Skip to main content
Agriculture and rural development

Sprijinul UE pentru fermele mici

Peste trei sferturi din fermele din Uniunea Europeană sunt mici (sub 10 hectare), multe dintre ele având chiar mai puțin de cinci hectare. Dimensiunea redusă sporește adeseori povara administrativă legată de solicitarea sprijinului pentru venit.

Țările UE pot aplica schema pentru micii fermieri (SMF), un sistem simplificat de sprijin pentru venit care le acordă o plată unică agricultorilor interesați să participe. Aceasta înlocuiește toate celelalte forme de plată a sprijinului pentru venit. Nivelul maxim al acestei plăți este stabilit la nivel național, dar nu poate depăși 1 250 EUR.

Schema pentru micii fermieri îi scutește pe participanți de obligațiile de înverzire, iar sancțiunile în materie de ecocondiționalitate nu se aplică în cazul plății sprijinului pentru venit care le este destinat. Solicitați mai multe informații de la Ministerul Agriculturii din țara dumneavoastră.

Noua PAC: 2023-2027

În iunie 2021, după ample negocieri între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană, s-a ajuns la un acord privind reforma politicii agricole comune (PAC). Noua PAC va începe să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

În cadrul noii PAC, sistemul actual de sprijin pentru venit va fi modificat. Se vor lua măsuri pentru a se asigura o distribuție mai echitabilă a sprijinului financiar în rândul fermierilor și al lucrătorilor din întreaga UE. Până în 2023 continuă să se aplice măsurile actuale de sprijin pentru venit, în conformitate cu dispozițiile regulamentului de tranziție privind PAC.

Documents

Small farmers scheme
English
(387.55 KB - PDF)
Descărcați