Skip to main content
Agriculture and rural development

A termeléstől függő önkéntes támogatásról röviden

A közös agrárpolitika utóbbi évtizedeiben a jövedelemtámogatás mértéke és az egyes termékek előállítása közötti kapcsolat fokozatosan megszűnt (függetlenítettük a támogatásokat a termeléstől). Ez azt a célt szolgálja, hogy elkerüljük a túltermelést, és hogy a mezőgazdasági termelők a piaci kereslethez igazítsák tevékenységüket.

Néha szükség lehet azonban egy nehéz helyzetbe került mezőgazdasági ágazat vagy alágazat célzott támogatására. A termeléstől függő önkéntes támogatási rendszer ezt a célt szolgálja. Egy-egy agrárszektor válságos helyzete ugyanis a termelés beszüntetéséhez vezethet, és hatással lehet az ellátási lánc más részeire vagy a kapcsolódó piacokra.

Ezért az uniós országok bizonyos ágazatok vagy termékek esetében továbbra is nyújthatnak korlátozott összegű, termeléstől függő jövedelemtámogatást. Ez különböző feltételekhez és szigorú határértékekhez van kötve annak érdekében, hogy az intézkedés ne járjon a piac torzulásával.

Új KAP: 2023-27

Az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság hosszas tárgyalásokat követően 2021 júniusában megállapodásra jutott a közös agrárpolitika (KAP) reformjáról. Az új KAP 2023. január 1-jén veszi kezdetét.

Az új KAP keretében módosítani fogják a meglévő jövedelemtámogatási rendszert, és intézkedéseket hoznak majd annak érdekében, hogy Unió-szerte méltányosabban osszák el a mezőgazdasági termelők és a munkavállalók részére járó pénzügyi támogatást. 2023-ig folytatódnak a jelenlegi jövedelemtámogatási intézkedések a KAP átmeneti szabályairól szóló rendelet rendelkezéseivel összhangban.

A termeléstől függő önkéntes támogatás a gyakorlatban

A termeléstől függő önkéntes támogatás termeléskorlátozó rendszerként ismert, amely nem torzíthatja számottevően a piacot.

A potenciálisan támogatható ágazatok a következők: gabonafélék, olajos magvak, fehérjenövények, nagymagvú hüvelyesek, len, kender, rizs, diófélék, keményítőburgonya, tej és tejtermékek, magvak, juh- és kecskehús, marha- és borjúhús, olívaolaj, selyemhernyó, szárított takarmány, komló, cukorrépa, cukornád és cikória, gyümölcs és zöldség, valamint rövid vágásfordulójú, fás szárú energetikai ültetvény.

A termeléstől függő önkéntes támogatás finanszírozására az uniós országok számos iránymutatást követnek:

  • a teljes jövedelemtámogatási költségvetés legfeljebb 8%-át használhatják fel;
  • amennyiben bizonyos előre meghatározott feltételek teljesülnek, ezt 13%-ra emelhetik;
  • 13%-nál magasabbra is emelhetik, ha az Európai Bizottság azt jóváhagyja, és a támogatás megfelel az alkalmazandó nagyon szigorú kritériumoknak;
  • ez a százalékarány további 2%-kal növelhető különösen a fehérjenövények termesztésének támogatása érdekében.

Az uniós tagállamok a termeléstől függő önkéntes támogatásra vonatkozó döntéseiket bármely év augusztus 1-jéig felülvizsgálhatják a következő évtől kezdődő hatállyal.

Németország kivételével valamennyi uniós ország úgy döntött, hogy a rendszert 2015 és 2020 között alkalmazza.

A finanszírozás összege és a lefedett ágazatok köre jelentős eltéréseket mutat az egyes uniós országok között.

Documents

25 MÁJUS 2022
Voluntary coupled support all sectors supported – Member States’ support decisions applicable for claim year 2022
English
(1.45 MB - PDF)
Letöltés

8 SZEPTEMBER 2021
Voluntary coupled support: all sectors supported – Member States’ support decisions applicable form claim year 2021
English
(1.71 MB - PDF)
Letöltés

16 JÚLIUS 2020
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States for claim year 2020
English
(1.58 MB - PDF)
Letöltés

16 SZEPTEMBER 2019
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States by 1 August 2018
English
(516.5 KB - PDF)
Letöltés

27 SZEPTEMBER 2018
Voluntary coupled support: all sectors supported - notification of revised decisions taken by Member States by 1 August 2016
English
(1.26 MB - PDF)
Letöltés

27 SZEPTEMBER 2018
Voluntary coupled support: sectors mostly supported - notification of decisions taken by Member States by 1 August 2014
English
(1.04 MB - PDF)
Letöltés

27 SZEPTEMBER 2018
Voluntary coupled support: other sectors supported - notification of decisions taken by Member States by 1 August 2014
English
(404.9 KB - PDF)
Letöltés