Skip to main content
Agriculture and rural development

“Sensationeel!”, een kookboek voor producten met geografische aanduidingen

Koken met heerlijke Europese producten

In dit boek laten gerenommeerde Europese chef-koks zien hoe unieke producten met een oorsprongsbenaming of geografische aanduiding kunnen worden verwerkt in een gerecht. Ze delen ook hun liefde en passie voor de producten uit hun land waarmee ze zijn opgegroeid en die hen zo succesvol hebben gemaakt. Deze producten zijn een toonbeeld van vakmanschap en absolute kwaliteit. Ze moeten dan ook een beschermde oorsprongsbenaming of geografische aanduiding blijven genieten. Alleen zo kunnen we de kwaliteit ervan behouden. Nu en in de toekomst.

all-sensational-400_en.jpg

Europa heeft een ontzettend rijke en diverse culinaire geschiedenis. Dat heeft met de uitgestrektheid van het continent te maken, maar ook met tradities die generaties aan elkaar hebben doorgegeven. Europa heeft natuurlijk ook een ongekende geografische diversiteit, van de toendra in Lapland tot de woestijnbodem in Murcia en van het alpiene hooggebergte tot de Ierse Zee. Al deze verschillende streken zorgen voor een uitgebreide en gevarieerde culinaire cultuur. Van overal ter wereld reizen mensen naar Europa om niet alleen van de vele kunstschatten, maar ook van de lokale gastronomie te genieten.

De Europese Unie nam al in 1992 het besluit om een aantal producten te beschermen. Dat besluit groeide vanuit de wens om het culinaire erfgoed beter te bewaren, en boeren en producenten een eerlijker inkomen te geven. Europese producten met een kwaliteitslogo beschikken altijd over unieke eigenschappen die typerend zijn voor de plaats waar ze worden gekweekt of gemaakt, en zijn boven alles van uitstekende kwaliteit.

Wat zijn geografische aanduidingen?

Met geografische aanduidingen (GA’s) beschermt de EU de specifieke knowhow, de authenticiteit en de herkomst van dit soort producten.

Daarbij wordt een onderscheid gemaakt tussen beschermde geografische aanduidingen (BGA) en beschermde oorsprongsbenamingen (BOB). Deze regelingen beschermen de naam van een product dat afkomstig is uit een bepaalde streek en dat op een bepaalde manier wordt vervaardigd.

BOB’s worden alleen toegekend aan producten waarvan de ingrediënten afkomstig zijn uit de betrokken streek en waarbij ook alle productiestappen in de betrokken streek plaatsvinden. De BGA-regeling is minder streng: minstens één van de productie-, verwerkings- of bereidingsstappen moet in het betrokken gebied plaatsvinden.

Geografische aanduidingen en kwaliteitsregelingen