Skip to main content
Agriculture and rural development

A koronavírus-járvány miatt a civil párbeszédben részt vevő csoportok számos ülése elmarad. A csoportülések tervezett időpontjait feltüntető naptárt folyamatosan frissítjük.

Áttekintés

A civil párbeszédben részt vevő csoportok feladata, hogy támogassák az Európai Bizottság munkáját, és megteremtsék a rendszeres párbeszéd lehetőségét bármely olyan témát illetően, amely a közös agrárpolitikát – ideértve a vidékfejlesztést is – és annak végrehajtását érinti.

6 SZEPTEMBER 2022
Provisional calendar CDG meetings – 2022
English
(426.48 KB - PDF)
Letöltés
1 FEBRUÁR 2022
Calendar CDG meetings 2021
English
(425.52 KB - PDF)
Letöltés

Jogalap

Az Európai Bizottság 2013/767/EU határozata a civil párbeszéd keretének a közös agrárpolitika területét érintő ügyekben történő megteremtéséről és a 2004/391/EK határozat hatályon kívül helyezéséről

A csoportok összetétele és feladatai

A Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős főigazgatója 2014. július 18-án döntött a civil párbeszédben részt vevő csoportok összetételéről.

A csoportok az alábbi feladatokat látják el:

 • megteremtik a rendszeres párbeszéd lehetőségét valamennyi olyan kérdésben, amely a közös agrárpolitikát – ideértve a vidékfejlesztést is – és annak végrehajtását érinti;
 • lehetőséget biztosítanak a tapasztalatcserére és a bevált gyakorlatok megosztására;
 • támogatják és szakpolitikai tanácsadással segítik a Bizottság munkáját;
 • konkrét kérdésekben szakvéleményt dolgoznak ki;
 • nyomon követik a szakpolitikai fejleményeket.

A csoportokat olyan nem kormányzati szervezetek alkotják, amelyek európai vagy annál magasabb szinten működnek, és szerepelnek a közös átláthatósági nyilvántartásban. Lehetnek képviseleti szervezetek, társadalmi-gazdasági érdekcsoportok, civil társadalmi szervezetek, szakszervezetek.

A különböző csoportok munkájában részt vevő szervezeteket a Bizottság pályázati úton választotta ki.

28 NOVEMBER 2019
Decision on the composition of the CDG with matters covered by the common agricultural policy
English
(31.36 KB - PDF)
Letöltés
28 NOVEMBER 2019
Members of the CDG on common agricultural policy related matters
English
(43.53 KB - PDF)
Letöltés
28 NOVEMBER 2019
Internal guidelines for selection panels for the selection of member organisations and the allocation of expert seats in CDG
English
(480.94 KB - PDF)
Letöltés

Átláthatóság

A Bizottság minden olyan dokumentumot közzétesz, amely a civil párbeszédben részt vevő csoportok KAP-ot érintő kérdésekben folytatott munkája során születik (napirendek, jegyzőkönyvek, következtetések és részkövetkeztetések, munkadokumentumok stb.).

A mindenre kiterjedő közzététel kötelezettsége alól kivételt képeznek azonban azok a dokumentumok, melyek nyilvánosságra hozatala egyéni vagy közérdeket sértene (lásd az Európai Parlament, a Tanács és a Bizottság dokumentumaihoz való nyilvános hozzáférésről szóló 1049/2001/EK rendelet 4. cikkét).

19 JANUÁR 2022
Expert group meetings privacy statement
English
(795.91 KB - PDF)
Letöltés
 1. January 2023

  The Commission appoints the new CDG member organisations

 2. October 2022

  The Commission published a call for applications to designate the new members for the CDGs 2023-27

 3. August 2022

  The Commission adopted a new legal framework for CDG applicable as from 2023

 4. July 2021

  The Commission decided to temporarily extend the current CDG organisation, and took over the role of chair at the same time.

 5. July 2014

  The Commission decided – based on calls for applications – on the composition of the civil dialogue groups.

 6. December 2013

  The Commission set up a framework for civil dialogue.

 7. 1962

  A dialogue framework with representative associations and civil society dealing with matters covered by the CAP was established.

  With a view to increase transparency and provide for a better balancing of represented interests it became necessary to review the existing dialogue in the advisory groups and to provide for a new framework of a civil dialogue in the field of agriculture and rural development, including the international aspects, and to define their tasks and structure.