodukter och levande djur. EU å sin sida importerar framför allt dadlar (nästan 50 % av importen), socker och diverse frön från Algeriet.

Läs mer

Associeringsavtal

Handeln mellan EU och Algeriet

24 MAJ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Algeria

Egypten

Jordbrukshandeln mellan EU och Egypten regleras av ett associeringsavtal som trädde i kraft den 1 juni 2004 (bestämmelserna om handel började gälla redan den 1 januari 2004). I oktober 2008 ingick parterna ett avtal om ytterligare liberalisering av handeln med jordbruksprodukter, bearbetade jordbruksprodukter, fisk och fiskeriprodukter som trädde i kraft den 1 juni 2010. Nästan alla EU:s jordbruksprodukter har därför tullfritt tillträde till den egyptiska marknaden, utom tobak, vin, sprit och fläskkött. Egyptens export till EU har också liberaliserats, med undantag för de känsligaste produkterna (tomater, gurkor, kronärtskockor, squash, bordsdruvor, vitlök, jordgubbar, ris, socker och bearbetade produkter med hög sockerhalt).

EU antog i december 2011 ett förhandlingsmandat för ett djupgående och omfattande frihandelsavtal med Egypten, men inga framsteg har gjorts de senaste åren.

EU är nettoexportör av jordbruksprodukter till Egypten och exporterar främst vete, frukt och mjölkpulver. EU:s import består framför allt av frukt och grönsaker (nästan 75 % av importen).

Läs mer

Handelsavtal om jordbruksprodukter

Handeln mellan EU och Egypten

25 MAJ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Egypt

Israel

Jordbrukshandeln mellan EU och Israel regleras av ett Europa-Medelhavsavtal om associering från 1995 som började tillämpas den 1 juni 2000. Avtalet omfattar medgivanden för bilateral handel med jordbruksprodukter. Parterna förhandlade sedan fram ett avtal om ytterligare liberalisering av handeln med jordbruksprodukter, bearbetade jordbruksprodukter, fisk och fiskeriprodukter som trädde i kraft den 1 januari 2010.

Avtalet bygger på principen med en negativ lista, det vill säga all handel liberaliseras, med undantag för ett begränsat antal känsliga produkter. Från båda sidor undantas ett stort antal varor. För EU:s del undantas några varor helt (bl.a. honung, vitlök, socker och jungfruolivolja) och för de mest känsliga jordbruksprodukterna finns det tullkvoter. EU har också behållit sitt ingångsprissystem, men med en värdetull på 0 %. När det gäller Israel omfattas de undantagna varorna av antingen en tullkvot eller bundna tullsatser på angivna nivåer.

EU har ett stort överskott i jordbrukshandeln med Israel och exporterar främst levande djur, konfekt, pasta och vete. EU:s import från Israel består framför allt av frukt och grönsaker.

Läs mer

Handelsavtal om jordbruksprodukter

Handeln mellan EU och Israel

25 MAJ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Israel

Jordanien

Jordbrukshandeln mellan EU och Jordanien regleras av ett associeringsavtal från 1997 som trädde i kraft den 1 maj 2002. Avtalet ändrades sedan för att ytterligare liberalisera handeln med jordbruksprodukter och bearbetade jordbruksprodukter och de nya reglerna gäller sedan den 1 januari 2006. Avtalet föreskriver en hög liberaliseringsnivå med mycket få undantag och är asymmetriskt. Sedan 2010 (efter det sista steget i liberaliseringen) får alla jordbruksprodukter från Jordanien föras in tull- och kvotfritt i EU – med undantag för snittblommor och jungfruolivolja. När det gäller EU:s export till Jordanien har vissa produkter inte liberaliserats helt (t.ex. vin, druvmust och andra jästa drycker) men Jordaniens bastullsats har sänkts med 40 %.

EU antog i december 2011 ett förhandlingsmandat för ett djupgående och omfattande frihandelsavtal med Jordanien, men inga framsteg har gjorts de senaste åren.

EU har ett stort överskott i jordbrukshandeln med Jordanien och exporterar främst levande djur, vete och beredningar av frukt och grönsaker. EU:s import från Jordanien består framför allt av cigarrer och cigaretter, färska grönsaker och beredningar av frukt och grönsaker.

