Yleistä
Kansalaisvuoropuheluryhmät ovat komission maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosaston asiantuntijaryhmiä. Ne tarjoavat yhteisen oikeudellisen kehyksen valtiosta riippumattomien sidosryhmien kuulemiselle. Ryhmät avustavat omalla erityisasiantuntemuksellaan Euroopan komissiota poliittisten aloitteiden valmistelussa. Niissä vaihdetaan kokemuksia ja parhaita käytäntöjä ja pidetään ryhmän jäsenet ajan tasalla oman erikoisalan toimintapolitiikkojen kehityksestä.
Euroopan komissio käynnisti vuonna 2022 hakumenettelyn uusien jäsenten nimeämiseksi kansalaisvuoropuheluryhmiin kaudeksi 2023–2027. Hakemusten jättämisen määräaika oli alun perin 29.11.2022, mutta sitä pidennettiin 6.1.2023 saakka. Hakemusten perusteella maatalouden ja maaseudun kehittämisen pääosasto nimitti komission päätöksen (EU) 2022/1368 mukaisesti jäsenet seitsemään uuteen kansalaisvuoropuheluryhmään.
Lisätietoa hakumenettelystä
Kansalaisvuoropuheluryhmät
Päätöksen (EU) 2022/1368 mukaisesti komissio perusti seuraavat 7 temaattista kansalaisvuoropuheluryhmää yhteisen maatalouspolitiikan piiriin kuuluvissa asioissa.
- YMP:n strategiasuunnitelmat ja horisontaaliset kysymykset
Kaikki yhteiseen maatalouspolitiikkaan liittyvät asiat, mukaan lukien YMP:n strategiasuunnitelmien täytäntöönpano EU-maissa ja pitkän aikavälin politiikan kehitys.
- Maatalousmarkkinat
Taloudellinen ja poliittinen kehitys kasvintuotannon eri aloilla.
- Eläintuotanto
Taloudellinen ja poliittinen kehitys eläintuotannon eri aloilla.
- Maatalouden kansainväliset näkökohdat
Yhteisen maatalouspolitiikan kansainvälinen ulottuvuus
- Luonnonmukainen maatalous
Luonnonmukainen tuotanto, mukaan lukien sen toteuttaminen ja komission uudet toimenpiteet sekä luonnonmukaisen tuotantopolitiikan kehittäminen ja näkymät.
- Laatu ja menekinedistäminen
Maantieteelliset merkinnät, aidot perinteiset tuotteet, maataloustuotteiden vapaaehtoiset laatuilmaisut sekä EU:n maataloustuotteiden menekinedistäminen.
- Ympäristö ja ilmastonmuutos
YMP:n ympäristö- ja ilmastonäkökohdat, mukaan lukien erityiset tukivälineet ja yleinen vihreä arkkitehtuuri
Avoimuus
Komissio julkaisee kaikki asiaankuuluvat asiakirjat, kuten esityslistat, pöytäkirjat, päätelmät, osittaiset päätelmät tai työasiakirjat, jotka koskevat kansalaisvuoropuheluryhmien toimintaa yhteisen maatalouspolitiikan (YMP) piiriin kuuluvissa asioissa.
Järjestelmällisestä julkaisemisesta poiketaan, jos asiakirjan sisältämien tietojen julkaiseminen vaarantaisi julkisen tai yksityisen edun suojan Euroopan parlamentin, neuvoston ja komission asiakirjojen saamisesta yleisön tutustuttavaksi annetun asetuksen (EY) N:o 1049/2001 4 artiklassa määritellyllä tavalla.
- 18. MAALISKUUTA 2024
Aikajana
- Helmi–maaliskuu 2023
Komissio nimittää uudet kansalaisvuoropuheluryhmien jäsenorganisaatiot
- Lokakuu 2022
Komissio käynnistää hakumenettelyn uusien jäsenten nimeämiseksi kansalaisvuoropuheluryhmiin kaudeksi 2023–2027
- Elokuu 2022
Komissio hyväksyy kansalaisvuoropuheluryhmää koskevan uuden oikeudellisen kehyksen vuodesta 2023 alkaen
- Heinäkuu 2021
Komissio päättää jatkaa väliaikaisesti nykyistä kansalaisvuoropuheluryhmän organisaatiota
- Heinäkuu 2014
Komissio päättää – hakupyyntöjen perusteella – kansalaisvuoropuheluryhmien kokoonpanosta
- Joulukuu 2013
Komissio luo puitteet kansalaisvuoropuhelulle.
- 1962
YMP:n piiriin kuuluvia asioita käsittelevien etujärjestöjen ja kansalaisyhteiskunnan kanssa luodaan vuoropuhelukehys.
Tavoitteena oli lisätä avoimuutta ja parantaa edustettuina olevien eturyhmien välistä tasapainoa. Tämän toteuttamiseksi katsottiin tarpeelliseksi tarkistaa neuvoa-antavissa ryhmissä käytävää vuoropuhelua ja vahvistaa uudet kansalaisvuoropuhelun puitteet maatalouden ja maaseudun kehittämisen alalla, kansainväliset näkökohdat mukaan luettuina, sekä määritellä ryhmien rakenne ja tehtävät.
Oikeusperustat
Komission päätös (EU) 2022/1368, annettu 3 päivänä elokuuta 2022, yhteiseen maatalouspolitiikkaan kuuluvia kysymyksiä käsittelevään kansalaisvuoropuheluun osallistuvien ryhmien perustamisesta ja päätöksen 2013/767/EU kumoamisesta
Asiantuntijaryhmiä koskevat komission horisontaaliset säännöt:
Aiheeseen liittyvää
List of agricultural civil dialogue groups for the period 2014-22, members and meeting documents.
EU:n maatalouden ja yhteiskunnan välisen kumppanuuden tavoitteena on varmistaa kohtuuhintaisten elintarvikkeiden vakaa tarjonta, kohtuulliset tulot viljelijöille ja maaseudun säilyminen elävänä.