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MARKET TRANSPARENCY – QUESTIONS AND 

ANSWERS 

IN RELATION TO AMENDING REGULATION (EU) 2022/791 – 
CEREALS, OILSEEDS, OILSEED MEALS AND OILS, CERTIFIED 

SEEDS - AND TO CERTAIN HORIZONTAL ISSUES 

 

 

This updated questions and answers note can be divided into two broad 
areas: 

 

(1) horizontal issues (pertaining to Regulation (EU) 2017/1185 as well as to 

its amending Regulation (EU) 2019/1746 and amending Regulation (EU) 

2022/791);  

(2) Methodological issues (implementation of Regulation (EU) 2022/791). 

  

(1) horizontal issues (pertaining to Regulation (EU) 2017/1185 as well as 

to its amending Regulation (EU) 2019/1746 and amending Regulation (EU) 

2022/791) 

 

What if operators refuse to provide data? Are operators only required to 

provide data on a voluntary basis?  

The Regulation clearly establishes an obligation on operators to provide the 

data requested from them by Member States. Article 7 (3) states: "Member 

States shall take the necessary measures to ensure that the economic 

operators concerned provide them with the information required within the 

appropriate time limits. Economic operators shall provide Member States 
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with the information necessary to comply with the information 

requirements laid down in this Regulation". Note that the same point 

clarifies that Member States have a responsibility to ensure that operators 

provide the data that is required of them. The Regulation applies directly 

and does not need to be incorporated into national law, and so this 

obligation exists from the time the Regulation and its amendments entered 

into force. 

 

Is there a need to transpose the amending Regulation into Member State 

law? What legal steps should the Member States take following the 
Regulation (EU) 2022/791 amendments?  

EU Regulations are binding in their entirety and are directly applicable in 

EU Member States (see https://europa.eu/!qdXCry). As such, Regulations 

do not need to be incorporated into national law, and no further legal 

action is needed on the part of Member States. Still, Member States may 

want to create a national law (if e.g., MSs want to introduce penalties on 

operators for non-compliance, which are not established in the Regulation). 

Note that the Regulation applies to Member States (and to operators) 

regardless of whether Member States introduce related national laws. The 
Regulation has precedence over such national laws.  

 

(2) Methodological issues (Implementing Regulation (EU) 2022/791) 

 

Why are data on grain stocks and certified seed needed?  

These reporting requirements were introduced in response to Russia's 

aggression against Ukraine, and its resulting major disruption to 

agricultural markets. It is important to understand what are the EU's stock 

availabilities in this context, not least to have an informed market policy 

response. With the continuation of the war in Ukraine, with warnings of a 

possible economic downturn further affecting EU consumers’ food 

purchasing power next year (2023), and with uncertainties around 

production (prospects of continuing high fertilisers prices, possibility of a 

second year in a row of large-scale weather impacts on EU production), the 

need for data on stocks to prepare policy responses remains pressing, now 
and in case of future crises. 

https://europa.eu/!qdXCry
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What is it meant by 'relevant producers, wholesalers and operators' in 

the Regulation?  

This means all such entities. The Regulation seeks to obtain ”up-to-date 

information on levels of stocks of cereals, oilseeds and rice, including 

production and levels of stocks of certified seeds” (Recital 4), so to have a 

complete, accurate, and timely understanding of the level of stocks in each 

Member State (see also Art. 7). This requires that all stocks are identified. 

However, Member States may want to approach this process of 

identification with a principle of proportionality in mind: for example, an 

accurate survey of the largest operators, and an expert-based estimate of 

stocks held by SMEs or at farm level (e.g. in consultation with sector 
association experts). 

 

Beyond conducting surveys, can Member States use extrapolation or 

multiplying by a factor as a method to determine monthly stock levels? 
What about using expert judgement?  

Article 7 (1) reads: "Member States shall take the necessary steps to ensure 

that information notified is relevant to the market concerned, accurate and 

complete". In terms of accuracy, different methods offer different levels of 

assurance. Survey methods can be highly accurate (e.g., monthly surveys), 

but they can also be more resource-intensive than other methods. Keeping 

in mind a principle of proportionality, the Commission suggests that 

Member States use surveys to capture the bulk of the stocks in the market, 

including by targeting these surveys to the largest operators. For the 

remaining stock levels, for example those held by SMEs in the supply chain 

or by smaller farms, the Commission suggests that Member States use 

expert judgement, for example drawing on the knowledge of industry 

associations, to establish a credible estimate. These two methods taken 

together should be implemented in such a way as to be able to provide 

accurate estimates of the relevant stocks of the product. For example, this 

means it would not generally be appropriate to survey a small part of the 

market and to use expert judgement to cover the vast majority of the 

market. Extrapolation is not a good method from an accuracy perspective 

unless it can be demonstrated with a high degree of confidence that the 

base from which the extrapolation is made is statistically equivalent to the 
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proportion of the data that the extrapolation is meant to cover - however, 

to be able to make such a qualitative assessment credibly there must be a 

good level of understanding of the market, which will then fall back on the 

need described above for expert judgement for data that is not covered by 

a survey. The Commission does not recommend the use of extrapolation or 

simple factor multiplication to determine the levels of missing data. Note 

also the Eurostat requirements for data collection on stocks, which may 

help as a starting point for implementing the requirements of Regulation 

(EU) 2022/791. 

