Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο
Agriculture and rural development

Νότιες χώρες της ΕΠΓ

Εμπόριο γεωργικών προϊόντων της ΕΕ με χώρες στη νότια περιοχή της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ).

Εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων με τις νότιες χώρες της ΕΠΓ

Η Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας (ΕΠΓ) διέπει τις σχέσεις της ΕΕ με δεκαέξι από τις πλησιέστερες στην ΕΕ ανατολικές και νότιες γειτονικές χώρες.

Οι χώρες της ΕΠΓ ομαδοποιούνται στη νότια και στην ανατολική περιοχή. Στη νότια περιοχή είναι η Αλγερία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Λιβύη, το Μαρόκο, η Παλαιστίνη, η Συρία και η Τυνησία.

Οι νότιες χώρες της ΕΠΓ υπόκεινται σε «Ευρωμεσογειακές Συμφωνίες Σύνδεσης», οι οποίες ουσιαστικά καλύπτουν το εμπόριο προϊόντων. Το 2011, κατόπιν της Αραβικής Άνοιξης, το Συμβούλιο εξέδωσε οδηγίες με στόχο τη μετατροπή των συμφωνιών σύνδεσης σε σφαιρικές και σε βάθος συμφωνίες ελευθέρων συναλλαγών για την Αίγυπτο, το Μαρόκο, την Ιορδανία και την Τυνησία. Ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν σημειώσει την αναμενόμενη πρόοδο.

Συνολικά, η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας προς αυτές τις χώρες και εξάγει κυρίως βόειο και πρόβειο κρέας, δημητριακά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ εισάγει κυρίως οπωροκηπευτικά και ελαιόλαδο.

Χώρες

Αλγερία

Οι σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και της Αλγερίας διέπονται από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ–Αλγερίας, η οποία είναι σε ισχύ από το 2005.

Η Αλγερία είναι καθαρός εισαγωγέας αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ, που περιλαμβάνουν κυρίως σίτο, γαλακτοκομικά προϊόντα και ζώντα ζώα. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ εισάγει από την Αλγερία κυρίως χουρμάδες (σχεδόν 50 %), ζάχαρη και διάφορους σπόρους.

Σχετικές πληροφορίες

Συμφωνία σύνδεσης

Εμπόριο ΕΕ–Αλγερίας

24 ΜΑΪ́ΟΥ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Algeria
English
(390.63 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

Αίγυπτος

Οι σχέσεις όσον αφορά το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και της Αιγύπτου διέπονται από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ–Αιγύπτου, η οποία άρχισε να ισχύει την 1η Ιουνίου 2004, ενώ οι διατάξεις της σχετικά με το εμπόριο άρχισαν να ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου 2004. Τον Οκτώβριο του 2008 υπογράφηκε συμφωνία η οποία καθιέρωνε την περαιτέρω ελευθέρωση του εμπορίου γεωργικών προϊόντων, μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων και ιχθύων και αλιευτικών προϊόντων, η οποία άρχισε να ισχύει την 1η Ιουνίου 2010. Βάσει αυτής της συμφωνίας, οι εξαγωγές της ΕΕ επωφελούνται από άνευ δασμών πρόσβαση στην αιγυπτιακή αγορά για σχεδόν όλα τα γεωργικά προϊόντα, με εξαίρεση τον καπνό, τους οίνους και τα αλκοολούχα ποτά, και το χοίρειο κρέας. Οι εξαγωγές της Αιγύπτου επωφελούνται επίσης από πλήρη ελευθέρωση, με εξαίρεση τα πλέον ευαίσθητα προϊόντα (ντομάτες, αγγούρια, αγκινάρες, κολοκυθάκια, επιτραπέζια σταφύλια, σκόρδο, φράουλες, ρύζι, ζάχαρη και μεταποιημένα προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα).

Τον Δεκέμβριο του 2011 η ΕΕ εξέδωσε εντολή για τη διαπραγμάτευση σφαιρικής και σε βάθος συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με την Αίγυπτο, ωστόσο δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε σχέση με το θέμα αυτό τα τελευταία έτη.

Η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας γεωργικών προϊόντων προς την Αίγυπτο. Εξάγει κατά κύριο λόγο σίτο, φρούτα και γάλα σε σκόνη, ενώ από την άλλη πλευρά η ΕΕ εισάγει από την Αίγυπτο κυρίως οπωροκηπευτικά (σχεδόν 75 % των εισαγωγών).

