Scopurile ecocondiționalității
Prin intermediul ecocondiționalității, agricultorii sunt încurajați să respecte standardele ridicate ale UE în materie de sănătate și bunăstare a oamenilor, plantelor și animalelor. Ecocondiționalitatea joacă un rol important în creșterea sustenabilității agriculturii europene.
Explicații privind ecocondiționalitatea
Pentru a beneficia de sprijin pentru venit din partea UE, agricultorii trebuie să respecte un set de norme de bază. Corelarea respectării normelor cu acordarea sprijinului pentru venit poartă numele de ecocondiționalitate.
Normele pe care agricultorii trebuie să le respecte includ:
- cerințe de reglementare în materie de gestionare, care li se aplică tuturor agricultorilor, indiferent dacă primesc sau nu sprijin în cadrul politicii agricole comune (PAC)
- bunele condiții agricole și de mediu, care li se aplică numai agricultorilor care primesc sprijin în cadrul PAC
Agricultorii care încalcă legislația UE legată de protecția mediului, sănătatea publică și a animalelor, bunăstarea animalelor sau gestionarea terenurilor se vor confrunta cu reducerea sprijinului din partea UE și posibil și cu alte sancțiuni.
Cerințe în materie de gestionare
Toți agricultorii, indiferent dacă beneficiază sau nu de sprijin în cadrul PAC, trebuie să respecte cerințele de reglementare în materie de gestionare (CRMG).
CRMG includ norme UE privind sănătatea publică, sănătatea animalelor și a plantelor, bunăstarea animalelor și mediul.
Sănătatea publică, sănătatea animalelor și sănătatea plantelor
- Legislația alimentară generală (Regulamentul UE nr. 178/2002)
- Directiva privind utilizarea hormonilor (Directiva 96/22/CE a Consiliului)
- Normele privind identificarea și înregistrarea porcinelor, bovinelor, ovinelor și caprinelor (Regulamentul (UE) nr. 1760/2000, Directiva 2008/71/CE a Consiliului, Regulamentul (UE) nr. 21/2004)
- Regulamentul privind prevenirea, controlul și eradicarea encefalopatiilor spongiforme transmisibile (Regulamentul (UE) nr. 999/2001)
- Regulamentul privind produsele de protecție a plantelor (Regulamentul (UE) nr. 1107/2009)
Bunăstarea animalelor
- Directivele privind protecția vițeilor, a porcilor și a animalelor de fermă (Directiva 2008/119/CE a Consiliului, Directiva 2008/120/CE a Consiliului, Directiva 98/58/CE a Consiliului)
Mediu
- Directiva privind utilizarea nitraților (Directiva 91/676/CEE a Consiliului)
- Directiva privind conservarea păsărilor sălbatice (Directiva 2009/147/CE)
- Directiva privind conservarea habitatelor naturale și a speciilor de faună și floră sălbatică (Directiva 92/43/CEE a Consiliului )
Bune condiții agricole și de mediu
Pe lângă cerințele de reglementare în materie de gestionare, agricultorii care primesc sprijin din partea PAC trebuie să respecte standardele UE privind bunele condiții agricole și de mediu.
Aceste standarde sunt concepute pentru:
- prevenirea eroziunii solului prin definirea unor practici minime de acoperire a solului și de gestionare a terenurilor
- menținerea materiei organice din sol și a structurii solului
- menținerea de pajiști permanente
- protejarea biodiversității și menținerea elementelor de peisaj, de exemplu, prin interzicerea tăierii gardurilor vii și a arborilor în perioada de reproducere și creștere a păsărilor;
- protejarea și gestionarea apei prin crearea de zone tampon de-a lungul cursurilor de apă, autorizarea apei pentru irigații și protecția apelor subterane împotriva poluării
Sancțiunile pentru nerespectarea normelor
În cadrul sistemului de ecocondiționalitate, agricultorii care nu respectă normele UE se pot confrunta cu reducerea următoarelor forme de sprijin.
- Plăți directe (decuplate sau cuplate).
- Majoritatea plăților pentru dezvoltare rurală: plățile pe zone, inclusiv măsurile de agromediu, plățile pentru zonele care se confruntă cu constrângeri naturale, măsurile NATURA 2000, măsurile de împădurire, plățile în favoarea mediului forestier și măsurile vizând agrosilvicultura și agricultura ecologică
- Plățile în sectorul vitivinicol: restructurarea și reconversia plantațiilor viticole și recoltarea înainte de coacere
Informații pe aceeași temă
Noua PAC: 2023-2027
În iunie 2021, după ample negocieri între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană, s-a ajuns la un acord privind reforma politicii agricole comune (PAC). Acest acord a fost adoptat oficial la 2 decembrie 2021, iar noua PAC va începe la 1 ianuarie 2023.
În cadrul noii PAC, vor fi aduse modificări sistemelor actuale de condiționalitate și de înverzire, care vor reflecta ambiții ecologice mai mari și vor contribui la îndeplinirea obiectivelor Pactului verde european. Vor fi introduse programe ecologice care vor oferi stimulente mai puternice pentru practicile agricole favorabile climei și mediului. Până în 2023, continuă să se aplice măsurile actuale, în conformitate cu dispozițiile regulamentului de tranziție privind PAC.
Norme
Ecocondiționalitatea este reglementată de:
- normele privind finanțarea, gestionarea și monitorizarea politicii agricole comune (Regulamentul (UE) nr. 1306/2013, Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 809/2014, Regulamentul delegat (UE) nr. 640/2014).