 

Should Member States notify stocks for food or for feed? What about for 

other uses?   

The full quantities of the stocks of the relevant products should be 

included, regardless of their intended use. If, in addition to the regular 

stock notifications, your Member State would also wish to notify stocks by 

use to the Commission, this possibility is foreseen under Art. 8 of 
Regulation (EU) 2017/1185 (‘Additional information’). 

 

Can Member States exclude stocks meant for processing? Can these 

stocks already be considered as 'used' as they are intended for 
processing?  

The Regulation text makes clear that the stocks held by “relevant 

producers, wholesalers and operators” should be communicated, 

regardless of intended destination use – as such, also stocks ultimately 
meant for processing should be included in the data reporting. 

 

How should stocks kept in farms be included? What about stocks kept by 
SME operators in the food supply chain?  

It is acceptable as a methodology to use different methods to establish the 

level of stocks - or other data- for different-sized operators (proportionality  

in the analysis). For example, a Member State may survey all the largest 

operators, knowing that they keep the majority of the stocks in their 

market, and use estimates (e.g. based on discussions with sector 

representatives) to establish the remaining stocks levels for smaller 

operators. The methods together should provide an accurate 

https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en/aact_esms.htm
https://ec.europa.eu/eurostat/cache/metadata/en/aact_esms.htm
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representation of the situation. These choices should be explained in the 

Art. 9 methodological forms. 

 

There is no production of a product that is compulsory to notify in my 

Member State. How can this be addressed?  

Note that regardless of whether a Member State produces a certain 

product, it can still hold stocks of that product (obtained through imports). 

If the Member State authority determines that the Member State does not 

have stocks of a certain product, as imports are negligible on top of not 

producing it for example, it can fill in zero or leave the field empty in the 

relevant Commission reporting system form.  

 

How should imports be addressed? For example, goods may still be on a 

ship still at sea. Should such 'stocks' be counted?  

In relation to imports, only those products that are within the Member 

State market at the time of the communication should be considered 

within the terms of the Regulation (i.e., goods that have cleared customs 

and entered the market).  

 

Will the Commission publish the Member States' stocks and seed data?
  

Data publication is still something under consideration – the Commission 

needs to assess whether the data is reliable enough for publication, and 

whether it should be aggregated. The Commission will discuss these issues 

with the Member States in the Common Market Organisation Committee, 

as more data become available. 

 

In my Member State, seed stocks are kept in bags with a certain number 

of individual units of seed (i.e., stocks are not immediately available in 
weight). How can I report these data?   

For Member States facing this issue there the Commission will adapt the 

specific Member State's Commission reporting system form to allow 

reporting in bags of certain quantities of seed (and has asked Member 
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States to provide a conversion factor to weight.; conversion to weight is 

necessary to be able to use the data in practice.  

 

In my Member State, complete data on the requirements for certified 

seed under 1d.(a) and (b) are available well before the deadline in the 

Regulation. Can my Member State complete the relevant form(s) before 

the deadline?  

Yes, and this would be particularly useful in the food security context of the 

Regulation (EU) 2022/791 amendment. NB in the Regulation the deadline is 

‘by …’. The Commission reporting system will be open well in advance of 

the deadline should you wish to send your information earlier. 

 

For the 'quantities of harvested seed for certification' (1d. (b)) - do 

Member States have to report exactly the harvested seed for 

certification?  

No. Just the quantities of seed actually certified is acceptable. 

 

For the 'area accepted for certification' requirement (1d. (a)) - do Member 

States have to report the actual 'area harvested in that year'?  

No. Just the area accepted for certification is acceptable (does not have to 

be the actual area harvested).  

 

In relation with grain stocks, there is a marginal part of the market that is 

direct sales in my Member States - can we exclude this part of the market 

from the monthly stocks notifications?  

If a part of a Member State market is so small that its exclusion is not likely 

to significantly affect overall monthly stock level notifications, then the 

Member State can safely not count that part of the market. This should be 

explained and justified in the relevant Art. 9 methodological form. The 

Commission will judge whether the exclusion of part of the market is 

justified on a case-by-case basis, on the grounds of the information 
provided and of statistics available to the Commission. 
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Do Member States need to provide the detailed information for monthly 

rice stocks as presented in the European Commission reporting system 

ISAMM form (406)? This level of disaggregation is very difficult to obtain.

  

Member States can report the totals and not the detail per CN code. 

Member States can just fill out the totals numbers in the form.  

 

In relation with grain stocks and data on certified seed, which types of 

products should be reported? The Regulation only speaks in general 

terms ('common wheat', etc.). Can the Commission produce a 'technical 

fiche' explaining the type of product to report?  

The amending Regulation (EU) 2022/791 asks for the monthly level of 

stocks of rice, certain cereals, oilseeds, oilseed meals and oils, without 

specifying further distinctions in terms of (sub)varieties, quality levels, etc. 

As such, all relevant varieties and qualities should be reported as an 

aggregate (without distinction). For example, 'common wheat' stocks can 

be understood to mean all stocks of common wheat (high-quality wheat, 

medium quality, feed quality, etc.). 

For cereals, the Commission and Member States agreed that reporting of 

stocks of common wheat, durum wheat, barley and maize should be 

mandatory while reporting stocks of oats, rye, triticale, sorghum and other 

cereals can be done on a voluntary basis. 


