Skip to main content
Agriculture and rural development

EFTA-EGP

Trgovina poljoprivrednim proizvodima EU-a sa zemljama Europskog udruženja slobodne trgovine (EFTA).

Trgovina poljoprivredno-prehrambenim proizvodima s EFTA-om/EGP-om

Europsko udruženje slobodne trgovine (EFTA) međuvladina je organizacija čiji su članovi Island, Lihtenštajn, Norveška i Švicarska. Sporazum o Europskom gospodarskom prostoru (EGP) međunarodni je sporazum koji među ostalim omogućava proširenje dijelova jedinstvenog tržišta EU-a na Island, Lihtenštajn i Norvešku. 

Za razliku od situacije u drugim industrijskim sektorima, trgovina poljoprivrednim proizvodima između EU-a i zemalja EFTA-e nije potpuno liberalizirana. EU održava bliske veze s poljoprivrednim sektorima zemalja EFTA-e i EGP-a putem sporazumâ o trgovini poljoprivrednim proizvodima. Nedavno je postignuta daljnja liberalizacija trgovine poljoprivrednim proizvodima s Islandom i Norveškom zahvaljujući bilateralnim sporazumima, koji su dogovoreni na temelju članka 19. Sporazuma o EGP-u.

Kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima, člankom 19. Sporazuma utvrđeno je sljedeće:

„Ugovorne se stranke obvezuju nastaviti svoje napore radi ostvarivanja progresivne liberalizacije trgovine poljoprivrednim proizvodima. U tu će svrhu ugovorne stranke prije isteka 1993., a potom u dvogodišnjim razmacima, preispitati uvjete trgovine poljoprivrednim proizvodima.”

Ta razina liberalizacije u trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima još nije postignuta sa Švicarskom jer tek treba riješiti horizontalna pitanja.

Sveukupno gledajući, EU je neto izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u te zemlje. Švicarska je 2019. bila četvrto po veličini odredište za izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a, dok je Norveška bila na šestom mjestu (2019.).

Zemlje

Island

Island je ugovorna stranka Sporazuma o Europskom gospodarskom prostoru (EGP). Sporazum o EGP-u omogućuje slobodno kretanje robe, osim za poljoprivredne proizvode i proizvode ribarstva.

Bilateralni trgovinski pregovori u području poljoprivrede provode se između Islanda i EU-a na temelju članka 19. Sporazuma o EGP-u. Prvi sporazum s Islandom o trgovinskim povlasticama za poljoprivredne proizvode stupio je na snagu 2007. Najnoviji sporazum stupio je na snagu 2018., a dogovoren je kao paket koji sadržava sporazum o liberalizaciji trgovine prerađenim poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima te o oznakama zemljopisnog podrijetla.

Glavne kategorije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji se izvoze iz EU-a u Island uključuju tjesteninu, fino pecivo, kekse i kruh, povrće, čokoladu, slatkiše i sladoled.

EU iz islandskog Kad je riječ o proizvodima poljoprivredno-prehrambenog sektora EU iz Islanda najviše uvozi nejestive proizvode životinjskog podrijetla, žive životinje, sirovu kožu i krzna.

Povezane informacije

Sporazum

Trgovina između EU-a i Islanda

25. SVIBNJA 2023.
Agri-food trade statistical factsheet – Iceland
English
(375.78 KB - PDF)
Preuzimanje

Norveška

Norveška ima pristup jedinstvenom tržištu EU-a zahvaljujući Sporazumu o EGP-u. Međutim, poljoprivreda i ribarstvo izuzeti su od slobodnog prometa.

Povlaštena trgovina poljoprivrednim proizvodima između EU-a i Norveške uređena je člankom 19. Sporazuma o EGP-u. Najnoviji sporazum u pogledu članka 19. stupio je na snagu 1. listopada 2018.

Glavne kategorije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koji se izvoze iz EU-a u Norvešku uključuju cigare i cigarete, tjesteninu, fino pecivo, kekse i kruh te vino, vermut, jabukovaču i ocat.

Glavne kategorije poljoprivredno-prehrambenih proizvoda koje EU uvozi iz Norveške uključuju prehrambene proizvode, uljane pogače te sirovu kožu i krzna.

Povezane informacije

Sporazum

Trgovina između EU-a i Norveške

25. SVIBNJA 2023.
Agri-food trade statistical factsheet – Norway
English
(394.39 KB - PDF)
Preuzimanje

Švicarska

Odnosi između EU-a i Švicarske u području poljoprivrede uređeni su Sporazumom između EU-a i Švicarske Konfederacije o trgovini poljoprivrednim proizvodima iz 2002. Tim je sporazumom predviđeno ukidanje carina te utvrđivanje bescarinskih kvota za niz proizvoda. Međutim, trgovina još nije potpuno liberalizirana.

Taj sporazum sadržava i odredbe o olakšavanju trgovine u nizu područja kao što su vina i jaka alkoholna pića, oznake zemljopisnog podrijetla, ekološka proizvodnja te voće i povrće.

Kad je riječ o poljoprivredno-prehrambenim proizvodima Švicarska je jedan od glavnih trgovinskih partnera EU-a. Švicarska je 2019. bila četvrto po veličini odredište za izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda iz EU-a i šesti po veličini dobavljač poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. 

EU je neto izvoznik u Švicarsku. Glavne kategorije proizvoda koji se izvoze iz EU-a u Švicarsku uključuju vino, pekarske proizvode i povrće.

EU uglavnom uvozi prženu kavu, mineralnu vodu i čokoladu.

Povezane informacije

Sporazum

Trgovina između EU-a i Švicarske

25. SVIBNJA 2023.
Agri-food trade statistical factsheet – Switzerland
English
(572.22 KB - PDF)
Preuzimanje

Događanja