Σχετικές πληροφορίες

Συμφωνία για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων

Εμπόριο ΕΕ–Αιγύπτου

25 ΜΑΪ́ΟΥ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Egypt
English
(388.48 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

Ισραήλ

Οι σχέσεις όσον αφορά το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και του Ισραήλ διέπονται από την Ευρωμεσογειακή Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ–Ισραήλ, η οποία υπογράφηκε στις 20 Νοεμβρίου 1995 και άρχισε να ισχύει από την 1η Ιουνίου 2000. Η εν λόγω συμφωνία περιλάμβανε παραχωρήσεις για το διμερές εμπόριο γεωργικών προϊόντων. Διεξήχθη διαπραγμάτευση για περαιτέρω ελευθέρωση και συνήφθη συμφωνία σχετικά με την αμοιβαία ελευθέρωση γεωργικών προϊόντων, μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων και ιχθύων και αλιευτικών προϊόντων, η οποία άρχισε να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2010.

Η συμφωνία βασίζεται στην προσέγγιση του αρνητικού καταλόγου (δηλαδή, ελευθέρωση του εμπορίου όλων των αγροδιατροφικών προϊόντων και από τις δύο πλευρές, εκτός από περιορισμένο αριθμό ευαίσθητων κλάσεων). Σημαντικός αριθμός δασμολογικών κλάσεων εξαιρέθηκε από την πλήρη ελευθέρωση και από τις δύο πλευρές. Από την πλευρά της ΕΕ, ορισμένες από τις εν λόγω κλάσεις εξαιρέθηκαν πλήρως από οποιαδήποτε ελευθέρωση (π.χ. μέλι, σκόρδο, ζάχαρη, παρθένο ελαιόλαδο), αλλά για τα πλέον ευαίσθητα αγροτικά προϊόντα προβλέφθηκαν δασμολογικές ποσοστώσεις και η ΕΕ διατήρησε επίσης το σύστημά της για τις τιμές εισόδου, αλλά με κατ’ αξία στοιχείο δασμού το οποίο ορίστηκε σε 0 %. Όσον αφορά το Ισραήλ, οι κλάσεις οι οποίες εξαιρέθηκαν υπόκεινται είτε σε δασμολογική ποσόστωση είτε σε παγιοποιημένους δασμούς σε καθορισμένα επίπεδα.

Η ΕΕ έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων έναντι του Ισραήλ, το οποίο συνίσταται κυρίως σε ζώντα ζώα, ζαχαρώδη παρασκευάσματα, ζυμαρικά και σίτο. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ εισάγει από το Ισραήλ κυρίως φρούτα και λαχανικά.

Σχετικές πληροφορίες

Συμφωνία για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων

Εμπόριο ΕΕ–Ισραήλ

25 ΜΑΪ́ΟΥ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Israel
English
(390.74 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

Ιορδανία

Οι σχέσεις όσον αφορά το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και της Ιορδανίας διέπονται από την Ευρωμεσογειακή Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ–Ιορδανίας, η οποία υπογράφηκε στις 24 Νοεμβρίου 1997 και άρχισε να ισχύει την 1η Μαΐου 2002. Η εν λόγω συμφωνία τροποποιήθηκε περαιτέρω (δηλαδή υπήρξε περαιτέρω ελευθέρωση για τα γεωργικά και τα μεταποιημένα γεωργικά προϊόντα) το 2005, με ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2006. Η συμφωνία προβλέπει υψηλό επίπεδο ελευθέρωσης με ελάχιστες εξαιρέσεις και έχει ασύμμετρο χαρακτήρα. Από το 2010 (δηλαδή από το τελευταίο στάδιο της εφαρμογής των διατάξεων σχετικά με την ελευθέρωση), όλα τα γεωργικά προϊόντα τα οποία προέρχονται από την Ιορδανία μπορούν να εισέλθουν στην ΕΕ άνευ δασμών και εκτός ποσοστώσεων, με εξαίρεση τα κομμένα άνθη και το παρθένο ελαιόλαδο. Όσον αφορά τις εξαγωγές της ΕΕ στην Ιορδανία, ορισμένα προϊόντα δεν έχουν ελευθερωθεί πλήρως, αλλά επωφελούνται από μείωση της τάξης του 40 % του βασικού δασμού της Ιορδανίας (π.χ. οίνοι, γλεύκος σταφυλιών και άλλα ποτά τα οποία προέρχονται από ζύμωση).

