Skip to main content
Logotip Europske komisije
Agriculture and rural development

Kuharica „Senzacionalno!” sadržava recepte s proizvodima koji nose oznaku zemljopisnog podrijetla

Kuhanje s vrhunskim europskim proizvodima

U ovoj kuharici poznati europski kuhari predstavljaju recepte s jedinstvenim proizvodima koji nose oznaku zemljopisnog podrijetla iz njihove zemlje. Govore i o svojoj ljubavi i strasti prema tim proizvodima, s kojima su odrasli i koji su pridonijeli njihovu kulinarskom uspjehu. Proizvodi potječu iz njihovih lokalnih regija i primjer su obrtničkog umijeća i izvrsnosti. Svakako se moramo pobrinuti da ti proizvodi zadrže zaštićenu oznaku izvornosti. To je jedini način da se i u budućnosti očuva i zajamči njihova kvaliteta.

all-sensational-400_en.jpg

Europa ima izuzetno bogatu i raznoliku kulinarsku povijest i baštinu. Naravno, to nije samo zbog njezine veličine, nego i zbog tradicija koje se prenose s generacije na generaciju. Europa ima i iznimno raznolike krajolike: od zaleđene laponske visoravni u Finskoj do pustinjskih područja u Murciji te od alpskih vrhova do Irskog mora. Svi ti različiti krajolici imaju i raznoliku kulinarsku kulturu. Ljudi iz cijelog svijeta dolaze u Europu ne samo kako bi uživali u umjetničkom i kulturnom blagu, nego i kako bi kušali lokalnu kuhinju.

Europska unija još je prije 1992. zaštitila nazive nekoliko proizvoda. Ta je odluka proizišla iz želje da se bolje očuva kulinarska baština te da se poljoprivrednicima i proizvođačima omoguće pravednija primanja. Svi europski proizvodi kojima je dodijeljena oznaka kvalitete imaju jedinstvene značajke. Oni su tipični za regiju u kojoj se uzgajaju ili pripremaju te su, u prvom redu, izvrsne kvalitete.

Što su oznake zemljopisnog podrijetla?

EU-ovim sustavom oznaka zemljopisnog podrijetla štiti se autentičnost proizvoda te posebna znanja i vještine i agro-ekološki čimbenici koji su preduvjet za njihovu proizvodnju.

U tom sustavu oznaka razlikujemo zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla (ZOZP) i zaštićenu oznaku izvornosti (ZOI). Tim oznakama štite se nazivi proizvoda koji se proizvode posebnim tradicionalnim postupkom na određenom zemljopisnom području.

Za oznaku ZOI sirovine moraju biti iz određenog područja podrijetla te se na tom području moraju odvijati i sve faze proizvodnje. Za oznaku ZOZP barem se jedna faza proizvodnje, prerade ili pripreme mora odvijati na tom području.

Objašnjenje oznaka zemljopisnog podrijetla i sustava kvalitete