Skip to main content
Agriculture and rural development

Kogebog for geografiske betegnelser "Sensationelt!"

Madlavning med fantastiske europæiske produkter

I denne bog giver kendte europæiske kokke forslag til, hvordan unikke produkter med geografiske betegnelser fra deres hjemland kan anvendes i en ret. De deler også deres kærlighed til de produkter, de voksede op med, og som har gjort dem så populære – produkterne fra deres lokale regioner, der står for håndværk og ekspertise. Vi skal absolut sørge for, at fabrikanterne af disse produkter fortsat nyder godt deres beskyttede oprindelsesbetegnelse. Det er den eneste måde, vi kan bevare og garantere deres kvalitet på, både nu og i fremtiden.

all-sensational-400_en.jpg

Europa har en utrolig rig og mangfoldig kulinarisk historie og arv. Årsagen til dette er naturligvis ikke bare fordi Europa er et så stort kontinent. Det er også takket være de traditioner, der fortælles videre fra generation til generation. Europa har også en hidtil uset geografisk mangfoldighed; fra fjeldene i det finske Lapland til ørkenområderne i Murcia og fra det alpine højland til det irske hav. Alle disse forskellige terroirs giver anledning til en stor og mangfoldig kulinarisk kultur. Folk fra hele verden rejser til Europa, ikke kun for at beundre dets mange kunstneriske og kulturelle skatte, men også for at nyde det lokale køkken.

I 1992 havde EU allerede besluttet at beskytte adskillige produktnavne. Denne beslutning stammede fra ønsket om bedre at kunne bevare kulinarisk arv og tilbyde landmænd og producenter en mere retfærdig indkomst. Europæiske produkter, der tildeles et kvalitetsmærke, har altid unikke egenskaber. Produkterne er typiske for den region, hvor de dyrkes eller tilberedes, og fremfor alt er de af en fremragende kvalitet.

Hvad er geografiske betegnelser?

EU's ordninger for geografiske betegnelser er en beskyttelse af specifik knowhow og autenticitet og særlige landbrugs- og miljørelaterede forhold.

Geografiske betegnelser omfatter beskyttede geografiske betegnelser (BGB) og beskyttede oprindelsesbetegnelser (BOB). Disse ordninger beskytter navnet på et produkt, som kommer fra en bestemt region og er fremstillet efter særlige, traditionelle processer.

Ved produkter med en beskyttet oprindelsesbetegnelse (BOB) skal råvarerne stamme fra oprindelsesregionen, hvor også alle stadierne i produktionen skal finde sted. Ved produkter med en beskyttet geografisk betegnelse (BGB) skal mindst ét af stadierne i produktionen, forarbejdningen eller tilberedningen finde sted i regionen.

Geografiske betegnelser og kvalitetsordninger kort fortalt