Skip to main content
Agriculture and rural development

Explicații privind plata redistributivă

Majoritatea fermelor din Uniunea Europeană au mai puțin de 28 de hectare, iar dimensiunea lor redusă nu le permite să beneficieze de economiile de scară. Pentru a contracara această situație, țările UE pot alege să îi sprijine pe micii agricultori cu ajutorul plăților redistributive.

În acest sens, țările UE pot aloca plăților redistributive maximum 30 % din bugetul național destinat sprijinului pentru venit. Această plată vizează primele hectare din cadrul unei ferme, ceea ce înseamnă că toate hectarele aflate sub un anumit plafon primesc sprijin suplimentar. Plafonul este definit de către țara UE în cauză. Acest lucru îi ajută pe micii agricultori, deoarece mai multe hectare din cadrul fermelor lor vor beneficia de plăți mai ridicate.

Numărul de hectare pentru care se poate aloca această plată este limitat la un plafon stabilit de autoritățile naționale (30 de hectare sau dimensiunea medie a fermelor din țară, dacă aceasta din urmă este mai mare de 30 de hectare). Suma pe hectar este stabilită de fiecare țară din UE, dar nu poate depăși 65 % din plata medie pe hectar. Valoarea plății suplimentare pe hectar variază de la o țară la alta.

Noua PAC: 2023-2027

În iunie 2021, după ample negocieri între Parlamentul European, Consiliul UE și Comisia Europeană, s-a ajuns la un acord privind reforma politicii agricole comune (PAC). Noua PAC va începe să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

În cadrul noii PAC, sistemul actual de sprijin pentru venit va fi modificat. Se vor lua măsuri pentru a se asigura o distribuție mai echitabilă a sprijinului financiar în rândul fermierilor și al lucrătorilor din întreaga UE. Până în 2023 continuă să se aplice măsurile actuale de sprijin pentru venit, în conformitate cu dispozițiile regulamentului de tranziție privind PAC.

Documents

Redistributive payment
English
(344.78 KB - PDF)
Descărcați