Skip to main content
Agriculture and rural development

Sensationellt! – kokbok med ursprungsskyddade produkter

Laga mat med EU:s bästa produkter

I den här boken visar kända kockar från alla EU-länder hur unika produkter med geografisk ursprungsbeteckning från deras land kan användas i en maträtt. De delar också med sig av sin kärlek till de produkter de har vuxit upp med och som har bidragit till deras framgång. Produkterna kommer från deras regioner och illustrerar lokalt hantverk och hög kvalitet. Vi måste verkligen se till att de här produkterna fortsätter att skyddas tack vare sin ursprungsbeteckning. Det är det enda sättet att bevara och garantera deras kvalitet, nu och i framtiden.

all-sensational-400_en.jpg

Europa har en oerhört rik kulinarisk historia och ett fantastiskt kulinariskt kulturarv. Skälet är naturligtvis inte bara att Europa är en vidsträckt kontinent, utan det beror också på traditioner som gått i arv från generation till generation. I Europa finns också en fantastisk natur: från finska Lapplands hedar och Murcias ökenområden till Alpernas bergslandskap och Irländska sjöns karga kust. Alla de här olika landskapen har skapat en bred och mångsidig kulinarisk kultur. Människor från hela världen reser till Europa inte bara för att beundra vackra konstverk och andra kulturskatter utan också för att njuta av alla olika kök.

EU hade redan 1992 bestämt sig för att skydda flera produktnamn. Beslutet bottnade i en önskan att bevara det kulinariska arvet och ge bönder och livsmedelsproducenter en skälig inkomst. Produkter från EU kan sedan dess tilldelas en kvalitetsmärkning som lyfter fram deras unika egenskaper. Maten och dryckerna är typiska för den region där de växer eller framställs och de allra flesta håller en fantastisk hög kvalitet.

Vad är geografiska beteckningar?

EU har ett system med skyddade beteckningar för att skydda unika kunskaper, traditioner och miljö- och jordbruksförhållanden.

Systemet omfattar skyddade geografiska beteckningar (SGB) och skyddade ursprungsbeteckningar (SUB) som skyddar namnet på en produkt som kommer från en viss region och framställs med särskilda traditionella metoder.

För skyddade ursprungsbeteckningar måste råvaran komma från ursprungsregionen och alla produktionssteg måste äga rum där. För skyddade geografiska beteckningar räcker det med att produkten åtminstone delvis är framställd i området.

Mer om kvalitetsordningar och geografiska beteckningar