Skip to main content
Agriculture and rural development

„Szenzációs!” – Receptek a legkiválóbb európai termékek felhasználásával

Főzés kitűnő európai alapanyagokból

Ebben a receptkönyvben európai mesterszakácsok bemutatnak egy-egy földrajzi árujelzővel ellátott, kiváló minőségű terméket hazájukból, és egy annak felhasználásával elkészíthető egyedi receptet. A szakácskönyv oldalain megosztják szeretetüket és szenvedélyüket azok iránt a termékek iránt, amelyekkel felnőttek, és amelyeknek szakmai sikereiket köszönhetik. Mindegyik recept ékes példája annak a szakmai odaadásnak és kézműves szakértelemnek, mely a könyvben szereplő szakácsok munkásságát jellemzi. Nagyon fontos, hogy Európa különleges élelmiszerei, köztük a receptkönyvben bemutatott termékek az oltalom alatt álló eredetmegjelölésük révén továbbra is különleges helyet foglaljanak el az európai konyhaművészetben. Csak így tudjuk megőrizni és garantálni minőségüket most és a jövőben.

all-sensational-400_en.jpg

Európa rendkívül gazdag és változatos kulináris történelemmel és örökséggel rendelkezik. Ez természetesen nemcsak annak tudható be, hogy kontinensünk hatalmas és rendkívül változatos, hanem a hagyományok nemzedékről nemzedékre történő átadásának is. Európa egyedülálló földrajzi sokszínűséggel rendelkezik; a finn Lappföld dombjaitól kezdve a Murcia mellett elterülő sivatagon és az alpesi hegyvidéken keresztül az Ír-tengerig a legkülönbözőbb tájegységek megtalálhatók a területén. A termőföld sokfélesége nagyon változatos kulináris kultúrát eredményez. Ebből kifolyólag nemcsak azért utaznak az emberek a világ minden részéről Európába, hogy megcsodálják a művészeti és kulturális kincseit, hanem azért is, hogy megkóstolják a helyi konyha specialitásait.

1992-ig az Európai Unió már több terméknevet oltalom alá helyezett abból a megfontolásból, hogy segítsen jobban megőrizni a kulturális örökséget, és gondoskodjon arról, hogy a gazdálkodók és termelők EU-szerte méltányosabb jövedelemhez jussanak. A minőségi címkét elnyerő európai termékek mind olyan egyedi tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek a termesztési vagy az előállítási régió sajátosságait tükrözik, és legfőképp kiváló minőségűek.

Mik azok a földrajzi árujelzők?

Számos európai élelmiszert védenek a földrajzi eredetükre és az egyedi gyártási technológiájukra utaló uniós minőségjelzések.

Ilyen földrajzi jellegű minőségtanúsító rendszer az oltalom alatt álló földrajzi jelzés (OFJ) és az oltalom alatt álló eredetmegjelölés (OEM). E két minőségbiztosítási rendszer védi azokat az élelmiszeripari termékeket, melyek egy adott régióból származnak, és amelyek előállítása egy konkrét hagyományos eljáráson alapul.

Az oltalom alatt álló eredetmegjelölés odaítélésének feltétele az, hogy a szóban forgó termék összetevői az adott földrajzi helyről származzanak, és a terméket teljes egészében ott állítsák elő. Ami az oltalom alatt álló földrajzi jelzést illeti, azok a termékek viselhetik azt, amelyek előállításának, feldolgozásának vagy elkészítésének legalább egyik részfolyamatára az adott régióban kerül sor.

A földrajzi árujelzők és a minőségrendszerek ismertetése