Direct la conținutul principal
Agriculture and rural development

Asigurare și audit

Comisia Europeană obține asigurări cu privire la cheltuielile din fondurile politicii agricole comune printr-un sistem cuprinzător de gestionare și control.

Asigurarea plății corecte a fondurilor PAC

Sprijinul financiar prin PAC provine din două fonduri principale: Fondul european de garantare agricolă (FEGA) și Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală (FEADR). Comisia Europeană ia măsurile necesare pentru a garanta un sistem care oferă o asigurare rezonabilă că aceste fonduri sunt cheltuite în mod corespunzător și că pot fi detectate și recuperate eventuale plăți neconforme.

Declarație de asigurare

Toate cheltuielile UE din cadrul PAC fac obiectul unei declarații de asigurare din partea directorului general al DG AGRI din cadrul Comisiei Europene. Prin acest document se declară că:

  • fondurile PAC au fost utilizate în scopurile prevăzute
  • cheltuielile au respectat principiile bunei gestiuni financiare
  • procedurile de control instituite oferă garanțiile necesare cu privire la legalitatea și regularitatea tuturor tranzacțiilor.

Declarația este publicată în fiecare an în raportul anual de activitate al Direcției Generale, împreună cu o defalcare a tuturor cheltuielilor din cadrul PAC.

Un sistem cuprinzător de management și control

Prin această declarație de asigurare, directorul general confirmă că toate cheltuielile PAC fac obiectul unui sistem cuprinzător de gestionare și control. Acest sistem este alcătuit din patru niveluri:

  • buna gestiune financiară și controale interne în țările UE
  • controale detaliate realizate înainte de efectuarea plăților sau respectarea cerințelor de bază ale Uniunii
  • audituri și evaluări efectuate de organisme de certificare independente
  • audituri și verificarea conturilor de către Comisia Europeană.

O abordare bazată pe un audit unic

Sistemul de gestionare și control pentru fondurile PAC funcționează în cadrul unei abordări bazate pe un audit unic, în care fiecare nivel se bazează pe asigurarea oferită de celelalte niveluri. Această abordare îi permite Comisiei să auditeze activitatea agențiilor de plăți și a organismelor de certificare într-un mod dinamic și eficient din punctul de vedere al costurilor, asigurând:

  • detectarea eficientă a surselor de erori
  • sisteme de guvernanță care funcționează în mod corespunzător
  • punerea în aplicare a acțiunilor de remediere/planurilor de acțiune.

Împreună, toate aceste patru niveluri și rezultatele pe care le produc îi permit Comisiei să obțină o asigurare rezonabilă că banii contribuabililor sunt cheltuiți corect, așa cum prevede legislația UE.

Bună gestiune și control intern

În cadrul gestiunii partajate, țările UE sunt responsabile de implementarea și controlul diferitelor regimuri în baza legislației PAC, iar Comisia se asigură că acestea își desfășoară activitatea în mod corespunzător.

Țările UE efectuează plăți către fermieri și alți beneficiari prin intermediul agențiilor de plăți naționale sau regionale. Asigurarea privind buna gestionare a fondurilor PAC se obține prin:

  • respectarea de către agențiile de plăți a criteriilor detaliate de acreditare stabilite la nivelul UE
  • o declarație de gestiune din partea directorului agenției de plăți, însoțită de conturile complete
  • în contextul cheltuielilor din cadrul planurilor strategice PAC, corespondența între cheltuieli și realizări. 

Controale

Pentru fiecare schemă de sprijin finanțată prin FEGA și FEADR, agențiile de plăți aplică un sistem riguros de control.

Sistemele de gestionare și control pentru fiecare schemă de sprijin au anumite caracteristici comune și respectă norme speciale adaptate la particularitățile sale. Sistemele prevăd, în general, controale sistematice care vizează, printre altele, domeniile cu cel mai ridicat risc de eroare. Țările UE trebuie să se asigure că se aplică un nivel de control necesar pentru o gestionare eficace a riscurilor la adresa interesului financiar al Uniunii. Autoritatea relevantă trebuie să selecționează eșantionul de control din întreaga populație de solicitanți, incluzând, după caz, o parte aleatorie și o parte selecționată pe baza analizei riscurilor.

Pentru majoritatea plăților și verificărilor, agențiile de plăți utilizează sistemul integrat de administrare și control (IACS), un set interconectat de baze de date, care poate fi aplicat mai multor scheme de sprijin. Pentru cheltuielile din cadrul IACS, agențiile de plăți trebuie să efectueze controale administrative și la fața locului.

Pentru cheltuielile din afara planurilor strategice PAC (de exemplu, cheltuielile în temeiul Regulamentului (UE) 2022/2117) și cheltuielile FEADR pentru perioada 2014-2022, agențiile de plăți trebuie să efectueze:

  • controale administrative exhaustive pentru toate cererile de ajutor
  • controale la fața locului pentru un eșantion de operațiuni (între 1 % și 100 %), în funcție de riscul asociat schemei în cauză
  • verificări încrucișate cu alte baze de date, după caz.