Τον Δεκέμβριο του 2011 η ΕΕ εξέδωσε εντολή για τη διαπραγμάτευση σφαιρικής και σε βάθος συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με την Ιορδανία, ωστόσο δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε σχέση με το θέμα αυτό κατά τα τελευταία έτη.

Η ΕΕ έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων έναντι της Ιορδανίας, το οποίο συνίσταται κυρίως σε σίτο, ζώντα ζώα και παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ εισάγει κυρίως από την Ιορδανία πούρα και τσιγάρα, λαχανικά και παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών. Η εκτροφή πουλερικών είναι επίσης διαδεδομένη στη χώρα.

Σχετικές πληροφορίες

Συμφωνία σύνδεσης

Εμπόριο ΕΕ–Ιορδανίας

25 ΜΑΪ́ΟΥ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Jordan
English
(378.79 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

Λίβανος

Οι σχέσεις όσον αφορά το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και του Λιβάνου διέπονται από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ–Λιβάνου, η οποία υπογράφηκε στις 17 Ιουνίου 2002· οι εμπορικές πτυχές της εν λόγω συμφωνίας άρχισαν να ισχύουν την 1η Μαρτίου 2003. Οι παραχωρήσεις οι οποίες χορηγήθηκαν στα λιβανέζικα προϊόντα για εισαγωγή στην ΕΕ παρουσιάζονται με βάση την προσέγγιση του αρνητικού καταλόγου (ό,τι δεν είναι καταχωρισμένο έχει ελευθερωθεί), ενώ οι όροι εισαγωγής οι οποίοι ισχύουν για τα προϊόντα της ΕΕ για την είσοδό τους στη λιβανέζικη αγορά αναφέρονται ρητά στο πρωτόκολλο της συμφωνίας.

Η ΕΕ έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων έναντι του Λιβάνου, το οποίο συνίσταται κυρίως σε ζώντα ζώα, δημητριακά και τυριά. Από την άλλη πλευρά, ο Λίβανος εξάγει κυρίως στην ΕΕ παρασκευάσματα φρούτων και λαχανικών, ακατέργαστο καπνό και παραπροϊόντα σφαγίων ζώων.

Σχετικές πληροφορίες

Συμφωνία σύνδεσης

Εμπόριο ΕΕ–Λιβάνου

25 ΜΑΪ́ΟΥ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Lebanon
English
(393.17 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

Μαρόκο

Οι σχέσεις όσον αφορά το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και του Μαρόκου διέπονται από την Ευρωμεσογειακή Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ–Μαρόκου, η οποία άρχισε να ισχύει το 2000. Την 1η Οκτωβρίου 2012 άρχισε να ισχύει συμφωνία η οποία καθιέρωνε την περαιτέρω ελευθέρωση του εμπορίου των γεωργικών προϊόντων, των μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων και των ιχθύων και των αλιευτικών προϊόντων. Οι παραχωρήσεις στα μαροκινά προϊόντα για εισαγωγή στην ΕΕ παρουσιάζονται με βάση την προσέγγιση του αρνητικού καταλόγου (ό,τι δεν είναι καταχωρισμένο έχει ελευθερωθεί), ενώ οι όροι εισαγωγής οι οποίοι ισχύουν για τα προϊόντα της ΕΕ για την είσοδό τους στη μαροκινή αγορά αναφέρονται ρητά στο πρωτόκολλο της συμφωνίας. Έκτοτε, το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων έχει αυξηθεί και από τις δύο πλευρές. Η ΕΕ είναι καθαρός εξαγωγέας μεταποιημένων γεωργικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας, ενώ το Μαρόκο εξάγει κυρίως μη μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα (κυρίως ντομάτες και άλλα οπωροκηπευτικά).

Τον Δεκέμβριο του 2011 η ΕΕ εξέδωσε εντολή για τη διαπραγμάτευση σφαιρικής και σε βάθος συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών με το Μαρόκο, ωστόσο δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε σχέση με το θέμα αυτό τα τελευταία έτη.

