Direct naar de inhoud
Agriculture and rural development

Burgerdialooggroepen over de landbouw

De Europese Commissie voert regelmatig overleg met belanghebbenden over allerhande kwesties in verband met het gemeenschappelijk landbouwbeleid en de uitvoering daarvan.

Overzicht

De burgerdialooggroepen zijn deskundigengroepen die specifiek zijn voor het directoraat-generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling van de Europese Commissie. Ze bieden één juridisch en procedureel kader voor de raadpleging van niet-gouvernementele belanghebbenden. De burgerdialooggroepen helpen de Europese Commissie bij de voorbereiding van beleidsinitiatieven. Wanneer specifieke deskundigheid vereist is, verstrekken ze advies op hun thematische expertisegebieden. Daarnaast zorgen ze voor de uitwisseling van ervaringen en beste praktijken en verspreiden ze informatie onder hun leden, waardoor die de beleidsontwikkelingen op hun werkterrein kunnen volgen.

De Commissie lanceerde een oproep tot kandidaatstelling om de nieuwe leden voor de burgerdialooggroepen voor de periode 2023-2027 aan te wijzen. De inschrijvingstermijn, die aanvankelijk liep tot 29 november 2022, werd verlengd tot 6 januari 2023. Op grond van de reacties daarop heeft het directoraat-generaal Landbouw en Plattelandsontwikkeling overeenkomstig Besluit (EU) 2022/1368 van de Commissie van 3 augustus 2022 de geselecteerde leden voor de zeven nieuwe burgerdialooggroepen benoemd.

Meer informatie over de oproep tot kandidaatstelling

Register van deskundigengroepen van de Commissie

Burgerdialooggroepen

Overeenkomstig Besluit (EU) 2022/1368 van de Commissie van 3 augustus 2022 tot intrekking van Besluit 2013/767/EU heeft de Commissie de volgende zeven thematische burgerdialooggroepen opgericht voor kwesties die onder het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) vallen. 

CAP Strategic Plan and Horizontal matters
Strategische GLB-plannen en horizontale aangelegenheden

Alle kwesties in verband met het GLB, waaronder de uitvoering van de strategische GLB-plannen in de EU-landen en de beleidsontwikkelingen op lange termijn.

Vergaderingen en documenten

cdg Agricultural markets
Landbouwmarkten

Economische en beleidsontwikkelingen betreffende de markten van de verschillende sectoren van plantaardige producten.

Vergaderingen en documenten

cdg animal production
Dierlijke productie

Economische en beleidsontwikkelingen betreffende de sectoren van de dierlijke producten.

Vergaderingen en documenten

cdg international aspects of agriculture
Internationale aspecten van de landbouw

Alle aangelegenheden in verband met de internationale dimensie van het GLB.

Vergaderingen en documenten

cdg organics
Biologische landbouw

Biologische productie, met inbegrip van de uitvoering ervan en nieuwe maatregelen van de Commissie; beleidsontwikkeling en beleidsperspectieven van de biologische sector.

Vergaderingen en documenten

cdg quality and promotion
Kwaliteit en afzetbevordering

Geografische aanduidingen, gegarandeerde traditionele specialiteiten, facultatieve kwaliteitsaanduidingen voor landbouwproducten en afzetbevordering van landbouwproducten uit de EU.

Vergaderingen en documenten

cdg environment and climate
Milieu en klimaatverandering

Milieu- en klimaataspecten van het GLB, van specifieke steuninstrumenten tot algehele groene architectuur.

Vergaderingen en documenten

Voorlopige kalender van de vergaderingen van de burgerdialooggroepen

3 OKTOBER 2023
Provisional calendar CDG meetings – 2023
English
(494.79 KB - PDF)
Downloaden

 

Transparantie

De Commissie publiceert alle relevante documenten zoals agenda’s, notulen, conclusies en werkdocumenten over de activiteiten van deze groepen.

Alleen documenten die particuliere of publieke belangen (volgens de definitie van artikel 4 van Verordening (EG) nr. 1049/2001 over inzage in documenten van het Europees Parlement, de Raad en de Commissie) kunnen schaden, worden niet systematisch openbaar worden gemaakt.

18 MAART 2024
Expert group meetings privacy statement
English
(1.09 MB - PDF)
Downloaden

Tijdlijn

  1. Februari/maart 2023

    De Commissie benoemt de nieuwe organisaties die lid zijn van de burgerdialooggroepen.

  2. Oktober 2022

    De Commissie publiceert een oproep tot kandidaatstelling om nieuwe leden voor de burgerdialooggroepen 2023-2027 aan te wijzen.

  3. Augustus 2022

    De Commissie stelt een nieuw rechtskader voor burgerdialooggroepen vast, dat vanaf 2023 van toepassing is.

  4. Juli 2021

    De Commissie besluit de organisatie van de burgerdialooggroepen tijdelijk uit te breiden.

  5. Juli 2014

    De Commissie neemt — op basis van de reacties op oproepen tot kandidaatstelling — een besluit over de samenstelling van de burgerdialooggroepen.

  6. December 2013

    De Commissie zet een kader op voor de burgerdialoog.

  7. 1962

    Er wordt een kader opgezet voor de dialoog met representatieve organisaties en het maatschappelijk middenveld over GLB-kwesties.

    Met het oog op meer transparantie en een beter evenwicht tussen de belangen die worden vertegenwoordigd, moet opnieuw worden nagedacht over de bestaande dialoog in de adviesgroepen, moet er een nieuw kader komen voor de burgerdialoog op het gebied van landbouw en plattelandsontwikkeling, met inbegrip van de internationale aspecten ervan, en moeten de taken en de structuur van de adviesgroepen worden vastgelegd.

Rechtsgrondslagen

Besluit (EU) 2022/1368 van de Commissie van 3 augustus 2022 tot oprichting van groepen voor de dialoog met het maatschappelijk middenveld betreffende zaken die vallen onder het gemeenschappelijk landbouwbeleid en tot intrekking van Besluit 2013/767/EU.

Horizontale regels van de Commissie met betrekking tot deskundigengroepen: