Skip to main content
Agriculture and rural development

Mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszer

Uniós támogatás mezőgazdasági kistermelőknek

Az Európai Unióban a mezőgazdasági üzemek több mint háromnegyede mezőgazdasági kisüzem (vagyis 10 hektárnál kisebb), és sok agrártermelő öt hektárnál is kisebb területen gazdálkodik. Kis méretük miatt e gazdaságok számára nagyobb adminisztratív terhet jelent jövedelemtámogatást igényelni.

E terhek enyhítésére az uniós országok alkalmazhatják a mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszert. Ez a jövedelemtámogatás egy egyszerűbb formája, amelynek keretében egyszeri kifizetést kapnak azok a mezőgazdasági termelők, akik élni kívánnak ezzel a lehetőséggel. Ez a jövedelemtámogatás minden egyéb formáját helyettesíti. Az egyes országok maguk döntenek a kifizetés maximális szintjéről, de az nem haladhatja meg az 1250 eurót.

A mezőgazdasági kistermelői támogatási rendszer mentesíti az abban részt vevő gazdálkodókat a zöldítési kötelezettségek alól, és a kölcsönös megfeleltetés be nem tartása esetén nem esnek el a jövedelemtámogatástól. Ha szeretne bővebben tájékozódni, kérjük, forduljon hazája földművelésügyi minisztériumához vagy más illetékes szervéhez.

Új KAP: 2023-27

Az Európai Parlament, az Európai Unió Tanácsa és az Európai Bizottság hosszas tárgyalásokat követően 2021 júniusában megállapodásra jutott a közös agrárpolitika (KAP) reformjáról. Az új KAP 2023. január 1-jén veszi kezdetét.

Az új KAP keretében módosítani fogják a meglévő jövedelemtámogatási rendszert, és intézkedéseket hoznak majd annak érdekében, hogy Unió-szerte méltányosabban osszák el a mezőgazdasági termelőknek és a munkavállalóknak járó pénzügyi támogatásokat. A közös agrárpolitika átmeneti szabályairól szóló rendelet rendelkezéseinek értelmében 2023-ig folytatódnak a jelenlegi jövedelemtámogatási intézkedések.

Documents

27 SZEPTEMBER 2018
Small farmers scheme
English
(387.55 KB - PDF)
Letöltés