Σχετικές πληροφορίες

Συμφωνία για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων

Εμπόριο ΕΕ–Μαρόκου

25 ΜΑΪ́ΟΥ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Morocco
English
(548.87 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

Παλαιστίνη*

Οι σχέσεις όσον αφορά το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και της Παλαιστίνης διέπονται από την ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) εξ ονόματος της Παλαιστινιακής Αρχής, η οποία υπογράφηκε στις 24 Φεβρουαρίου 1997. Η ενδιάμεση συμφωνία σύνδεσης προέβλεπε υψηλό επίπεδο ελευθέρωσης για τα αγροδιατροφικά προϊόντα αλλά με ορισμένες δασμολογικές ποσοστώσεις για τα πλέον ευαίσθητα προϊόντα. Την 1η Ιανουαρίου 2012 άρχισαν να ισχύουν περαιτέρω αμοιβαία μέτρα ελευθέρωσης και η αντικατάσταση των πρωτοκόλλων 1 και 2 της συμφωνίας σύνδεσης ΕΚ–Παλαιστίνης. Η Παλαιστίνη επωφελείται από πρόσβαση χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις στην αγορά της ΕΕ (ενώ το σύστημα τιμών εισόδου της ΕΕ εφαρμόζεται στις εισαγωγές ορισμένων φρούτων και λαχανικών) για χρονικό διάστημα 10 ετών.

Η ΕΕ έχει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα στον τομέα των αγροδιατροφικών προϊόντων έναντι της Παλαιστίνης, το οποίο συνίσταται κυρίως σε βρεφικές τροφές, ζαχαρώδη παρασκευάσματα και ζώντα ζώα. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ εισάγει κυρίως από την Παλαιστίνη χουρμάδες και ελαιόλαδο.

*Η ονομασία αυτή δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως αναγνώριση του Κράτους της Παλαιστίνης και δεν θίγει τις επιμέρους θέσεις των κρατών μελών της ΕΕ σχετικά με το θέμα αυτό.

Σχετικές πληροφορίες

Συμφωνία για το εμπόριο γεωργικών προϊόντων

Εμπόριο ΕΕ–Παλαιστίνης

25 ΜΑΪ́ΟΥ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Palestine
English
(387.93 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

Τυνησία

Οι σχέσεις όσον αφορά το εμπόριο γεωργικών προϊόντων μεταξύ της ΕΕ και της Τυνησίας διέπονται από τη συμφωνία σύνδεσης ΕΕ–Τυνησίας, η οποία άρχισε να ισχύει την 1η Μαρτίου 1998 και προέβλεπε ζώνη ελεύθερων συναλλαγών η οποία περιλάμβανε περιορισμένη ελευθέρωση σε σχέση με τη γεωργία.

Οι διαπραγματεύσεις για περαιτέρω αμοιβαίες παραχωρήσεις στον γεωργικό τομέα στο πλαίσιο της συμφωνίας σύνδεσης ξεκίνησαν το 2009 και διακόπηκαν τον Νοέμβριο του 2010 λόγω των πολιτικών γεγονότων στην Τυνησία.

Τον Δεκέμβριο του 2011 η ΕΕ εξέδωσε εντολή για τη διαπραγμάτευση σφαιρικής και σε βάθος συμφωνίας ελευθέρων συναλλαγών, η οποία θα καλύπτει και τις γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ). Ο αρχικός «από το μηδέν» κύκλος διαπραγματεύσεων πραγματοποιήθηκε στην Τύνιδα στις 19-22 Οκτωβρίου 2015. Έκτοτε, έχουν πραγματοποιηθεί 4 πλήρεις κύκλοι, ωστόσο η πρόοδος των διαπραγματεύσεων είναι πολύ αργή.

Τα δύο σημαντικότερα εξαγωγικά φυτικά προϊόντα της Τυνησίας στην ΕΕ είναι οι χουρμάδες και το ελαιόλαδο, ενώ η Τυνησία είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς και εξαγωγείς ελαιόλαδου παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά, η ΕΕ εξάγει κυρίως δημητριακά, τροφή για ζώα συντροφιάς και γάλα σε σκόνη.

Σχετικές πληροφορίες

Συμφωνία σύνδεσης

Εμπόριο ΕΕ–Τυνησίας

26 ΜΑΪ́ΟΥ 2023
Agri-food trade statistical factsheet – Tunisia
English
(379.76 KB - PDF)
Τηλεφόρτωση

Εκδηλώσεις