Organismele de certificare

Organismele de certificare sunt auditori independenți, numiți la nivel național în conformitate cu specificațiile UE. Rolul acestor organisme este de a verifica și certifica activitățile agențiilor de plăți.

În fiecare an, organismele de certificare emit un aviz, elaborat în conformitate cu standardele de audit recunoscute la nivel internațional, în care se precizează dacă:

  • conturile agențiilor de plăți oferă o imagine corectă și fidelă
  • sistemele de guvernanță existente ale statelor membre funcționează în mod corespunzător
  • raportarea cu privire la performanță privind indicatorii de realizare în scopul verificării anuale a performanței menționate la articolul 54 din Regulamentul (UE) 2021/2116 și raportarea privind performanța referitoare la indicatorii de rezultat pentru monitorizarea multianuală a performanței menționată la articolul 128 din Regulamentul (UE) 2021/2115 sunt corecte
  • cheltuielile pentru măsurile prevăzute în Regulamentele (UE) nr. 228/2013, (UE) nr. 229/2013 și (UE) nr. 1308/2013 și în Regulamentul (UE) nr. 1144/2014 (și anume, cheltuielile din afara planurilor strategice PAC) pentru care s-a solicitat rambursarea din partea Comisiei sunt legale și regulamentare.

Organismele de certificare verifică, de asemenea, respectarea de către agențiile de plăți a criteriilor de acreditare și a declarațiilor de gestiune.

Activitatea de audit a organismelor de certificare reprezintă un element-cheie de asigurare pentru cheltuielile PAC, oferind baza pentru activitatea de audit ulterioară a Comisiei.

Auditurile Comisiei și verificarea conturilor

În cadrul abordării de audit unic, Comisia ia ca punct de plecare activitatea organismelor de certificare. Pentru a stabili dacă activitatea este fiabilă, Comisia auditează, de asemenea, activitatea organismelor de certificare.

Ca nivel final de asigurare, Comisia întreprinde o procedură de închidere a conturilor, care cuprinde:

  • o verificare financiară anuală a conturilor, care acopere integralitatea, exactitatea și veridicitatea conturilor agențiilor de plăți
  • o verificare anuală a performanței, care acoperă corespondența dintre cheltuielile din cadrul planurilor strategice PAC și realizările pentru exercițiul financiar în cauză
  • o procedură multianuală de conformitate, care implică audituri de conformitate pentru a verifica sistemele de guvernanță ale țărilor UE și pentru a evalua în ce măsură aceste sisteme protejează bugetul UE.

În cadrul abordării de audit unic, Comisia ia ca punct de plecare activitatea organismelor de certificare. De asemenea, Comisia auditează activitatea organismelor de certificare.

În cazul în care se constată un risc de cheltuieli neconforme, Comisia acoperă riscul de pierderi financiare pentru bugetul UE prin aplicarea de corecții financiare. Corecțiile financiare sunt stabilite pe baza gravității deficienței, ținând seama, de asemenea, de natura acestor deficiențe și de prejudiciul financiar cauzat UE.

Curtea de Conturi Europeană

Curtea de Conturi Europeană este însărcinată cu controlul cheltuielilor efectuate de UE și statele sale membre. Aceasta efectuează audituri periodice privind mecanismele de finanțare și cheltuielilor UE, inclusiv în ceea ce privește legalitatea și regularitatea, precum și performanța pentru a se asigura că banii sunt cheltuiți așa cum trebuie și că sistemele interne de control ale UE sunt bine concepute.

Protecția împotriva fraudei

Pentru o mai bună protecție a bugetului PAC împotriva fraudei, Comisia Europeană a instituit o politică antifraudă specifică.

Obiectivele principale ale politicii de combatere a fraudei sunt:

  • creșterea gradului de sensibilizare cu privire la fraudă în țările UE și în cadrul Comisiei
  • consolidarea măsurilor de prevenire a fraudei
  • consolidarea evaluării riscului de fraudă
  • dezvoltarea de capacități de detectare a fraudelor
  • oferirea de orientări țărilor UE pentru prevenirea și detectarea fraudelor
  • consolidarea cooperării cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF).

Strategia antifraudă stă la baza principiilor bunei gestiuni financiare și bunei guvernanțe a bugetului PAC de către statele membre ale UE și de către Comisia Europeană.

OLAF

OLAF este organismul antifraudă al UE; are competența de a investiga orice suspiciune de fraudă, de corupție sau de abateri grave în cadrul instituțiilor UE sau al beneficiarilor fondurilor UE. Rapoartele către OLAF pot fi transmise în mod anonim și în oricare dintre limbile oficiale ale UE.

Temei juridic

Regulamentul (UE) nr. 2021/2116 privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune

Regulamentul de punere în aplicare (UE) 2022/128 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea conturilor, controalele, garanțiile și transparența

Regulamentul delegat (UE) 2022/127 al Comisiei de completare a Regulamentului (UE) 2021/2116 al Parlamentului European și al Consiliului cu norme privind agențiile de plăți și alte organisme, gestiunea financiară, verificarea conturilor, garanțiile și utilizarea monedei euro

Evenimente