Prezentare generală
Grupurile de dialog civil (GDC) sunt grupuri de experți ale Comisiei, specifice Direcției Generale Agricultură și Dezvoltare Rurală. Acestea oferă un cadru juridic și procedural unic pentru consultarea părților interesate neguvernamentale. Asistă Comisia Europeană în pregătirea inițiativelor de politică, oferind consiliere cu privire la domeniile lor tematice de competență atunci când este nevoie de expertiză specifică. În plus, aceste grupuri de dialog civil realizează un schimb de experiență și de bune practici, inclusiv diseminarea de informații în rândul membrilor lor, și le permit să monitorizeze evoluțiile în materie de politici în domeniul activităților lor.
Comisia a lansat o cerere de candidaturi pentru desemnarea noilor membri ai GDC pentru perioada 2023-2027. Termenul de depunere a cererilor, stabilit inițial la 29 noiembrie 2022, a fost prelungit până la 6 ianuarie 2023. Pe baza procedurii de depunere a cererilor și astfel cum se prevede în Decizia (UE) 2022/1368 a Comisiei din 3 august 2022, Direcția Generală Agricultură și Dezvoltare Rurală a numit membrii selectați pentru cele 7 noi grupuri de dialog.
Mai multe informații despre cererea de candidaturi
Grupuri de dialog civil
În conformitate cu Decizia (UE) 2022/1368 a Comisiei din 3 august 2022 , care abrogă Decizia 2013/767/UE, Comisia a înființat următoarele 7 grupuri tematice de dialog civil în domeniile reglementate de politica agricolă comună (PAC).
- Planurile strategice PAC și aspecte orizontale
Toate aspectele legate de PAC, inclusiv punerea în aplicare a planurilor strategice PAC în țările UE și evoluțiile politice pe termen lung.
- Piețe agricole
Evoluții economice și politice în raport cu piețele diferitelor sectoare de produse vegetale.
- Producția animală
Evoluții economice și politice în raport cu piețele diferitelor sectoare de produse vegetale.
- Aspecte internaționale ale agriculturii
Toate aspectele legate de dimensiunea internațională a PAC.
- Agricultura ecologică
Producția ecologică, inclusiv punerea sa în aplicare și noile măsuri luate de Comisie, precum și elaborarea de politici și perspectivele de politică ale sectorului ecologic.
- Calitate și promovare
Indicații geografice, specialități tradiționale garantate, mențiuni de calitate facultative pentru produsele agricole, precum și promovarea produselor agricole din UE.
- Mediu și schimbări climatice
Aspectele de mediu și climatice ale PAC, de la instrumente de sprijin specifice la arhitectura verde generală.
Transparență
Comisia va publica toate documentele relevante (ordini de zi, procese verbale, concluzii, concluzii parțiale sau documente de lucru) cu privire la activitățile desfășurate de grupurile de dialog civil care se ocupă de chestiunile acoperite de PAC.
Se vor face excepții de la publicarea sistematică doar atunci când divulgarea unui document ar putea aduce atingere protecției unui interes public sau privat, așa cum este definit la articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1049/2001 privind accesul public la documentele Parlamentului European, ale Consiliului și ale Comisiei.
- 18 MARTIE 2024
Calendar
- Februarie-martie 2023
Comisia a numit noile organizații membre ale GDC.
- Octombrie 2022
Comisia a publicat o cerere de candidaturi pentru desemnarea noilor membri ai GDC pentru perioada 2023-2027.
- August 2022
Comisia a adoptat un nou cadru juridic pentru GDC aplicabil începând cu 2023.
- Iulie 2021
Comisia a decis să prelungească temporar actuala organizare a CDG.
- Iulie 2014
Comisia a decis – pe baza cererilor de candidaturi – componența grupurilor de dialog civil.
- Decembrie 2013
Comisia a stabilit un cadru pentru dialogul civil.
- 1962
A fost instituit un cadru de dialog cu asociațiile reprezentative și cu societatea civilă având ca temă aspectele acoperite de PAC.
Pentru a acrește transparența și a asigura un echilibru mai bun între interesele reprezentate, a devenit necesar să se reexamineze dialogul existent la nivelul grupurilor consultative, să se furnizeze un nou cadru pentru dialogul civil în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale, inclusiv în ceea ce privește aspectele internaționale, și să se definească atribuțiile și structura lor.
Temeiuri juridice
Decizia (UE) 2022/1368 a Comisiei din 3 august 2022 de instituire a grupurilor de dialog civil în domenii care fac obiectul politicii agricole comune și de abrogare a Deciziei 2013/767/UE
Normele orizontale ale Comisiei privind grupurile de experți:
Linkuri către pagini conexe
List of agricultural civil dialogue groups for the period 2014-22, members and meeting documents.
Este un parteneriat între sectorul agricol și societatea din UE, menit să asigure o aprovizionare stabilă cu alimente la prețuri accesibile, să protejeze veniturile fermierilor și să mențină vitalitatea zonelor rurale.