Läs mer

Associeringsavtal

Handeln mellan EU och Jordanien

25 MAJ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Jordan

Libanon

Jordbrukshandeln mellan EU och Libanon regleras av ett associeringsavtal från 2002, och handelsreglerna började gälla den 1 mars 2003. Importen av libanesiska produkter till EU bygger på en negativ lista (frihandel råder för alla varor som inte står med på listan), medan villkoren för införsel av EU-produkter på den libanesiska marknaden fastställs i protokollet till avtalet.

EU har ett stort överskott i jordbrukshandeln med Libanon och exporterar främst levande djur, spannmål och ost. EU:s import från Libanon består framför allt av beredningar av frukt och grönsaker, råtobak och slaktbiprodukter.

Läs mer

Associeringsavtal

Handeln mellan EU och Libanon

25 MAJ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Lebanon

Marocko

Jordbrukshandeln mellan EU och Marocko regleras av ett associeringsavtal som trädde i kraft 2000. Ett avtal om ytterligare liberalisering av handeln med jordbruksprodukter, bearbetade jordbruksprodukter, fisk och fiskeriprodukter började gälla den 1 oktober 2012. Importen av marockanska produkter till EU bygger på en negativ lista (frihandel råder för alla varor som inte står med på listan), medan villkoren för införsel av EU-produkter på den marockanska marknaden fastställs i protokollet till avtalet. Sedan avtalet började gälla har jordbrukshandeln mellan parterna ökat. EU är nettoexportör av bearbetade jordbruksprodukter med högt mervärde, medan Marocko främst exporterar obearbetade jordbruksprodukter (särskilt tomater och andra frukter och grönsaker).

EU antog i december 2011 ett förhandlingsmandat för ett djupgående och omfattande frihandelsavtal med Marocko, men inga framsteg har gjorts de senaste åren.

Läs mer

Handelsavtal om jordbruksprodukter

Handeln mellan EU och Marocko

25 MAJ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Morocco

Palestina*

Jordbrukshandeln mellan EU och Palestina regleras av ett interimsavtal om associering med Palestinska befrielseorganisationen (PLO) på den palestinska myndighetens vägnar, som undertecknades den 24 februari 1997. Interimsavtalet medförde en hög grad av liberalisering av jordbrukshandeln, men med vissa tullkvoter för de känsligaste produkterna. Den 1 januari 2012 infördes ytterligare ömsesidiga liberaliseringsåtgärder och man ersatte avtalets första och andra protokoll. Palestina har tull- och kvotfritt tillträde till EU-marknaden under tio år (för vissa frukter och grönsaker gäller systemet med ingångspriser).

EU har ett stort överskott i jordbrukshandeln med Palestina och exporterar främst barnmat, konfekt och levande djur. EU:s import från Palestina består framför allt av dadlar och olivolja.

*Denna beteckning ska inte uppfattas som ett erkännande av en palestinsk stat och påverkar inte de enskilda EU-ländernas ståndpunkter i frågan.

Läs mer

Handelsavtal om jordbruksprodukter

Handeln mellan EU och Palestina

25 MAJ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Palestine

Tunisien

Jordbrukshandeln mellan EU och Tunisien regleras av ett associeringsavtal som trädde i kraft den 1 mars 1998 och som föreskriver ett frihandelsområde med begränsad liberalisering av jordbrukshandeln.

Förhandlingarna om ytterligare ömsesidiga jordbruksmedgivanden inleddes 2009, men avbröts i november 2010 på grund av de politiska händelserna i Tunisien.

EU antog i december 2011 ett förhandlingsmandat för ett djupgående och omfattande frihandelsavtal med Tunisien, som också omfattar geografiska beteckningar. Den inledande nollförhandlingsrundan hölls i Tunis den 19–22 oktober 2015. Sedan dess har fyra förhandlingsrundor hållits, men förhandlingarna går mycket trögt.

Tunisiens två viktigaste exportgrödor till EU är dadlar och olivolja – Tunisien är en av världens största producenter och exportörer av olivolja. EU:s import från Tunisien består framför allt av spannmål, mjölkpulver och foder till sällskapsdjur.

Läs mer

Associeringsavtal

Handeln mellan EU och Tunisien

26 MAJ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Tunisia

Evenemang