Lijsten van begunstigden
Het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) ondersteunt bijna zeven miljoen begunstigden in de hele Europese Unie. In het begrotingsjaar 2022 (aanvraagjaar 2021) kregen meer dan 5,9 miljoen begunstigden steun in het kader van rechtstreekse steunregelingen, ongeveer 3,5 miljoen begunstigden steun in het kader van plattelandsontwikkelingsprogramma’s en zowat honderdtienduizend begunstigden steun in het kader van marktmaatregelen (omdat de meeste ontvangers van steun voor plattelandsontwikkeling ook inkomenssteun krijgen, tellen ze maar één keer mee voor het totale aantal begunstigden).
Iedereen die EU-financiering ontvangt in het kader van het GLB, wordt opgenomen in voor iedereen toegankelijke lijsten. Deze lijsten zijn bedoeld om de transparantie van en het vertrouwen in de financieringsmaatregelen van de EU te bevorderen. De regels zijn er evenwel op gericht het juiste evenwicht te vinden tussen de rechten van het publiek om te weten hoe gemeenschapsgeld wordt besteed en de rechten van personen op de bescherming van hun persoonsgegevens. Daarom is de reikwijdte van de gegevens beperkt en zijn ze slechts gedurende een bepaalde periode beschikbaar.
Begunstigden per EU-land
In het kader van de transparantieregels voor het GLB moeten de EU-landen gegevens van de begunstigden van GLB-betalingen bekendmaken. Voor het GLB 2023-2027 moet het volgende worden bekendgemaakt:
- de naam van de begunstigde; er worden echter uitzonderingen gemaakt voor de ontvangers van zeer kleine betalingen (gelijk aan of minder dan 1 250 euro voor alle EU-landen);
- voor juridische entiteiten die deel uitmaken van een groep, naam van de moederentiteit en btw-nummer;
- de gemeente waar de begunstigde zijn woonplaats heeft of is ingeschreven;
- de specifieke doelstelling van de verrichting1;
- start- en einddatum van de verrichting;
- een uitsplitsing van de betaalde bedragen per verrichting en per fonds, en het totaal van de bedragen die elke begunstigde in het begrotingsjaar heeft ontvangen;
- code, naam en doel van elke maatregel, elk interventietype of elke sector die/dat uit de fondsen wordt gefinancierd.
1 Onder “verrichting” wordt een maatregel, interventietype of sector verstaan.
Deze informatie wordt door de EU-landen zelf beschikbaar gesteld en wordt op één website gepubliceerd. Ze is beschikbaar vanaf 31 mei van het jaar nadat de betalingen zijn verricht. Deze informatie wordt voor het publiek beschikbaar gesteld gedurende twee jaar na de bekendmaking ervan.
De inhoud van deze websites valt uitsluitend onder de verantwoordelijkheid van de betrokken landen. De Europese Commissie staat dan ook niet in voor de juistheid en volledigheid van de verstrekte informatie en kan niet aansprakelijk gesteld worden voor het gebruik dat er eventueel van wordt gemaakt.
Sinds 1 februari 2020 is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie. Het Verenigd Koninkrijk moet gegevens over de begunstigden van de uit het Elfpo medegefinancierde betalingen gedurende twee jaar blijven bekendmaken tot de afsluiting van de desbetreffende plattelandsontwikkelingsprogramma’s. De verstrekking en juistheid van deze gegevens vallen onder de exclusieve verantwoordelijkheid van de autoriteiten van het Verenigd Koninkrijk.
Middelen voor voorlichtingsmaatregelen
De Europese Commissie publiceert jaarlijkse lijsten van middelen die worden toegekend aan projecten die tot doel hebben het publiek te informeren over het GLB.
- 3 SEPTEMBER 2024
- 18 AUGUSTUS 2023
- 8 AUGUSTUS 2022
- 20 JANUARI 2022
- 20 JANUARI 2022
- 19 AUGUSTUS 2020
- 19 DECEMBER 2019
- 19 DECEMBER 2019
- 19 DECEMBER 2019
- 19 DECEMBER 2019
Om de twee jaar presenteert de Europese Commissie het Europees Parlement en de Raad verslagen over de uitvoering van de subsidies.
Rechtsgrondslagen
Voor betalingen in het kader van het GLB 2023-2027:
EU-verordening 2021/2116 inzake de financiering, het beheer en de monitoring van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (artikelen 98 en 99)
EU-uitvoeringsverordening 2022/128 van de Commissie tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor EU-verordening 2021/2116 van het Europees Parlement en de Raad wat betreft betaalorganen en andere instanties, financieel beheer, goedkeuring van de rekeningen, controles, zekerheden en transparantie (artikelen 58-62, bijlage VIII en bijlage IX)
EU-verordening 2021/1060 houdende gemeenschappelijke bepalingen inzake het Europees Fonds voor regionale ontwikkeling, het Europees Sociaal Fonds Plus, het Cohesiefonds, het Fonds voor een rechtvaardige transitie en het Europees Fonds voor maritieme zaken, visserij en aquacultuur en de financiële regels voor die fondsen en voor het Fonds voor asiel, migratie en integratie, het Fonds voor interne veiligheid en het Instrument voor financiële steun voor grensbeheer en visumbeleid (artikel 49, lid 3)
Voor betalingen in het kader van het GLB 2014-2022:
EU-verordening 1306/2013 inzake de financiering, het beheer en de monitoring van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (artikelen 111-114)
EU-uitvoeringsverordening 908/2014 van de Commissie houdende uitvoeringsbepalingen voor EU-verordening 1306/2013 wat betreft betaalorganen en andere instanties, financieel beheer, goedkeuring van de rekeningen, voorschriften inzake controles, zekerheden en transparantie (artikelen 57-62)
Links
Overzicht van de beschikbare subsidies voor projecten en maatregelen ter informatie van het publiek over het gemeenschappelijk landbouwbeleid
Waarom inkomenssteun voor boeren zo belangrijk is, verschillende regelingen voor rechtstreekse betalingen.
The civil dialogue group on rural development supports the monitoring and evaluation of the implementation of rural development policy.
Regels en maatregelen om de afzet van landbouwproducten te regelen en te ondersteunen
Indicative figures on the distribution of income support provided to farmers from the European agricultural guarantee fund (EAGF).
Reports on the distribution of income support made to farmers from the European agricultural guarantee fund (EAGF).