Skip to main content
Agriculture and rural development

Despre schema de sprijin cuplat facultativ (SCF)

În cadrul politicii agricole comune, legătura dintre primirea plăților de sprijin pentru venit și producția anumitor produse a fost eliminată treptat („decuplare”). Scopul este de a se evita supraproducția anumitor produse și de a garanta că agricultorii răspund la cererea reală de pe piață.

Cu toate acestea, în anumite situații, pot fi necesare ajutoare specifice pentru un anumit sector sau subsector agricol, dacă acesta se confruntă cu dificultăți. Schema de sprijin cuplat facultativ urmărește să prevină agravarea dificultăților, care ar putea determina abandonarea producției și ar putea afecta alte părți ale lanțului de aprovizionare sau piețele asociate.

Prin urmare, țările UE pot menține o legătură (cuplare) între plățile de sprijin pentru venit (cu o valoare limitată) și anumite sectoare sau produse. Trebuie respectate însă anumite condiții și câteva limite stricte, pentru a atenua riscul de denaturare a pieței.

Noua PAC: 2023-2027

În iunie 2021, după ample negocieri între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană, s-a ajuns la un acord privind reforma politicii agricole comune (PAC). Noua PAC va începe să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

În cadrul noii PAC, sistemul actual de sprijin pentru venit va fi modificat. Se vor lua măsuri pentru a se asigura o distribuție mai echitabilă a sprijinului financiar în rândul fermierilor și al lucrătorilor din întreaga UE. Până în 2023 continuă să se aplice măsurile actuale de sprijin pentru venit, în conformitate cu dispozițiile regulamentului de tranziție privind PAC.

Sprijinul cuplat facultativ în practică

Sprijinul cuplat facultativ este un sistem de limitare a producției, conceput pentru a restrânge denaturarea concurenței pe piață.

Sectoarele potențial eligibile sunt: cerealele, oleaginoasele, culturile proteice, leguminoasele pentru boabe, inul, cânepa, orezul, fructele cu coajă lemnoasă, cartoful pentru feculă, laptele și produsele lactate, semințele, carnea de oaie și de capră, carnea de vită și mânzat, uleiul de măsline, viermii de mătase, furajele uscate, hameiul, sfecla de zahăr, trestia de zahăr și cicoarea, fructele și legumele și speciile forestiere cu ciclu scurt de producție.

În ceea ce privește cuantumul alocat sprijinului cuplat facultativ, țările UE respectă o serie de orientări:

  • pot utiliza până la 8 % din bugetul total dedicat sprijinului pentru venit
  • dacă sunt îndeplinite anumite condiții, pot ridica plafonul până la 13 %
  • procentul poate depăși 13 % dacă se obține aprobarea Comisiei Europene, iar sprijinul îndeplinește anumite criterii foarte stricte
  • plafonul poate fi majorat cu încă 2 % pentru a sprijini producția de culturi proteice.

Țările UE își pot revizui deciziile privind sprijinul cuplat facultativ până la data de 1 august a oricărui an, cu efect din anul următor.

Toate țările UE, cu excepția Germaniei, au decis să aplice schema în perioada 2015-2020.

Sumele acordate și gama de sectoare vizate variază foarte mult de la o țară la alta.

Documents

25 MAI 2022
Voluntary coupled support all sectors supported – Member States’ support decisions applicable for claim year 2022
English
(1.45 MB - PDF)
Descărcați

8 SEPTEMBRIE 2021
Voluntary coupled support: all sectors supported – Member States’ support decisions applicable form claim year 2021
English
(1.71 MB - PDF)
Descărcați

16 IULIE 2020
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States for claim year 2020
English
(1.58 MB - PDF)
Descărcați

16 SEPTEMBRIE 2019
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States by 1 August 2018
English
(516.5 KB - PDF)
Descărcați

27 SEPTEMBRIE 2018
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States by 1 August 2016
English
(1.26 MB - PDF)
Descărcați

27 SEPTEMBRIE 2018
Voluntary coupled support: sectors mostly supported - notification of decisions taken by Member States by 1 August 2014
English
(1.04 MB - PDF)
Descărcați

27 SEPTEMBRIE 2018
Voluntary coupled support: other sectors supported - notification of decisions taken by Member States by 1 August 2014
English
(404.9 KB - PDF)
Descărcați