Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Levende planten en bloemen

Overzicht

Onder levende planten en bloemen verstaan we bomen, heesters, struiken en andere levende producten van kwekerijen en bloemisten voor sier- en ander gebruik.

Er worden in de EU steeds meer bloemen en sierplanten gekweekt, waardoor de bloemenproductie per hectare hier tot de hoogste ter wereld behoort. In totaal is de EU goed voor zo’n 10% van het totale areaal en 44% van de productie aan bloemen en potplanten wereldwijd.

De EU is een netto-exporteur van potplanten, coniferen en meerjarige winterharde planten, bollen en stengelknollen, en een netto-importeur van snijbloemen en snijgroen. Bovendien heeft de EU een netto-handelsoverschot voor levende planten en bloemen.

13 AUGUSTUS 2019
Flowers and ornamental plants statistics
English
(138.73 KB - PDF)
Downloaden

Rechtsgrondslagen

De regelingen voor levende planten en bloemen gelden voor alle producten die onder hoofdstuk 6 van de gecombineerde nomenclatuur vallen. De hele sector is geregeld bij de gemeenschappelijke marktordening voor landbouwproducten, zoals vastgelegd in Verordening (EU) nr. 1308/2013. De Europese Commissie ziet toe op de productie, afzet en handel in de sector.

Op grond van de gemeenschappelijke marktordening voor landbouwproducten mag de Commissie:

  • het aanbod in het licht van de marktvraag bijsturen door middel van maatregelen om de kwaliteit, productie, verwerking en afzet te verbeteren, de ontwikkeling van de prijzen gemakkelijker te volgen en prognoses voor de korte en lange termijn op te stellen op basis van de productiemiddelen;
  • voor bepaalde producten invoervergunningen eisen om de markt te beheren;
  • jaarlijks (vóór het verkoopseizoen) een of meer minimumprijzen voor de uitvoer naar landen buiten de EU vaststellen voor bollen, knollen en wortelstokken, in rusttoestand (producten onder GN-code 0601 10). Die producten mogen dan alleen worden geëxporteerd voor een prijs gelijk aan of hoger dan het vastgestelde minimum.

Meer informatie

Gecombineerde nomenclatuur

Comités

Om te zorgen dat de EU-landen toe kunnen zien op de uitvoeringshandelingen die de Commissie vaststelt, bestaan er diverse comités, samengesteld uit vertegenwoordigers van de nationale overheden en voorgezeten door een vertegenwoordiger van de Commissie.

Het comité voor de gemeenschappelijke ordening van de landbouwmarkten vergadert regelmatig over zaken zoals de ontwikkeling van de marktprijzen en de productie en handel in levende planten en bloemen in de EU en daarbuiten.